Hopp til innhold

– Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det skje 1. september

1. september 2008: Sarah Louise Rung får beskjeden om at hun har blitt lam fra livet og ned etter en mislykket operasjon. 1. september blir en tung dag for familien. Helt frem til fire år senere, da Sarah Louise under Paralympics endret datoens betydning.

I 2008 skulle Sarah Louise Rung (23) ta en rutineoperasjon på grunn av en litt stiv rygg. I steden gjør legene en feil og Sarah mister bevegeligheten i beina. På dagen fire år etter svømmer hun for gull på 200 meter i Paralympics i London. Regi: Christian Nitschke Smith.Sesong 3.(2:4)

Min idrett: Svømming. Se programmet om Sarah Louise Rung her.

Sarah Louise Rung

Sarah Lousie er en av verdens beste funskjonshemmede svømmere.

Foto: Alastair Grant / Ap
Sarah Louise Rung

Rung har blitt kåret til årets funksjonshemmede utøver to år på rad. Her fra idrettsgallaen i i år.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

  • Sarah Louise Rung er den andre av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
  • Programmet sendes på NRK 1 klokken 20.15. Du kan se det her.
  • Sarah Louise stiller til nettmøte mandag klokken 20.45, etter programmet. Du kan allerde sende inn spørsmål her.

– Å komme i vann etter skaden var ganske deilig med tanke på at jeg var fri fra stolen. Det var kun meg i vannet igjen, slik det hadde vært tidligere.

En av verdens beste

Sarah Louise Rung begynner å bli et kjent navn i norske hjem. Stavangerjenta er i dag en av verdens beste handicapsvømmere, og blant merittene hun kan vise til er to paralympiske gull og syv VM- og EM-gull.

Hun har verdensrekordene på 50 og 100 meter bryst og ble i 2011 og 2012 kåret til Årets funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen. I 2012 var hun også nominert til Årets navn.

– Sarah vil ikke se bakover, hun ser fremover, forteller Sarah Louises mor, Anita Legland til NRK.

Mislykket operasjon 1. september

Som 18-åring ble Sarah Louise Rung lagt inn på Haukeland sykehus for å ta en rutineoperasjon i 2008. Hun hadde fått beskjed om at hun kanskje kunne få litt vond rygg i 40- og 50-årene, og at det derfor var lurt med en operasjon. 1. september gjør legene en feil, og Sarah mister bevegeligheten i beina.

På samme dato i 2012 står hun utenfor London Aquatics Centre hvor hun om litt skal kjempe om paralympisk gull på 200 meter fri.

– Nå kan det bli en fin dag, sier hun til NRK.

For i fire år har dagen vært tung for familien. Dagen som snudde alt på hodet.

– 1. september hvert år, det er en tøff dag. Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det bli den dagen. Det håper jeg, sa hennes mor rett før Paralympics.

Svømming ingen selvfølge

Men det var ingen selvfølge at Sarah Louise, som tidligere var en aktiv svømmer, skulle tilbake i bassenget etter den mislykkede operasjonen.

Morten Eklund i Madla svømmeklubb hadde hun kjent siden hun var barn, og tilfeldighetene skulle ha det til at han var trener for landslaget for funksjonshemmede.

En samtale noen måneder etter operasjonen førte til at Sarah Louise måtte ta et valg.

– Jeg sa til henne: Nå er du i en situasjon der noen dører har lukket seg, men det er også flere dører som har åpnet seg, forteller Eklund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sarah Louise Rung

Sarah Louise i bassenget i Stavanger hvor hun tilbringer utallige timer.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Går du gjennom døren som går inn i svømmehallen, så ligger det uante muligheter som du aldri har hatt mulighet til å ta del i tidligere. Eller du kan velge døren på siden, som er sammen med venninner og studier - og gjøre hva størstedelen av befolkningen gjør.

– Drømmeliv

Sarah Louise Rung

Under Paralympics i London tok Sarah Louise Rung to gull og to sølv.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix

Livet ble butterfly, bryst og crawl. Sarah Louise bestemte seg for å satse alt i bassenget og trener opptil 30 timer i uken. Etter skaden ble London et gradvis mål. Grytidlig hver morgen i Stavanger legger hun grunnlaget for sine seire i mesterskap.

– Det er et drømmeliv. En hverdag ganske mange misunner, sier hun.

Det er også et liv som ga henne muligheten til å endre betydningen av en dato. Datoen som frem til 2012 hadde vært den verste i hennes liv, men som hun nå også kan forbinde noe positivt med.

For den 1. september i London tok hun gullet hun så gjerne ville ha.

– Nå er det noe godt som har skjedd den dagen også. Det er noe jeg virkelig har jobbet for, og det gikk min vei. En trist dag ble til en fin dag, sier Sarah Louise.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal