Hopp til innhold

Hun er den store stjernen i «verdens tredje rareste idrett»

Selv om idretten visstnok er kåret til den tredje rareste i verden, betyr det alt for Amanda Barsten (23) å bli Europas beste i undervannsrugby.

Amanda Barstein

Amanda Barsten (23) er den største stjernen på Norges beste lag i undervannsrugby. Sammen med lagvenninnene i Molde jakter hun på europeisk suksess.

Foto: Øystein Kaldhol

– Det er en vanvittig stor del av livet mitt. Og en veldig seriøs del av livet mitt, sier Molde-jenta Amanda Barsten i NRK-serien «Min idrett».

23-åringen snakker om den ganske så ukjente lagidretten undervannsrugby - hennes store lidenskap.

Undervannsrugby

Undervannsrugby er uoffisielt kåret til verdens tredje rareste idrett.

Foto: Øystein Kaldhol

– Hvis noen snakker om meg, tror jeg alle vi si at «det er hun dama som spiller undervannsrugby».

Barsten er den store stjernen på Norges beste lag Molde, men slår seg ikke til ro med det. Ingenting driver henne mer enn tanken på å vinne den neste duellen, kampen eller turneringen hun står overfor.

– Det viktigste er å vinne, slår ungjenta fast.

Stjernespiller

Hun høster mye ros fra lagvenninnene for den offensive innstillingen hun har til idretten sin.

– Amandas store styrke er at hun ser for seg at vi skal vinne hele tida. Hun klarer ikke å tenke på andre scenarier enn at vi skal gå av med seieren, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

Hun mener Barsten, til tross for sin unge alder, har meget god erfaring.

– Hun vil veldig gjerne være den som bidrar til at vi vinner, så hun tar ofte mye ansvar. Jeg tror hun liker det, sier kapteinen.

At hun tar mye ansvar gjør henne til en svært viktig del av laget. 18 år gamle Thea Skylstad omtaler Barsten som lagets stjernespiller.

– Hun er jo det. Hun er veldig rask og sterk, og man kan alltid stole på at hun kommer hvis man trenger henne i en spillsituasjon, sier Skylstad.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Jentelaget jobber systematisk for gull, men når det gjelder som mest blir kapteinen syk, men kan de fortsatt vinne? Se Min Idrett mandager på NRK1

Amanda Barsten (23) drømmer om å vinne Champions Cup med Molde. Og Amandas prestasjoner skal komme til å spille en sentral rolle i jakten på gull.

– Kommer til å grine

Som seriemester med Molde fikk Barsten og lagvenninnene muligheten til å spille om det gjeveste klubbtrofeet som finnes - Champions Cup i Berlin. En mulighet Barsten ikke kunne vært foruten.

Lysten og iveren etter å være best når det gjelder, og med det lede Molde til seier i undervannsrugbyens mesterliga, er enorm.

– Hvis vi vinner, kommer jeg sikkert til å ligge å grine etterpå. Det blir helt sykt bra, for jeg har tenkt på det så lenge, sa Barsten før turneringen.

Hun var med da Molde vant turneringen tilbake i 2009. Ønsket om å gjenta bragden også i år stod sterkt. Hun reiste ikke til Berlin for en sølvmedalje.

– Nehei! sa hun smilende mens hun ristet på hodet.

– Hvs ikke gullet vinnes, er ikke målet nådd. Å vinne gull er absolutt det viktigste. Om det ikke skjer, kommer jeg til å bli dritskuffa. Rett og slett, sa Barsten.

  • Vil du vite om Amanda Barsten lykkes i Champions Cup? Se femte og siste epiosde av «Min idrett» mandag klokken 21.30!

– En fiskeflokk som mates

Cecilie Skåre

Moldes lagkaptein Cecilie Skåre mener Amanda Barstens største styrke er at hun alltid ser for seg å vinne.

Hun bryr seg lite om at idretten hennes stemples som merkelig. Undervannsrugby skal være kåret til verdens tredje rareste idrett (kun slått av sjakkboksing og konebæring), uten at det setter noen stopper for hennes svært seriøse og målbevisste satsing.

– Vi er avhengige av god struktur og strategi, akkurat som i andre idretter, sier Barsten.

Hun er kjent med at mange som ser undervannsrugby for første gang, sitter igjen med et intrykk av at utøverne svømmer rundt i en stim og at alt egentlig ser litt kaotisk ut.

–Det er bare fordi bassenget er lite, forklarer 23-åringen.

Lagvenninnen Thea Skylstad støtter Barsten. Hun mener man må ta seg tid til å skjønne hvordan spillet egentlig fungerer.

– Du skjønner ikke spillet fordi du ikke har vært i det selv. Det blir veldig vanskelig å følge med, og det ser nesten ut som en fiskeflokk som blir matet.

– Men vi har et grundig system, og vi jobber med teknikk. Det er ikke en så rar idrett. Den er heller ikke så tilfeldig som den ser ut, sier Skylstad.

– Det kan ofte se kaotisk ut, men det er jo et veldig klart system. Alle har bestemte roller, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

  • Se hvordan undervannsrugby faktisk spilles!
Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal