Ferrari-speiderne sikler etter gokartkongen Dennis (15)

– Dennis Olsen er den første nordmannen som virkelig har potensiale til å nå Formel 1, sier manager Harald Huysman, som allerede har hjulpet to førere til motorsportens gjeveste selskap.

Video Se Dennis Olsen i aksjon

Dennis Olsen er kanskje det største norske motorsporttalentet gjennom tidene. To av de største Formel 1-lagene har allerede vist interesse for 15-åringen. Her kan du se ham i aksjon mot resten av verdenseliten.

 • Dennis Olsen er den fjerde av seks idrettsutøvere som presenteres i NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter. Se hele programmet om Dennis Olsen her eller lenger ned i denne saken.
 • Dennis stilte til nettprat tirsdag kveld. Les svarene her.

Dennis Olsen er gokartføreren som får motormiljøet til å måpe og Formel 1-speiderne til å ile til notatblokkene.

– En talentspeider i Ferrari var borte og hilste på ham i teltet. De følger med. De vet hvem Dennis Olsen er, det er det ingen tvil om, sier trener Thomas Schie.

Gokartføreren fra Våler hopper motorklasser som andre hopper tau. I forrige uke rykket han opp nok en klasse - og knuste alle.

– Det er helt vanvittig. Han skulle bare ta løpet som forberedelse til neste sesong, også klinker han til med seier, sier manager Harald Huysman til NRK.

– De ser at noe er i gjære

Etter løpet viste nok en gang et av verdens største Formel 1-lag sin interesse for den norske unggutten.

Video Min idrett: Gokart

Se hele episode fire av Min Idrett her.

Dennis Olsen

Dennis Olsens store styrke er den iskalde beregningsevnen. Her forbereder han seg til et race.

Foto: Mirjam Van Delft / formulakart.nl
Dennis Olsen

Dennis Olsen har allerede fått smake på litt av glansen i motorsporten.

Foto: Elisabeth Olstad / Privat

Rundt 80 prosent av alle Formel 1-førere startet med gokart, og nå tror manageren at 15-åringen etter hvert kan ende i motorsportens hellige gral.

– Det er fortsatt tidlig, men Dennis har det som skal til. Han er den første nordmannen som virkelig har potensialet til å nå Formel 1, sier Huysman.

Manageren vet hva han snakker om. Han har blant annet hjulpet verdensstjernene Jensen Button og Kimi Räikkönen inn i Formel 1-sirkuset.

Nå hevder han at Dennis allerede er «på radaren» til noen av verdens største lag.

– Dennis er i rute og vel så det i forhold til de beste, og nå har det begynt å røre på seg i de store lagene. Det er ikke han som må kontakte dem, for å si det sånn. Det er de som kommer til ham. De ser at noe er i gjære, sier Harald Huysman.

Dennis blir beskrevet som en iskald, avslappet utøver. Han tar interessen med knusende ro.

– Det er kult det. Men vi har jo ikke noen konkret kontakt med noen av teamene ennå. Likevel er det jo positivt at de følger med, sier han til NRK.

Video Gokart Dennis i aksjon som 8 årring

Se Dennis Olsen rase forbi konkurrentene som 8-åring. Manageren mener Dennis har bilkjøring i genene. I tillegg har han fått inn motorsport med morsmelken.

Kilometerpresisjon

Dennis Olsen

Dennis Olsen går gjennom hver eneste sving etter hvert eneste race.

Foto: Mirjam Van Delft / formulakart.nl

Hans største styrke sitter i hodet. Man må ha ekstrem konsentrasjon og «feeling» for å kjøre i 140 kilometer i timen midt i en klynge smånervøse 15-åringer.

I inngangen til hver sving skal farten senkes til nøyaktig 98 kilometer i timen. Kjører han et par kilometer i timen for fort, blir det skrens. Kjører han bittelitt for sakte, taper han tid.

Etter hvert race sitter Dennis foran datamaskinen og analyserer farten i hver eneste sving.

Det må til når målet er å bli en av verdens beste bilførere.

– Målet er å nå Formel 1. Det er en konge følelse å vite at du er en av verdens beste gokartførere, og at du kan klare målet, sier Dennis.

Mer fra Min Idrett:

Dennis Olsen

Dennis Olsen jubler for nok en seier.

Foto: KSP AGENCY

– Kan være norgeshistoriens største talent

Dennis Olsen og Roy Espen Olsen

Dennis Olsen startet med gokart så tidlig at det egentlig ikke var lov. Her sammen med far Roy Espen Olsen.

Foto: Elisabeth Olstad / Privat

Unggutten beskrives nå som Norges kanskje største motorsporttalent gjennom tidene.

– Med hånden på hjertet kan jeg si at han er et av de største talentene norsk motorsport har sett på veldig mange år, kanskje noen gang, sier Nils Hellum, som jobber med talentutvikling i Bilsportforbundet.

I dag er det rallyførerne Petter og Henning Solberg som dominerer overskriftene, mens landets mest profilerte talent er Pål Varhaug. Varhaug kjører allerede GP2, noe som gjør ham til en av verdens 50 beste racingførere.

Likevel kan Dennis bli større enn dem alle.

– Ingen har oppnådd de samme resultatene på hans alder, sier Hellum.

Dennis Olsen

Dennis Olsen har etter hvert bygget seg opp en fyldig merittliste.

Foto: KSP AGENCY

– Må ha flaks

Tross talentet er det lang vei til motorsportens gjeveste selskap. Manageren anslår at det kommer til å ta minst fem år før Dennis kan begynne å tenke på Formel 1.

Dennis Olsen

Dennis Olsen har en rimelig grei pokalsamling på veggen hjemme.

Foto: NRK

Han må gjennom ett eller to år til med gokart og så forsere minst tre formel-klasser.

– Det er et utrolig trangt nåløye. Det er bare 24 førere som får lov til å kjøre Formel 1, sier trener Thomas Schie.

Likevel har Dennis troa på at han kan gå hele veien.

– Det er mange som har gitt opp på veien, så det handler om å holde ut og ikke la seg distrahere av alt annet, sier han.

– Hva må til for at du skal nå målet ditt?

– Jeg må gjøre absolutt det beste jeg kan i hvert eneste race. I tillegg må jeg være positiv og blid på banen... og ha litt flaks, sier Dennis.

Siste nytt

 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • – Spytter i ansiktet på fotballen

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Čeferin slo knallhardt tilbake mot planene om en superliga under en digital pressekonferanse mandag.

  – Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin med klar adresse til superligaen.

  – Spillerne som deltar i den mulige nye serien, vil bli utelukket fra EM og VM. Vi er allerede i gang med å vurdere de juridiske sidene ved dette.

  – Dette er som å spytte i ansiktet på fotballen. Vi kommer ikke til godta at de tar dette fra oss, sa Čeferin i et innbitt innlegg i starten av mediemøtet.

  Der gikk han også til kraftige personangrep mot en rekke av topplederne i flere av klubbene som er innstilt på å bryte ut.

  – Jeg har sett mye i mitt liv, jeg var advokat tidligere og jobbet med kriminalitet i 20 år. Der møter man mange rare mennesker, men jeg har ikke sett maken til lyving som det Andrea Agnelli (Juventus-topp) har vist. Vi hadde en avtale om å ringes, men han slo av telefonen, sa Čeferin.

  – Jeg stoler på klubbene fra Frankrike og Tyskland som sto imot denne fristelsen. Andre klubber ser ikke på antall mål, men bare på tallene i regnskapet.(NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Liverpool-supporterne protesterer

  En gruppe Liverpool-tilhengere samlet seg mandag ved Anfield for å protestere mot at klubben er med på å stifte utbryterligaen superligaen.

  Fansen hengte opp svarte bannere på stadionportene med et tydelig budskap:

  «LFC-fans imot den europeiske superligaen» og «Skam dere. Hvil i fred, LFC 1892-2021» var skrevet der, viser bilder fra Sky Sports.

  Planene om en europeisk superliga med blant andre seks engelske klubber er blitt svært dårlig mottatt i supporterkretser.

  Ifølge nettstedet This is Anfield kommer de mest ihuga Liverpool-supporterne også til å fjerne flagg og bannere fra tribuneseksjonen The Kop på Anfield.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal