Hopp til innhold

Motorsporttalent ble tatt i råkjøring – deltok likevel i flere billøp

Motorsport-profilen Dennis Olsen (24) opplyste ikke eget forbund om at han hadde mistet førerkortet etter en fartskontroll, og at lisensen hans dermed kunne være ugyldig.

Dennis Olsen

STOPPET AV POLITIET: Dennis Olsen stilte til start i flere løp etter at han ble tatt i fartskontroll.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I fjor høst ble Olsen stoppet av politiet da han kjørte i 77 kilometer i timen i en 50-sone i Sarpsborg. 24-åringen godtok ikke forelegget, men politiadvokat Dag-Fredrik Reymert bekrefter overfor NRK at Olsen ble fratatt førerkortet på stedet, og at han var uten gyldig førerkort i halvannen måned.

Under to uker etter hendelsen deltok han likevel i et internasjonalt billøp. Dette til tross for at regelverket sier at utøvere som blir fradømt førerretten, også mister lisensen.

– Hvis jeg har gjort noe feil, er jeg veldig lei meg for det, sier Olsen til NRK.

– Jeg vil ikke trosse noen, forklarer han.

Olsen er racing-sjåfør for Porsche i GT-klassen.

Uenig med politiet

Kjernen i saken er hvorvidt 24-åringen «kun» fikk inndratt førerkortet, eller om han også mistet førerretten for alle motoriserte kjøretøy. Sistnevnte alternativ betyr nemlig at Olsen også mistet lisensen han trenger for å kunne konkurrere, og at deltakelsen hans i flere billøp i september og oktober, var ulovlig.

Dersom fartskontrollen utelukkende førte til inndragelse av førerkortet, og at han altså ikke ble fradømt førerretten, hadde ikke konkurranselisensen blitt berørt.

– Førerretten ble midlertidig tilbakekalt, opplyser politiadvokat Reymert i en SMS til NRK.

Det er ikke Olsen enig i, som har oppfattet det som at kun førerkortet var inndratt, og at han dermed kunne delta i billøp som vanlig. Derfor informerte han ikke forbundet om at han hadde blitt tatt i en fartskontroll, eller forhørte seg om hvorvidt han fortsatt hadde gyldig lisens.

Dennis Olsen

BILSPORTSTJERNE: Dennis Olsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvorfor drøftet du det ikke med eget forbund?

– De som har trengt å vite det, har visst det, mener Olsen.

24-åringen vedtok ikke forelegget på stedet, og saken skulle derfor egentlig opp i Sarpsborg tingrett 17. februar. Nå har han likevel bestemt seg for å godta straffen, og det blir dermed ingen rettssak.

– Jeg var uenig i kontrollen og at jeg ble stoppet, forklarer han om årsaken til at saken opprinnelig skulle behandles av rettsvesenet.

Kan få konsekvenser

Finn Eirik Eilertsen, president i Norges bilsportforbund, er tydelig på at han ikke kjenner saken godt nok, og at det er vanskelig å konkludere med hva som har skjedd.

– Det er en meget vanlig sak at mistet førerkort og fratatt førerrett misforstås, både av sjåfør og av politiet selv, sier Eilertsen.

Han opplyser om at det er førerens plikt å orientere om at vedkommende har mistet førerretten, og at det er et tillitsbasert system.

– Vi har ikke tilgang til de offentlige registrene, og vi overvåker heller ikke førerkort til våre lisenstakere, utdyper han.

– Kan denne situasjonen få konsekvenser for Dennis Olsen?

– Det er for tidlig å si om det vil komme disiplinærreaksjoner. Om det skal lages en innstilling til vårt domsutvalg eller ikke, vil måtte vente til vi kjenner sakens innhold. Men jeg ser ikke bort fra at det kan komme reaksjoner, dersom det fremkommer at det er skjedd noe feil her, svarer presidenten, som avslutter med å si at de trolig ikke kommer til å undersøke saken videre.

Olsens arbeidsgiver Porsche har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal