Hopp til innhold

Nærmere målet om formel 1

Pål Varhaug er nå et langt skritt nærmere drømmen om å bli Norges første formel 1-føreren.

Video Varhaug blir historisk

Varhaug blir historisk når han kjører i den nye bilen

- Dette er helt utrolig, og jeg kan knapt vente på å komme i gang med sesongen. Jeg skal kjøre for et av toppteamene på det nest høyeste nivået i internasjonal formelbilsracing og jeg har kommet et langt steg nærmere min drøm om å bli Norges første formel 1-fører, sier Pål Varhaug.

Varhaug er i Frankrike i dag for å skrive under for det franske racinglaget DAMS. Han skal den neste sesongen kjøre i GP2 som er hakket under formel-1.

- Dette er helt fantastisk. Gledelig at en nordmann har kommet så høyt opp. Det eneste som er større i norsk motorsport er da Solberg ble verdensmester i rally, sier Harald Huysman, tidligere motorsportfører og manager for formel 1-verdensmester Jenson Button.

DAMS-laget som gir Pål Varhaug sjansen i GP2, regnes for å være et av de beste laga i ligaen og har blant annet fostret den japanske formel 1-føreren Kamui Kobayashi.

Kommer Pål Varhaug til å få sjansen i formel 1? Diskuter nederst i saken!

Når Varhaug nå får sjansen i GP2 vil det si at han er inne blant de 50 beste racingførerne i verden, og har kommet gjennom et nåløye som bare de fleste kan drømme om.

(saken fortsetter under)

Nett-TV: Varhaug har hele tiden hatt store ambisjoner

Video Store ambisjoner

Stort talent

Pål Varhaug med pokal

Pål Varhaug med pokal på hodet

Varhaug som fyller 20 år onsdag, har blitt regnet som et av de største talentene i norsk motorsport i mange år, og det var mange som fikk øynene opp for ham da han ble den yngste vinneren av det italienske Formula Renault 2,0 i 2008.

I 2009 var han en av de beste sjåførene i Formula Master, og i 2010 vant han det første GP3 race i Barcelona. Dermed har DAMS bestemt seg for å gi rogalendingen sjansen i den nest mest prestisjefulle klassen i motorsport.

Les også: Pål Varhaug vann i Barcelona

I tillegg til flotte prestasjoner i GP3-klassen var det testkjøring i en GP2-bil Abu Dhabi i november som overbeviste DAMS-teamet om at de ville satse på nordmannen.

Koster å være med

Pål Varhaugs team må i tillegg betale rundt 15 millioner kroner for å være med på DAMS-satsing i GP2. Dette er midler som kommer fra sponsorer og investorer.

Lik formel 1

Det er her snakk om biler som er svært lik formel 1-biler både når det gjelder motorytelse og utseende. En GP2-bil er utstyrt med cirka 600 hestekrefter, mens en formel 1-bil har omtrent 750 hestekrefter. Dette gjør at de beste i GP2-klassen leverer rundetider helt på høyde med det som blir gjort i formel 1.

Det som skiller de to klassene er at alle førerne i GP2 i motsetning til formel 1, kjører i identiske biler. Dermed blir det nesten bare opp til førerne hvordan det går.

Rutinert lagkamerat

Varhaug skal kjøre både vinterserien GP2 Asia og sommerens GP2-mesterskap for det franske teamet, og får med seg den rutinerte Romain Grosjean som stallkamerat.

Pål Varhaug

Pål Varhaug i den nye GP2-bilen

Foto: NRK

- Jeg kunne ikke ha fått en bedre teamkamerat. Grosjean kjørte formel 1 for Renault i 2009, og har bevist at han er en av de raskeste racerførerne i verden. Han er en av tittel-favorittene i årets sesong og jeg tror jeg kommer til å lære utrolig mye av han, sier Varhaug.

Den første sesongen til Varhaug i GP2 kommer kommer trolig til å dreie seg om å lære seg den nye klasse, men allerede neste år håper han å kunne kjempe i toppen.

- Jeg håper jeg kan være med å kjempe om en sammenlagtseier i GP2 i 2012, sier Varhaug.

Dermed skal målet om formel 1-kjøring i 2013 heller ikke være en uoppnåelig drøm.

- Formel 1- team følger nøye med på GP2. Med en bra bil og alt klaffer med teamet, så er ikke veien lang opp til formel 1, sier Harald Huysman til NRK.

Vinterserien GP2 Asia starter i Abu Dhabi den 11. februar, mens hovedserien starter i Istanbul den 7. mai.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal