Hopp til innhold

Har egen skipark utenfor døra - derfor er Andreas én av verdens beste

Lionel Messi har ingen fotballbane i hagen. Gregor Schlierenzauer har ingen hoppbakke. Men i hagen til twintip-kjøreren Andreas Håtveit står det en stor skipark - og den har gjort underverker.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste i sin idrett.

– Den er unik. Jeg har fått utrolig mye utbytte av den, sier Andreas Håtveit (26) om den kjente og hjemmesnekrede skiparken som står i hagen på hjemstedet.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit blir sett på som en legende i twintip-miljøet. 26-åringen har vunnet syv X-games-medaljer så langt i karrieren.

Foto: Fabian Weber/Atomic

Twintip-kjøreren, som med sine syv X-games-medaljer tilhører den absolutte verdenseliten i sin idrett, er nemlig en hjemmekjær mann. Derfor bygget han og faren en stor big jump utenfor huset for fire-fem år siden, slik at han kunne trene så mye som mulig hjemme i Sudndal.

Det har gjort ham til en meget stabil utøver. Håtveit blir ofte kalt «maskinkjøreren», rett og slett fordi han alltid hevder seg i toppen når det gjelder. Nettopp derfor er det nok mange som misunner ham skiparken i hagen.

– Det er ingen andre som har en skipark rett utenfor døra. Det er en veldig stor fordel, for om vinteren kan jeg øve så mye jeg vil, smiler Andreas.

  • Andreas Håtveit chattet i NRKs nettprat etter sendingen. Her kan du lese hva Andreas svarte leserne.

Holder seg i verdenstoppen

Øvingen har gitt resultater. For selv om han allerede var blant verdens beste twintip-kjørere da big jumpen ble bygget, har den hjulpet ham å holde følge med konkurrentene i en idrett hvor lista legges stadig høyere.

– Det er mye vanskeligere å holde seg i verdenstoppen enn det er å komme dit, begynner Andreas, før han tenker seg litt om.

– Når man først er med i det gjeveste selskapet, er det utfordrende å holde tritt med utviklingen. Man er nødt til å sette av mye tid til trening, men da går også mye av tiden med til å reise til de gode skistedene. Jeg derimot, kan bare tusle ut i bakken, sier han.

Skiller seg ut

Det er ikke bare skiparken i hagen som har lagt grunnlaget for at Andreas Håtveit har blitt en legende i skimiljøet. 26-åringen tok i tidlig alder voksne valg som har hjulpet ham til å bli blant verdens beste.

For der de fleste utøverne i twintip-toppen har tatt del i et miljø preget av sene kvelder og mye festing, har Andreas valgt å gå egne veier. Kulturen matcher nemlig ikke oppveksten fra et kristent avholdshjem.

– At det er mye festing i miljøet, har alltid vært en del av gamet. Men det har vært en helt naturlig greie for meg å holde meg unna den biten, sier Andreas.

Andraes Håtveit med sønnen

Andreas Håtveit er familiefar, avholdsmann og kristen. Dermed skiller han seg ut i et skimiljø preget av festing, alkohol og sene kvelder.

Den edru livsstilen har betalt seg. For mens andre sov ut rusen etter fest, stod Andreas på ski.

– At Andreas alltid har vært dopfri og alkoholfri, har gitt kroppen hans en helt annen evne til å restituere seg. Dessuten har det hjulpet ham til å forstå at han må stå på ski, stå på ski og stå på ski for å bli god. Det er der fokuset har ligget, ikke på festene, sier Andreas' seks år eldre bror, Jon Håtveit.

Setter sine spor

Det kan være mye av grunnen til at 26 år gamle Andreas fremdeles holder koken, til tross for at han er eldst i en idrett som domineres av yngre utøvere.

Jon Håtveit

Jon Håtveit har vært en fast følgesvenn i lillebror Andreas' skikarriere.

– De jevnaldrende har falt av lasset. Det ble kanskje for mye festing og for lite kjøring, sier Andreas.

Som nestoren i twintip-sirkuset høster han lovord fra sine yngre konkurrenter. De mener nordmannen har satt standarden og at han er et eksempel til etterfølgelse.

– Andreas har vært en av mine største forbilder. Jeg beundrer hvordan han har holdt seg til den han er, sier Jossi Wells (22) fra New Zealand.

– Jeg digger Andreas. Det er utrolig å stå på ski med og å konkurrere mot ham. Spesielt fordi jeg har sett opp til ham i barndommen, sier amerikaneren Nick Goepper (19).

Broren som følgesvenn

Andreas selv så opp til sin seks år eldre bror Jon da han var liten. Allererde 17 måneder gammel fikk han arve Jons slalåmski, og siden har Andreas' storebror lagt til rette for at yngstemann skulle lykkes.

– Han monterte skiene mine. Han kjørte tråkkemaskiner og hjalp meg med å bygge ting jeg kunne trene på. Han gjorde en hel del, sier Andreas.

– Jeg dro ham med ut i konkurranser og fikset ham sponsorer og sånne ting, og da gjorde han det bedre og bedre og bedre. Så de første årene var det stort sett jeg som dyttet ham ut i den verdenen, forteller Jon.

Ettersom Andreas utviklet seg til å bli en stadig dyktigere twintip-kjører, tok broren Jon nye grep for å kunne hjelpe ytterligere.

– Det var en dag vi tenkte: «Kanskje jeg skal være med å hoppe mens jeg filmer Andreas? Hvordan ser det ut på kamera?» Det hadde vi aldri prøvd eller sett før, forklarer Jon.

Utdrag fra første episode av Min Idrett som handler om Andreas Håtveit, som driver den spektakulære skiidretten twintip.

Jon filmer her med et såkalt 'follow cam'. Dermed fanger han spektakulære bilder av Andreas mens de begge er i luften.

Fikk vist seg frem

Dermed tok brødrene turen ut i bakken for å teste ut fenomenet som senere har fått navnet «follow cam».

– Vi har vært nære på å krasje mange ganger, men vi har aldri gjort det, sier Andreas.

Han legger ikke skjul på at brorens filmhjelp har vært til stor nytte for ham. I tillegg til at han har kunnet bruke skifilmsnuttene til å finpusse egen teknikk, har filmene også gitt god eksponering.

– Jeg fikk vist meg frem for andre på internett. Jon har hatt mye å si der. I tillegg har han jo vært både landslagstreneren min, pressesjefen min og en utrolig god reisekonsulent. Han har alltid vært et stort forbilde og en viktig mann for min karriere, avslutter Andreas.

  • I «Min idrett»-episoden kan du se hvordan Andreas Håtveit takler motgang. Twintip-kjøreren pådrar seg en alvorlig kneskade i oppkjøringen til sesongens viktigste konkurranse, X-games. Vil han likevel komme tilbake og hevde seg blant de beste?

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal