Hun er den store stjernen i «verdens tredje rareste idrett»

Selv om idretten visstnok er kåret til den tredje rareste i verden, betyr det alt for Amanda Barsten (23) å bli Europas beste i undervannsrugby.

Amanda Barstein

Amanda Barsten (23) er den største stjernen på Norges beste lag i undervannsrugby. Sammen med lagvenninnene i Molde jakter hun på europeisk suksess.

Foto: Øystein Kaldhol

– Det er en vanvittig stor del av livet mitt. Og en veldig seriøs del av livet mitt, sier Molde-jenta Amanda Barsten i NRK-serien «Min idrett».

23-åringen snakker om den ganske så ukjente lagidretten undervannsrugby - hennes store lidenskap.

Undervannsrugby

Undervannsrugby er uoffisielt kåret til verdens tredje rareste idrett.

Foto: Øystein Kaldhol

– Hvis noen snakker om meg, tror jeg alle vi si at «det er hun dama som spiller undervannsrugby».

Barsten er den store stjernen på Norges beste lag Molde, men slår seg ikke til ro med det. Ingenting driver henne mer enn tanken på å vinne den neste duellen, kampen eller turneringen hun står overfor.

– Det viktigste er å vinne, slår ungjenta fast.

Stjernespiller

Hun høster mye ros fra lagvenninnene for den offensive innstillingen hun har til idretten sin.

– Amandas store styrke er at hun ser for seg at vi skal vinne hele tida. Hun klarer ikke å tenke på andre scenarier enn at vi skal gå av med seieren, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

Hun mener Barsten, til tross for sin unge alder, har meget god erfaring.

– Hun vil veldig gjerne være den som bidrar til at vi vinner, så hun tar ofte mye ansvar. Jeg tror hun liker det, sier kapteinen.

At hun tar mye ansvar gjør henne til en svært viktig del av laget. 18 år gamle Thea Skylstad omtaler Barsten som lagets stjernespiller.

– Hun er jo det. Hun er veldig rask og sterk, og man kan alltid stole på at hun kommer hvis man trenger henne i en spillsituasjon, sier Skylstad.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Jentelaget jobber systematisk for gull, men når det gjelder som mest blir kapteinen syk, men kan de fortsatt vinne? Se Min Idrett mandager på NRK1

Amanda Barsten (23) drømmer om å vinne Champions Cup med Molde. Og Amandas prestasjoner skal komme til å spille en sentral rolle i jakten på gull.

– Kommer til å grine

Som seriemester med Molde fikk Barsten og lagvenninnene muligheten til å spille om det gjeveste klubbtrofeet som finnes - Champions Cup i Berlin. En mulighet Barsten ikke kunne vært foruten.

Lysten og iveren etter å være best når det gjelder, og med det lede Molde til seier i undervannsrugbyens mesterliga, er enorm.

– Hvis vi vinner, kommer jeg sikkert til å ligge å grine etterpå. Det blir helt sykt bra, for jeg har tenkt på det så lenge, sa Barsten før turneringen.

Hun var med da Molde vant turneringen tilbake i 2009. Ønsket om å gjenta bragden også i år stod sterkt. Hun reiste ikke til Berlin for en sølvmedalje.

– Nehei! sa hun smilende mens hun ristet på hodet.

– Hvs ikke gullet vinnes, er ikke målet nådd. Å vinne gull er absolutt det viktigste. Om det ikke skjer, kommer jeg til å bli dritskuffa. Rett og slett, sa Barsten.

 • Vil du vite om Amanda Barsten lykkes i Champions Cup? Se femte og siste epiosde av «Min idrett» mandag klokken 21.30!

– En fiskeflokk som mates

Cecilie Skåre

Moldes lagkaptein Cecilie Skåre mener Amanda Barstens største styrke er at hun alltid ser for seg å vinne.

Hun bryr seg lite om at idretten hennes stemples som merkelig. Undervannsrugby skal være kåret til verdens tredje rareste idrett (kun slått av sjakkboksing og konebæring), uten at det setter noen stopper for hennes svært seriøse og målbevisste satsing.

– Vi er avhengige av god struktur og strategi, akkurat som i andre idretter, sier Barsten.

Hun er kjent med at mange som ser undervannsrugby for første gang, sitter igjen med et intrykk av at utøverne svømmer rundt i en stim og at alt egentlig ser litt kaotisk ut.

–Det er bare fordi bassenget er lite, forklarer 23-åringen.

Lagvenninnen Thea Skylstad støtter Barsten. Hun mener man må ta seg tid til å skjønne hvordan spillet egentlig fungerer.

– Du skjønner ikke spillet fordi du ikke har vært i det selv. Det blir veldig vanskelig å følge med, og det ser nesten ut som en fiskeflokk som blir matet.

– Men vi har et grundig system, og vi jobber med teknikk. Det er ikke en så rar idrett. Den er heller ikke så tilfeldig som den ser ut, sier Skylstad.

– Det kan ofte se kaotisk ut, men det er jo et veldig klart system. Alle har bestemte roller, sier lagkaptein Cecilie Skåre (41).

 • Se hvordan undervannsrugby faktisk spilles!
Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Denne grafikken forklarer hvordan man spiller undervannsrugby.

Siste nytt

 • Endeleg EM-avgjerd fredag

  UEFA vil vente til fredag med å avgjere om München, Bilbao og Dublin skal vere blant vertsbyane under fotball-EM i sommar.

  EM skal etter planen arrangerast i 12 byar frå 11. juni til 11. juli. Ni av byane meiner dei kan etterkome kravet om minst 25 prosent fulle tribuner.

  Berre dei tre byane har ikkje lova publikum, og risikerer derfor å miste kampane dei er sett opp med.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Nytt meisterligaformat med 36 lag

  UEFA vedtok i dag formatet på meisterligaen i fotball frå 2024.

  Vedtaket kom berre eit halvt døgn etter at 12 av dei største fotballklubbane til kontinentet annonserte planane sine for ein felles utbrytarliga.

  Dette er hovudtrekka i det nye Champions League-formatet:

  * Turneringa blir utvida til 36 lag som møtest i ei stor gruppe. Det er med andre ord ikkje snakk om grupper med fire lag lenger.

  * Alle lag skal spele ti kampar i gruppespelet (fem heime og fem borte).

  * Dei åtte beste laga etter gruppespelet kvalifiserer seg direkte for åttedelsfinale.

  * Laga som endar på plass 9 til 24, møtest i åtte omspelskampar, der vinnarane går til åttedelsfinale. Taparane rykkjer ned i Europaligaen.

  * Dei 12 laga som endar sist i det 36 lag store gruppespelet, er eliminerte.

  * Det vil bli spelt kampar tysdag, onsdag og torsdag i enkelte rundar.

  Dei to klubbane som speler seg fram til finale,n vil ha spelt 17 kampar i turneringa, mot 13 i dag.

  Soccer Champions League Draw
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal