Hopp til innhold

Motorsporttalent ble tatt i råkjøring – deltok likevel i flere billøp

Motorsport-profilen Dennis Olsen (24) opplyste ikke eget forbund om at han hadde mistet førerkortet etter en fartskontroll, og at lisensen hans dermed kunne være ugyldig.

Dennis Olsen

STOPPET AV POLITIET: Dennis Olsen stilte til start i flere løp etter at han ble tatt i fartskontroll.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I fjor høst ble Olsen stoppet av politiet da han kjørte i 77 kilometer i timen i en 50-sone i Sarpsborg. 24-åringen godtok ikke forelegget, men politiadvokat Dag-Fredrik Reymert bekrefter overfor NRK at Olsen ble fratatt førerkortet på stedet, og at han var uten gyldig førerkort i halvannen måned.

Under to uker etter hendelsen deltok han likevel i et internasjonalt billøp. Dette til tross for at regelverket sier at utøvere som blir fradømt førerretten, også mister lisensen.

– Hvis jeg har gjort noe feil, er jeg veldig lei meg for det, sier Olsen til NRK.

– Jeg vil ikke trosse noen, forklarer han.

Olsen er racing-sjåfør for Porsche i GT-klassen.

Uenig med politiet

Kjernen i saken er hvorvidt 24-åringen «kun» fikk inndratt førerkortet, eller om han også mistet førerretten for alle motoriserte kjøretøy. Sistnevnte alternativ betyr nemlig at Olsen også mistet lisensen han trenger for å kunne konkurrere, og at deltakelsen hans i flere billøp i september og oktober, var ulovlig.

Dersom fartskontrollen utelukkende førte til inndragelse av førerkortet, og at han altså ikke ble fradømt førerretten, hadde ikke konkurranselisensen blitt berørt.

– Førerretten ble midlertidig tilbakekalt, opplyser politiadvokat Reymert i en SMS til NRK.

Det er ikke Olsen enig i, som har oppfattet det som at kun førerkortet var inndratt, og at han dermed kunne delta i billøp som vanlig. Derfor informerte han ikke forbundet om at han hadde blitt tatt i en fartskontroll, eller forhørte seg om hvorvidt han fortsatt hadde gyldig lisens.

Dennis Olsen

BILSPORTSTJERNE: Dennis Olsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvorfor drøftet du det ikke med eget forbund?

– De som har trengt å vite det, har visst det, mener Olsen.

24-åringen vedtok ikke forelegget på stedet, og saken skulle derfor egentlig opp i Sarpsborg tingrett 17. februar. Nå har han likevel bestemt seg for å godta straffen, og det blir dermed ingen rettssak.

– Jeg var uenig i kontrollen og at jeg ble stoppet, forklarer han om årsaken til at saken opprinnelig skulle behandles av rettsvesenet.

Kan få konsekvenser

Finn Eirik Eilertsen, president i Norges bilsportforbund, er tydelig på at han ikke kjenner saken godt nok, og at det er vanskelig å konkludere med hva som har skjedd.

– Det er en meget vanlig sak at mistet førerkort og fratatt førerrett misforstås, både av sjåfør og av politiet selv, sier Eilertsen.

Han opplyser om at det er førerens plikt å orientere om at vedkommende har mistet førerretten, og at det er et tillitsbasert system.

– Vi har ikke tilgang til de offentlige registrene, og vi overvåker heller ikke førerkort til våre lisenstakere, utdyper han.

– Kan denne situasjonen få konsekvenser for Dennis Olsen?

– Det er for tidlig å si om det vil komme disiplinærreaksjoner. Om det skal lages en innstilling til vårt domsutvalg eller ikke, vil måtte vente til vi kjenner sakens innhold. Men jeg ser ikke bort fra at det kan komme reaksjoner, dersom det fremkommer at det er skjedd noe feil her, svarer presidenten, som avslutter med å si at de trolig ikke kommer til å undersøke saken videre.

Olsens arbeidsgiver Porsche har ikke besvart NRKs henvendelser.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal