Hopp til innhold

Mobbeofferet Nils Jakob ville ned i vekt - ble en av verdens beste roere

– Jeg var en ganske lubben gutt med briller som spilte harpe. Jeg passet liksom ikke inn, og etter hvert ble det tungt, sier topproeren Nils Jakob Skulstad Hoff.

Video Ble mobbet i ungdomsårene

Nils Jakob Skulstad Hoff har gjennomgått en total forvandling siden han ble mobbet på barneskolen. Han er nå en av verdens beste roere. Her forteller han sin historie.

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch (utenfor bildet) jubler for finaleplass under VM i 2010. I finalen endte de som nummer fire.

Foto: Ross Setford / Ap
  • Nils Jakob Skulstad Hoff er den femte av seks idrettsutøvere som presenteres i NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er i verdenstoppen i sine idretter. Se programmet her.
  • Nils Jakob stilte til nettmøte tirsdag. Les svarene her.

Mange vil kalle ham drømmemannen. Nils Jakob Skulstad Hoff er sterk, slank og nesten to meter høy.

Samtidig er han en av verdens beste roere og studerer medisin.

– Han er et multitalent. Han er god musikalsk, god i studieverdenen og vanvittig bra i fysiologiens verden, sier OL-vinner, mentor og treningskamerat Olaf Tufte.

Slik har det ikke alltid vært. 26-åringen fra Bergen har gjennomgått en total forvandling siden barndommen.

– På midten av barneskolen var jeg en ganske stor, lubben gutt med briller som spilte harpe. Jeg passet liksom ikke inn i stereotypen i nabolaget, og da var det veldig lett for de andre å mobbe, erte og si at jeg ikke passet inn. Det ble etter hvert tungt, sier han til NRK.

– Det var kjempevondt. Du er en liten gutt som kommer fra en familie hvor alle er glade i deg og alt er topp, også kommer du ut i verden og er plutselig mindre verdt, sier han.

– En tung tid for familien

På barneskolen var 26-åringen et stort musikalsk talent. Han imponerte både på piano og harpe, og senere fikk han vise seg fram på NRK-programmet «Kjempesjansen» med Dan Børge Akerø.

Klassekameratene brydde seg ikke om Nils Jakobs musikalske talent. I stedet la de merke til at han ikke fikk det til på fotballbanen.

– Det var en tung tid for hele familien, sier mor Sissel Hoff.

Nils Jakob er enebarn og slet med å finne noen å være med på ettermiddagene.

– Han var i utgangspunktet en veldig tilfreds og glad gutt og ville bare være i det miljøet han hadde pleid å være i. Plutselig var ikke det miljøet åpent for ham. Han hadde ingen å leke med etter han var ferdig med lekser og øving, sier moren.

Video Nils Jakob Hoff fra Kjempesjansen på NRK

Se Nils Jakob i programmet Kjempesjansen på NRK i 2003.

– Kjente det disse i ansiktet

Nils Jakob Skulstad Hoff og Olaf Tufte

Den doble OL-mesteren Olaf Tufte har vært en viktig støttespiller i Nils Jakobs karriere.

Foto: Sigrid Harket

Etter hvert ble situasjonen så tung for Nils Jakob at moren besluttet at han måtte bytte skole. Det ble et stort vendepunkt.

– Jeg kom til en kristen skole hvor folk var forskjellige. Der var det individualister, ikke bare folk som ville spille fotball. Da ordnet det seg, sier Nils Jakob.

I tillegg begynte han å ro.

– Jeg begynte med roing rett og slett for å gå ned i vekt. Jeg veide oppimot 110 kilo og kjente det disset i ansiktet hvis jeg gikk ned en trapp. Da skjønte jeg at noe måtte skje, sier han.

Mer Min idrett:

Video MIN-IDRETT-ROING-WS

Se hele episode fem av Min idrett her.

Drømmer om OL-suksess

Nils Jakob Skulstad Hoff

Nils Jakob Skulstad Hoff er tidligere norgesmester i singelsculler.

Foto: Sigrid Harket

Nils Jakob la om kostholdet og begynte å satse på knallhard trening. Kiloene rant av og selvfølelsen økte.

I dag trener han mellom 20 og 30 timer i uka. Han har jobbet seg opp i verdenstoppen i roing, og i fjor ble han nummer fire i VM i tungvekt dobbeltsculler sammen med makker Kjetil Borch.

Nå er det store målet å lykkes under OL i London.

Lagkameraten er imponert over hvordan Nils Jakob har taklet problemene i oppveksten.

– Mobbing er noe av det verste man kan oppleve. Det er utrolig tøft å bygge seg opp fra å være helt der nede. Nils Jakob har vært flink til å sette seg mål og ikke la drittsekkene tråkke ham ned i søla, sier Borch til NRK.

– Jeg kan garantere at han har et ti ganger bedre liv i dag enn de som rakket ned på ham, fortsetter han.

– Gå dine egne veier

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch

Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch under VM i Slovenia. Hvordan det gikk kan du se i Min Idrett klokken 20.15 på tirsdag.

Foto: Filip Horvat / Ap

Også uten lagkamerat har Nils Jakob gjort det godt. I 2008 ble han nummer to i NM i singelsculler, bare slått av selveste Olaf Tufte. Året etter, da Tufte ikke stilte, vant han.

For foreldrene er det godt å se sønnen lykkes i idretten.

– Jeg blir mer glad enn kry. Han får leve det livet han selv ønsker å leve. Og det gjør meg varm i hjertet mitt, sier moren.

Musikken er fortsatt ikke lagt helt til side. Pianospillet sitter fortsatt i fingrene, og i bryllupet til Olaf Tufte spilte Nils Jakob harpe.

26-åringen går fortsatt sine egne veier og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Du må følge dine egne drømmer og ikke tilpasse deg hvordan de andre vil du skal være. Gå din egen vei og forstå at verden ikke bare består av de som vil dra deg ned. Det finnes også folk som vil hjelpe deg opp, sier Nils Jakob Skulstad Hoff.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
  • Millionsmell for Henning Bergs AIK – tvinges til å selge spillere

    Henning Bergs svenske arbeidsgiver AIK sliter med røde økonomiske tall. Nå må klubben kvitte seg med spillere for å få endene til å møtes.

    Tirsdag omtaler flere svenske medier, blant dem Aftonbladet og Expressen, den krevende økonomiske situasjonen i hovedstadsklubben.

    AIK bekrefter selv at klubben må selge spillere for å nå de finansielle målene den styrer etter.

    «AIK Fotboll har satt nye økonomiske mål per 31. mars 2023. Per 31. mars 2024 var målene for egenkapital og gjeld oppfylt, mens inntekts- og vekstmålene ikke ble nådd. Oppfyllelse av likviditetsmålet krever at AIK Fotball gjennomfører spillesalg i løpet av de kommende overgangsvinduene», heter det i en uttalelse.

    Ved siden av at Henning Berg er trener, er Thomas Berntsen sportssjef i AIK.

    Den økonomiske rapporten for første kvartal i 2024 vise at hovedstadsklubben gikk 10,8 millioner svenske kroner i underskudd.

    Regnskapsåret 2023 ble avsluttet med et minusresultat på 21 millioner kroner, ifølge Aftonbladet. Driftsresultatet lå på minus 77 millioner kroner.

    Årsaken til de svake økonomiske tallene skal være svakere sportslige resultater enn ventet, samt et behov for å gjøre endringer i spillertroppen. (NTB)

    Henning Berg
    Foto: JAMES ARTHUR GEKIERE / AFP
  • The Athletic: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det er velrenommerte The Athletic som hevder å kjenne til utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal