Hopp til innhold
Matvarer
Foto: Pål Tegnander / NRK

Matpriser

Oppsummert

Matprisene i Norge steg med 8,8 prosent fra jfebruar 2022 til februar 2023.

 • Konkurransetilsynet: Svak konkurranse i deler av det norske dagligvaremarkedet

  I en ny rapport skriver Konkurransetilsynet at lønnsomheten i dagligvarebransjen er høyere enn det man ville forvente i et marked med hard konkurranse.

  – Resultatene fra kartleggingen viser jevnt over høy lønnsomhet i verdikjeden for dagligvarer, sier nestleder ved Konkurransetilsynets avdeling for mat, handel og helse, Magnus Friis Reitan.

  (NTB)

 • Prisrekord for kakaobønner – dyrere sjokolade i vente

  Prisen på ett tonn kakaobønner for levering i mai bikket 10.800 dollar på New York-børsen før den endte på 9.622 dollar tirsdag. Så høyt har den aldri vært.

  Bare siden starten av året har kakaoprisen steget 135 prosent. Store sjokoladeprodusenter har allerede varslet prisøkning i år og neste år.

  Prishoppet på kakaobønner skyldes blant annet dårlige avlinger i Vest-Afrika på grunn av dårlig vær, skogbranner og sykdommer. Det igjen har ført til et stort underskudd av kakaobønner på verdensmarkedet.

  – Sjokolade blir det nye luksusproduktet, sier analytiker Kathleen Brooks i analyseselskapet XTB.

  (NTB)

 • Matprisene økte med 10 prosent

  I løpet av 2023, fra januar til desember, økte prisen på matvarer med 10 prosent. Det er den høyeste årsveksten på over 40 år.

  Alle matvaregrupper økte i pris. Ifølge SSB er det matvarer som sukker, frossenfisk og olivenolje som har økt mest, mens frukt og grønnsaker, melk, ost og egg var blant matvaregruppene med lavest prisvekst.

 • SSB: Prisene har steget med 4,8 prosent det siste året

  Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,8 prosent fra desember 2022 til desember 2023. Høye priser på mat, drikke og husleie bidrar betydelig til den kraftige prisveksten.

  KPI-JAE, priser justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 5,5 prosent i samme periode.

  Tolvmånedersveksten er den samme som ble målt i november.

  – Fra november til desember var prisutviklingen for mange varer og tjenester ganske lik som vi så i samme periode året før. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI holder seg uendret fra forrige måned, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå.

  Konsumprisindeksen (KPI) beskriver utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester

 • FAO: Globale matvarepriser ned 13,7 prosent i 2023

  Globale matvarepriser i 2023 sank med 13,7 prosent, med en betydelig nedgang for korn og matoljer, opplyser FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

  Mens bekymringen avtok for forsyningen av hvete og mais, var det motsatte tilfellet for ris på grunn av værfenomenet El Niño og Indias eksportrestriksjoner. Risprisene steg med hele 21 prosent i fjoråret.

  Kornprisindeksen falt med 15,4 prosent, noe som gjenspeiler godt forsynte globale markeder sammenlignet med 2022, da prisene steg kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina, som er en stor korneksportør.

  Prisindeksen for vegetabilsk olje hadde det største prisfallet i fjor, med en nedgang på 32,7 prosent, mye takket være bedre forsyninger og redusert bruk til produksjon av biodrivstoff.

  Selv om FAOs samlede indeks falt, stiger matvareprisene i mange land betydelig og ofte raskere enn den generelle inflasjonen.

  FAOs indeks måler prisene på råvaremarkedet, med en viss forsinkelse sammenlignet med til forbrukerprisene, som også påvirkes av energi- og lønnskostnader under foredling og distribusjon.

  (NTB)

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Tobias Santelmann skal spille Harry Hole 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 12 1,03 kr
Dyrest kl. 08 1,42 kr

Strømkostnader nå

 • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
 • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
 • Vaske klær 0,5 kr En vask
 • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

 • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
  + 6,8 %
 • Lønnsutvikling Anslag for 2024
  + 4,9 %