– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser sportsklatrer Magnus Midtbø.

I denne lille smakebiten på NRKs nye serie, Min Idrett, viser Magnus Midtbø hvor sterk man må være for å hevde seg i verdenstoppen i klatring.

De færreste vet det, men Norge har en klatrer i den ypperste verdenseliten: Magnus Midtbø, proffklatreren som får ekspertene til å gni seg i øynene i forundring.

Han kan ta seks pull-ups hengende i langfingeren. Om han får bruke hele hånda, kan han ta ti.

– Magnus klarer seks kropsshevinger med en finger. Det trodde jeg ikke var mulig. En av verdens aller beste klatrere greier ikke engang én eneste kroppsheving med hele hånda, sier professor i idrettsfysiologi og tidligere friidrettsutøver Jostein Hallén til NRK.

Hvis det er push-ups du foretrekker, slår Midtbø de fleste der og. 23-åringen kan ta 60 stykker på én arm.

– Er vel ikke vanlig, nei...

– Han er en av de aller sterkeste klatrerne i verden, sier landslagstrener i klatring, Stian Christoffersen, til NRK.

Det er ingen underdrivelse. Midtbø er en av verdens fire-fem beste klatrere, og i skinasjonen Norge er han totalt overlegen.

I verdenscup-konkurransen i Chamonix rett før VM i år leverte han tidenes norske klatreprestasjon og ble nummer tre. I NRK-serien følger vi Midtbø fram mot det som ble et meget spennende VM.

• Se video: Magnus Midtbø i den nervepirrende VM-semifinalen.
Video Magnus (23) klamrer seg fast for å nå VM-finale

Magnus Midtbø må klamre seg fast for å nå VM-finalen i klatring.

Magnus Midtbø søker tøffe klatrepartier, ikke nødvendigvis spektakulære høyder. Likevel hender det han er meget høyt over bakken.

De færreste lar seg nok overraske over at fingre føles som kjøttkaker etter øvelser som denne.

Helt siden han var liten har Magnus Midtbø klatret i alt han har kommet over. Nå reiser han rundt i Europa på jakt etter utfordringer.

Selv i forhold til de knallsterke konkurrentene i verdenstoppen har han fysikken som sin store forse.

– Dette er vel ikke vanlig, nei, sier han beskjedent til NRK, før han legger til:

– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser Midtbø.

– Fingre som ømme kjøttkaker

Sportsklatreren fra Bergen lever av og for å klatre - for Midtbø er klatring en livsstil. Men det er tøft å drive med klatretrening.

– Jeg trener mer enn de aller fleste. Jeg har drevet med sportsklatring i 13 år, og hver dag tar jeg i så hardt at fingrene mine kjennes som ømme kjøttkaker, sier han.

Midtbø har faktisk så grov hud etter all klatringen at han sliter med å komme gjennom sikkerhetskontrollen i USA.

– Det går en rød lampe med én gang de skal scanne fingrene mine. Jeg blir kalt inn på et rom og må gjennom en ekstra sjekk. De tror at jeg har prøvd å file bort fingeravtrykkene mine, sier Midtbø.

– Det er rett og slett ikke noe fingertrykk?

– Nei, det er ikke noe fingeravtrykk.

Har bikket 10.000 timer

Midtbø har bitt seg merke i teorien om at man må øve 10.000 timer for å bli virkelig god i noe. Ifølge 23-åringens egne beregninger har han akkurat bikket den magiske grensen.

– Litt av talentet mitt er at jeg tåler all denne harde treningen. Én ting er å ville trene hardt, men det er noe helt annet å tåle det. Det er mange i sportsklatring som skader fingre, albuer, håndledd og skuldre, men det har jeg unngått. Sånn sett har jeg vært heldig med kroppen min, den tåler mye mengdetrening, sier Midtbø.

Noen ganger kan han nesten være for sterk.

– Svakheten hans er faktisk at han er for sterk. Klatring er teknisk, og noen ganger gjør han det vanskeligere enn nødvendig rett og slett fordi han kan med den gode fysikken, sier landslagstrener Stian Christoffersen.

Se hele den første episoden av Min Idrett her.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.