Hun er den store stjernen i «verdens tredje rareste idrett»

Selv om idretten visstnok er kåret til den tredje rareste i verden, betyr det alt for Amanda Barsten (23) å bli Europas beste i undervannsrugby.

Amanda Barstein

Amanda Barsten (23) er den største stjernen på Norges beste lag i undervannsrugby. Sammen med lagvenninnene i Molde jakter hun på europeisk suksess.

Foto: Øystein Kaldhol

– Det er en vanvittig stor del av livet mitt. Og en veldig seriøs del av livet mitt, sier Molde-jenta Amanda Barsten i NRK-serien «Min idrett».

23-åringen snakker om den ganske så ukjente lagidretten undervannsrugby - hennes store lidenskap.

Undervannsrugby

Undervannsrugby er uoffisielt kåret til verdens tredje rareste idrett.

Foto: Øystein Kaldhol

– Hvis noen snakker om meg, tror jeg alle vi si at «det er hun dama som spiller undervannsrugby».

Barsten er den store stjernen på Norges beste lag Molde, men slår seg ikke til ro med det. Ingenting driver henne mer enn tanken på å vinne den neste duellen, kampen eller turneringen hun står overfor.

– Det viktigste er å vinne, slår ungjenta fast.

Stjernespiller

Hun høster mye ros fra lagvenninnene for den offensive innstillingen hun har til idretten sin.

– Amandas store styrke er at hun ser for seg at vi skal vinne hele tida. Hun klarer ikke å tenke på andre scenarier enn at vi skal gå av med seieren, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

Hun mener Barsten, til tross for sin unge alder, har meget god erfaring.

– Hun vil veldig gjerne være den som bidrar til at vi vinner, så hun tar ofte mye ansvar. Jeg tror hun liker det, sier kapteinen.

At hun tar mye ansvar gjør henne til en svært viktig del av laget. 18 år gamle Thea Skylstad omtaler Barsten som lagets stjernespiller.

– Hun er jo det. Hun er veldig rask og sterk, og man kan alltid stole på at hun kommer hvis man trenger henne i en spillsituasjon, sier Skylstad.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Jentelaget jobber systematisk for gull, men når det gjelder som mest blir kapteinen syk, men kan de fortsatt vinne? Se Min Idrett mandager på NRK1

Amanda Barsten (23) drømmer om å vinne Champions Cup med Molde. Og Amandas prestasjoner skal komme til å spille en sentral rolle i jakten på gull.

– Kommer til å grine

Som seriemester med Molde fikk Barsten og lagvenninnene muligheten til å spille om det gjeveste klubbtrofeet som finnes - Champions Cup i Berlin. En mulighet Barsten ikke kunne vært foruten.

Lysten og iveren etter å være best når det gjelder, og med det lede Molde til seier i undervannsrugbyens mesterliga, er enorm.

– Hvis vi vinner, kommer jeg sikkert til å ligge å grine etterpå. Det blir helt sykt bra, for jeg har tenkt på det så lenge, sa Barsten før turneringen.

Hun var med da Molde vant turneringen tilbake i 2009. Ønsket om å gjenta bragden også i år stod sterkt. Hun reiste ikke til Berlin for en sølvmedalje.

– Nehei! sa hun smilende mens hun ristet på hodet.

– Hvs ikke gullet vinnes, er ikke målet nådd. Å vinne gull er absolutt det viktigste. Om det ikke skjer, kommer jeg til å bli dritskuffa. Rett og slett, sa Barsten.

 • Vil du vite om Amanda Barsten lykkes i Champions Cup? Se femte og siste epiosde av «Min idrett» mandag klokken 21.30!

– En fiskeflokk som mates

Cecilie Skåre

Moldes lagkaptein Cecilie Skåre mener Amanda Barstens største styrke er at hun alltid ser for seg å vinne.

Hun bryr seg lite om at idretten hennes stemples som merkelig. Undervannsrugby skal være kåret til verdens tredje rareste idrett (kun slått av sjakkboksing og konebæring), uten at det setter noen stopper for hennes svært seriøse og målbevisste satsing.

– Vi er avhengige av god struktur og strategi, akkurat som i andre idretter, sier Barsten.

Hun er kjent med at mange som ser undervannsrugby for første gang, sitter igjen med et intrykk av at utøverne svømmer rundt i en stim og at alt egentlig ser litt kaotisk ut.

–Det er bare fordi bassenget er lite, forklarer 23-åringen.

Lagvenninnen Thea Skylstad støtter Barsten. Hun mener man må ta seg tid til å skjønne hvordan spillet egentlig fungerer.

– Du skjønner ikke spillet fordi du ikke har vært i det selv. Det blir veldig vanskelig å følge med, og det ser nesten ut som en fiskeflokk som blir matet.

– Men vi har et grundig system, og vi jobber med teknikk. Det er ikke en så rar idrett. Den er heller ikke så tilfeldig som den ser ut, sier Skylstad.

– Det kan ofte se kaotisk ut, men det er jo et veldig klart system. Alle har bestemte roller, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

 • Se hvordan undervannsrugby faktisk spilles!
Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal