Hopp til innhold
Statistisk sentralbyrå.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statistisk sentralbyrå

Oppsummert

Statistisk sentralbyrå er hovedmyndigheten for utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge, og produserer cirka 85% av den offisielle norske statistikken.

 • Strømforbruket på laveste nivå registrert for første kvartal

  Strømforbruket i første kvartal i år var på det laveste nivået som er registrert i de første tre månedene. Forbruket i alminnelig forsyning var på 24,3 TWh, som er 14 prosent lavere enn samme kvartal i fjor. Det skriver SSB.

  – Den store nedgangen i strømforbruket for alminnelig forsyning må ses i lys av relativt varmt vær i 1. kvartal i år, sier seniorrådgiver Magne Holstad.

 • Prishopp på matvarer

  Fra januar til februar steg matvareprisene med 4,5 prosent, noe Statistisk sentralbyrå kaller en sjelden stor oppgang.

  Generelt steg prisene med 1,1 prosent i samme periode. Drivstoff og smøremidler bidro også til å trekke prisveksten oppover.

 • Fleire døydde i 2021

  Talet på døde i Noreg har sidan 2015 lege stabilt på rundt 40.700, men i fjor døydde det 42.002 personar – 1391 fleire enn i 2020, ifølgje tal frå Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Auken var størst blant kvinner, der om lag 850 fleire døydde enn i 2020.

  – Det er viktig å hugsa at vi i 2020 hadde få dødstal sett i lys at vi var midt i ein pandemi. Difor er det ikkje så uventa at det døydde litt fleire i 2021, seier demograf i SSB Ane Tømmerås.

 • Omikron skapar usikkerheit

  Omikron skapar usikkerheit for norsk økonomi.

  Det legg SSB fram i ein rapport som ser på prognosane for norsk og internasjonal økonomi.

  – Det har vore ein enorm vekst i økonomien den siste tida. No er det meste av innhentinga unnagjort, og vi er nære å vera heilt tilbake til eit normalt aktivitetsnivå, seier forskar Thomas von Brasch.

  Framover er det venta at den økonomiske veksten held ram, men at det vil foregå i eit lågare tempo enn dei siste månadane.

  «Prognosane for dei neste åra er at økonomien vil vera konjunkturnøytral», skriv SSB.

 • Over én million nordmenn bor alene

  For tiden bor 1.005.600 personer alene i Norge. Det tilsvarer 18,8 prosent av befolkningen. Andelen er en økning på 0,5 prosentpoeng fra i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Aldersgruppen 16–29 år har stått for den største økningen de siste sju årene. 22,4 prosent av dem bor alene, noe som er en oppgang på 3 prosentpoeng.

  – En årsak til denne trenden kan være at flere venter lenger med å etablere seg i parforhold, sier Espen Andersen i SSB.

  Av dem over 66 år bodde 34,4 prosent alene. I aldersgruppen 30–66 år var prosentandelen 19,4.

SSB-høring i stortinget.

– Finner ikke spor av at det Siv Jensen sier stemmer

SSB-høring i stortinget.
SSB-høring i stortinget.

Jensen må svare om hemmelige SSB-notater

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no