Motorsporttalent ble tatt i råkjøring – deltok likevel i flere billøp

Motorsport-profilen Dennis Olsen (24) opplyste ikke eget forbund om at han hadde mistet førerkortet etter en fartskontroll, og at lisensen hans dermed kunne være ugyldig.

Dennis Olsen

STOPPET AV POLITIET: Dennis Olsen stilte til start i flere løp etter at han ble tatt i fartskontroll.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I fjor høst ble Olsen stoppet av politiet da han kjørte i 77 kilometer i timen i en 50-sone i Sarpsborg. 24-åringen godtok ikke forelegget, men politiadvokat Dag-Fredrik Reymert bekrefter overfor NRK at Olsen ble fratatt førerkortet på stedet, og at han var uten gyldig førerkort i halvannen måned.

Under to uker etter hendelsen deltok han likevel i et internasjonalt billøp. Dette til tross for at regelverket sier at utøvere som blir fradømt førerretten, også mister lisensen.

– Hvis jeg har gjort noe feil, er jeg veldig lei meg for det, sier Olsen til NRK.

– Jeg vil ikke trosse noen, forklarer han.

Olsen er racing-sjåfør for Porsche i GT-klassen.

Uenig med politiet

Kjernen i saken er hvorvidt 24-åringen «kun» fikk inndratt førerkortet, eller om han også mistet førerretten for alle motoriserte kjøretøy. Sistnevnte alternativ betyr nemlig at Olsen også mistet lisensen han trenger for å kunne konkurrere, og at deltakelsen hans i flere billøp i september og oktober, var ulovlig.

Dersom fartskontrollen utelukkende førte til inndragelse av førerkortet, og at han altså ikke ble fradømt førerretten, hadde ikke konkurranselisensen blitt berørt.

– Førerretten ble midlertidig tilbakekalt, opplyser politiadvokat Reymert i en SMS til NRK.

Det er ikke Olsen enig i, som har oppfattet det som at kun førerkortet var inndratt, og at han dermed kunne delta i billøp som vanlig. Derfor informerte han ikke forbundet om at han hadde blitt tatt i en fartskontroll, eller forhørte seg om hvorvidt han fortsatt hadde gyldig lisens.

Dennis Olsen

BILSPORTSTJERNE: Dennis Olsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvorfor drøftet du det ikke med eget forbund?

– De som har trengt å vite det, har visst det, mener Olsen.

24-åringen vedtok ikke forelegget på stedet, og saken skulle derfor egentlig opp i Sarpsborg tingrett 17. februar. Nå har han likevel bestemt seg for å godta straffen, og det blir dermed ingen rettssak.

– Jeg var uenig i kontrollen og at jeg ble stoppet, forklarer han om årsaken til at saken opprinnelig skulle behandles av rettsvesenet.

Kan få konsekvenser

Finn Eirik Eilertsen, president i Norges bilsportforbund, er tydelig på at han ikke kjenner saken godt nok, og at det er vanskelig å konkludere med hva som har skjedd.

– Det er en meget vanlig sak at mistet førerkort og fratatt førerrett misforstås, både av sjåfør og av politiet selv, sier Eilertsen.

Han opplyser om at det er førerens plikt å orientere om at vedkommende har mistet førerretten, og at det er et tillitsbasert system.

– Vi har ikke tilgang til de offentlige registrene, og vi overvåker heller ikke førerkort til våre lisenstakere, utdyper han.

– Kan denne situasjonen få konsekvenser for Dennis Olsen?

– Det er for tidlig å si om det vil komme disiplinærreaksjoner. Om det skal lages en innstilling til vårt domsutvalg eller ikke, vil måtte vente til vi kjenner sakens innhold. Men jeg ser ikke bort fra at det kan komme reaksjoner, dersom det fremkommer at det er skjedd noe feil her, svarer presidenten, som avslutter med å si at de trolig ikke kommer til å undersøke saken videre.

Olsens arbeidsgiver Porsche har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal