Hopp til innhold

Motorsporttalent ble tatt i råkjøring – deltok likevel i flere billøp

Motorsport-profilen Dennis Olsen (24) opplyste ikke eget forbund om at han hadde mistet førerkortet etter en fartskontroll, og at lisensen hans dermed kunne være ugyldig.

Dennis Olsen

STOPPET AV POLITIET: Dennis Olsen stilte til start i flere løp etter at han ble tatt i fartskontroll.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I fjor høst ble Olsen stoppet av politiet da han kjørte i 77 kilometer i timen i en 50-sone i Sarpsborg. 24-åringen godtok ikke forelegget, men politiadvokat Dag-Fredrik Reymert bekrefter overfor NRK at Olsen ble fratatt førerkortet på stedet, og at han var uten gyldig førerkort i halvannen måned.

Under to uker etter hendelsen deltok han likevel i et internasjonalt billøp. Dette til tross for at regelverket sier at utøvere som blir fradømt førerretten, også mister lisensen.

– Hvis jeg har gjort noe feil, er jeg veldig lei meg for det, sier Olsen til NRK.

– Jeg vil ikke trosse noen, forklarer han.

Olsen er racing-sjåfør for Porsche i GT-klassen.

Uenig med politiet

Kjernen i saken er hvorvidt 24-åringen «kun» fikk inndratt førerkortet, eller om han også mistet førerretten for alle motoriserte kjøretøy. Sistnevnte alternativ betyr nemlig at Olsen også mistet lisensen han trenger for å kunne konkurrere, og at deltakelsen hans i flere billøp i september og oktober, var ulovlig.

Dersom fartskontrollen utelukkende førte til inndragelse av førerkortet, og at han altså ikke ble fradømt førerretten, hadde ikke konkurranselisensen blitt berørt.

– Førerretten ble midlertidig tilbakekalt, opplyser politiadvokat Reymert i en SMS til NRK.

Det er ikke Olsen enig i, som har oppfattet det som at kun førerkortet var inndratt, og at han dermed kunne delta i billøp som vanlig. Derfor informerte han ikke forbundet om at han hadde blitt tatt i en fartskontroll, eller forhørte seg om hvorvidt han fortsatt hadde gyldig lisens.

Dennis Olsen

BILSPORTSTJERNE: Dennis Olsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvorfor drøftet du det ikke med eget forbund?

– De som har trengt å vite det, har visst det, mener Olsen.

24-åringen vedtok ikke forelegget på stedet, og saken skulle derfor egentlig opp i Sarpsborg tingrett 17. februar. Nå har han likevel bestemt seg for å godta straffen, og det blir dermed ingen rettssak.

– Jeg var uenig i kontrollen og at jeg ble stoppet, forklarer han om årsaken til at saken opprinnelig skulle behandles av rettsvesenet.

Kan få konsekvenser

Finn Eirik Eilertsen, president i Norges bilsportforbund, er tydelig på at han ikke kjenner saken godt nok, og at det er vanskelig å konkludere med hva som har skjedd.

– Det er en meget vanlig sak at mistet førerkort og fratatt førerrett misforstås, både av sjåfør og av politiet selv, sier Eilertsen.

Han opplyser om at det er førerens plikt å orientere om at vedkommende har mistet førerretten, og at det er et tillitsbasert system.

– Vi har ikke tilgang til de offentlige registrene, og vi overvåker heller ikke førerkort til våre lisenstakere, utdyper han.

– Kan denne situasjonen få konsekvenser for Dennis Olsen?

– Det er for tidlig å si om det vil komme disiplinærreaksjoner. Om det skal lages en innstilling til vårt domsutvalg eller ikke, vil måtte vente til vi kjenner sakens innhold. Men jeg ser ikke bort fra at det kan komme reaksjoner, dersom det fremkommer at det er skjedd noe feil her, svarer presidenten, som avslutter med å si at de trolig ikke kommer til å undersøke saken videre.

Olsens arbeidsgiver Porsche har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg ser fram til å se dere i Jeddah, sier Benzema i en kort melding.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Norges sandvolleyballstjerner innledet med seier

  Begge de norske lagene vant da kvalifiseringen til den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball ble innledet i Lillesand. Onsdag er det semifinaler.

  Det er en av sju kvalifiseringsturneringer som leder fram til et sluttspill. Sluttspillvinneren i hver klasse sikrer en kvoteplass til OL i Paris, og det er målet for de norske.

  Det startet da Norge slo Estland i det innledende spillet. Mathias Berntsen og Hendrik Mol slo Kaur Erik Kais/Rasmus Meius 2-0 (21-14, 21-14) før Anders Mol og Christian Sørum inntok sanden og slo Urmas Piik/Dimitriy Korotkov 2-0 (21-15, 21-15).

  Begge de norske kvinnelagene slo sine danske motstandere i strake sett. Først vant 2.-laget Kirstine Garder/Ingrid Lunde 2-0 (21-16, 21-12) over Pia Hove/Astrid Mellmølle, så vant Sunniva Helland-Hansen/Emilie Olimstad 2-0 (21-18, 21-12) over Clara Windelleff/Sofia Nørager Bisgaard.

  (NTB)

  Christian Sørum og Anders Mol
  Foto: Ksenia Novikova / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste