Hopp til innhold
Matvarer
Foto: Pål Tegnander / NRK

Matpriser

Oppsummert

Matprisene i Norge steg med 8,8 prosent fra jfebruar 2022 til februar 2023.

  • SSB: Prisvekst på 6,3 prosent i februar

    Statistisk sentralbyrå (SSB) kom fredag med tall som viser hva prisveksten lå på i februar.

    I januar lå den årlige prisveksten på 7 prosent, noe som var godt over hva analytikerne hadde ventet.

    Prisveksten for matvarer var på 8,8 prosent.

    – Den viktigste årsaken til at prisveksten fortsetter å holde seg høy er matvareprisene. I tillegg er biler, husleie og restauranttjenester andre viktige komponenter som holder prisveksten oppe, sier seksjonssjef Espen Kristiansen.

    SSB tror norsk økonomi er ved et vendepunkt.

    – Nå står vi trolig ved et vendepunkt. Inflasjonen skal avta kraftig gjennom året, og arbeidsledigheten skal litt opp fra det uvanlig lave nivået vi har nå, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

    – Det ser ut til at vi langsomt er på vei mot mer normale tider for norsk økonomi igjen, etter flere år med mye uro, legger han til.

    Styringsrenta er for tiden 2,75 prosent etter å ha blitt satt opp i flere runder det siste halvannet året. SSB venter at den blir satt opp med 0,25 prosentpoeng to ganger til, til en topp på 3,25 prosent.

    – Norges Bank har begrunnet de seneste renteøkningene med at det er viktig å få ned inflasjonen. Men de skal også ta hensyn til at en høyere rente vil dempe aktiviteten i norsk økonomi slik at flere blir arbeidsledige, sier Thomas von Brasch.

    I tillegg venter SSB at det vil bli vekst i reallønna fra 2024 til 2026.

    – Reallønnsveksten har latt vente på seg, men gitt at prognosene våre slår til, og det ikke enda en gang skjer store uforutsette hendelser i økonomien, vil reallønnsveksten ta seg opp til rundt 2,5 prosent neste år, sier Thomas von Brasch.

  • Ukraina og FN er enige om å forlenge kornavtale

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og FNs generalsekretær António Guterres er enige om at avtalen med Russland om at landet ikke skal angripe frakt av korn fra Ukraina bør forlenges etter 18. mars. Det melder Reuters.

    Etter et møte mellom de to lederne i Kyiv understreket begge at avtalen var viktig for matsikkerhet og matpriser i verden.

    Den opprinnelig avtalen var for 120 dager. Den ble forhandlet frem av FN og Tyrkia og forlenget i november. Hvis ingen parter protesterer kan den altså forlenges på nytt 18. mars.

  • Rekordhøye matpriser over grensa

    I februar økte de svenske matprisene med 2,5 prosent fra måneden før. Det er den største prisøkningen noensinne målt, ifølge Matpriskollen.

    Nettstedet Matpriskollen begynte å måle prisøkning på dagligvarer i 2015.

    Prisøkningen på dagligvarer var på 2,1 prosent, som også er en rekord, ifølge nettstedets grunnlegger Ulf Mazur.

    – For hele 2021 var prisøkningen på dagligvarer 1,1 prosent. Nå er den dobbelt så høy bare i februar, sier han.

  • Rekordhøge matprisar i Sverige i februar

    Dei svenske matprisane steig med 2,5 prosent i februar samanlikna med månaden før. Det er den største prisauken som er målt sidan målingane starta i 2015, ifølge Matpriskollen. Så langt i år har daglegvareprisane auka med 3,4 prosent. Det siste året har prisutviklinga vore 15,2 prosent for daglegvarer og 17,8 prosent for matvarer aleine.

  • Britiske matpriser opp 17 prosent – ny rekord

    Inflasjonen på britiske matpriser har satt ny rekord. Nye tall viser at prisene har steget 17 prosent det siste året.

    Tallene fra analysebyrået Kantar er hentet fra fireukersperioden fram til 17. februar. De er basert på mer enn 75.000 produkter. Dette er den sterkeste stigningen i matvareinflasjonen siden denne typen analyser begynte i 2008.

    – Forbrukerne har allerede stått overfor vedvarende prisstigning en god stund nå. Dette har stor innvirkning på folks liv, sier Fraser McKevitt, leder for detaljhandel og forbrukerinnsikt i Kantar.

    (NTB)