Hopp til innhold

Snowboardhåp ble verdens sterkeste mann

Da et av Norges største snowboardtalentet, Carl Yngvar Christensen (22), ble skadet begynte han med styrketrening for å trene seg opp igjen. På rekordtid ble han en av verdens sterkeste menn.

Carl Yngvar Christensen beskrives som et fenomen. 22-åringen er bare junior, men har allerede verdensrekorden i styrkeløft for seniorer. Målet er gull i VM i Puerto Rico, men en skade hindrer han på veien. NRK 1 kl 20.15 i kveld.

Se traileren til kveldens Min idrett-episode om Carl Yngvar.

– Når du tok i han som baby var han helt fast, sier mamma Vibeke Dahl Christensen.


Moren til Carl Yngvar skjønte fort at det var noe spesielt med gutten.


– Når du tok i andre sine barn, ettåringer, så var de helt annerledes. Alle andre som tok i Carl Yngvar sa det samme: « Oi, her er det muskler allerede.»

Fenomenet «Kong Carl»

22 år senere er Carl Yngvar Christensen et fenomen. «Kong Carl» kaller de ham, og han kan med rette sies å være en av verdens sterkeste menn etter sine prestasjoner i styrkeløft.

Artikkelen fortsetter under videoen

Min Idrett: Styrkeløft 1. Carl Yngvar Christensen.

Se de utrolige bildene av Carl Yngvar på snowboard. På slutten kan du også se resultatlisten som viser at han kom foran Mikkel Bang.


Karrierens høydepunkt kom under EM i Ukraina tidligere i år. Carl Yngvar hadde satt en rekke verdensrekorder for juniorer, men i Ukraina satte han også totalrekorden for seniorer. Det til tross for at 22-åringen er junior ett år til.

  • Mer «Min idrett»:

I styrkeløft er det tre øvelser som gjelder: Markløft, benkepress og knebøy. Den som under konkurranse har flest kilo sammenlagt i de tre øvelsene, er vinneren.

Med ny verdensrekord på 1135,5 kg sammenlagt sjokkerte han alle, men før han kom så langt kunne Carl Yngvar blitt topputøver i noe helt annet enn styrkeløft.

Slo Mikkel Bang i snowboard

– Han drev med bortimot alt som er registrert av idretter. Han var sprek og motorisk og tok alt veldig kjapt, forteller far Yngvar Christensen

Og det var særlig en idrett som opptok Carl Yngvar mye i ungdomsårene: Snowboard.

– Jeg var ikke veldig god. Jeg var god på det laveste nivået, sier en beskjeden Carl Yngvar til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen

Min Idrett: Styrkeløft 1. Carl Yngvar Christensen.

Se de utrolige bildene av Carl Yngvar på snowboard. På slutten kan du også se resultatlisten som viser at han kom foran Mikkel Bang.


Han var bedre enn som så. Carl Yngvar var et av de mest lovende snowboardtalentene i Norge. En resultatliste NRK har fått tilgang til viser at elverumsingen som 14-åring ligger foran Mikkel Bang sammenlagt. Bang er i dag en av verdens største snøbrettstjerner.

Begynte å trene styrke etter skade

Men en ankelskade satte snøbrettalentet på sidelinjenen. For å trene seg opp igjen begynte Carl Yngvar med styrke. Hans idrettskarriere fikk en helt ny vending, og tenåringen så seg aldri tilbake.

Carl Yngvar Christensen

NM i Styrkeløft er aldri spennende når Carl Yngvar er med.

Foto: NRK
Carl Yngvar Christensen

Da Carl Yngvar begynte å trene styrke merket han fort at musklene kom.

Foto: NRK

– Da merket han at han hadde en muskulatur som reagerte veldig raskt. Det var en voldsom reaksjon på kort tid, forteller moren.

– Det var en kompis og jeg som begynte på den gamle benkepressen til pappa. Vi syntes det var gøy å trene og bli sterkere, sier Carl Yngvar.

– Aldri sett maken til fysikk

Og sterkere ble han. Som 17-åring dukket han opp på Brumunddal Atletklubb, der

noen av landets sterkeste menn og kvinner holder til. Fysikken til tenåringen fikk de som var der til å måpe.

– Jeg må innrømme jeg ble litt satt ut da jeg så han første gang. Jeg har aldri sett en ungdom som var så fysisk utviklet som Carl, forteller landslagstrener i styrkeløft, Dietmar Wolf.

Den utrolige fysikken har gjort ham til den sterkeste mannen i verden. Og den unge alderen er det som gjør det hele så utrolig. Vanligvis tar det 10-15 år før en styrkeløfter når sitt fulle potensial. Det betyr at Carl Yngvar har mange gode år igjen.

Neste stopp VM

I Min idrett følger vi Carl Yngvar mot det neste store målet - VM i Puerto Rico som fant sted i november. Her må en av de yngste deltagerne finne seg i å være favoritt etter den utrolige innsatsen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under videoen

Carl Yngvar Christensen er et styrkeløft-talent av de sjeldne. 21-åringen har allerede satt juniorverdensrekord og spås med tiden å bli verdens sterkeste mann.

Se NRK-reportasjen fra januar i år der Carl Yngvar forteller om styrkeløft og målene sine for fremtiden.

At han er noe utenom det vanlige synes å være klart for de fleste rundt ham, men hovedpersonen selv vil ikke være med på at han har noen helt vanvittige egenskaper.

– Egenskaper? Jeg liker bare å se på meg selv som en vanlig person med vanlige egenskaper, sier han.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal