Hopp til innhold
Statistisk sentralbyrå.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statistisk sentralbyrå

Oppsummert

Statistisk sentralbyrå er hovedmyndigheten for utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge, og produserer cirka 85% av den offisielle norske statistikken.

  • Alkoholsalget falt i fjor

    Alkoholsalget falt i Norge i fjor, ifølge SSB. Totalt ble det solgt 392 millioner liter alkoholholdig drikke i 2023, en nedgang på 2,4 prosent fra året før.

    Det er størst nedgang for brennevin, som gikk fra 13 millioner liter til 12,5 millioner liter.

    – Om man sammenligner tallene tilbake i tid, må man gå helt tilbake til 2019 for å finne lavere tall i total vareliteromsetning, sier Lena Weitzenbürger Haarr i SSB.

    Organisasjonen Av og til er glad for at tallene har gått ned.

    – Men disse tallene viser at alkoholomsetningen i Norge fremdeles ligger langt over før-pandeminivå. Vi bør nå se på om disse tallene kan bety et økt konsum, altså at vi også drikker mer, sier generalsekretær Ragnhild Kaski.

  • Antallet som snuser doblet på ti år – samtidig er antallet dagligrøykere halvert

    16 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år snuser daglig, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig er det 7 prosent som røyker daglig.

    – Det er stadig flere som bruker snus daglig. De siste ti årene har andelen som snuser på daglig basis nesten doblet seg, sier rådgiver Sindre Mikael Haugen.

    Snusbruk er mest utbredt blant menn, men økningen er størst hos kvinner.

    – I 2013 brukte 4 prosent av kvinner og 14 prosent av menn snus daglig. I 2023 har disse andelene økt til 11 prosent for kvinner og 21 prosent for menn, skriver SSB.

  • SSB: Færre barn lever i familier med lavinntekt

    Det har vært en nedgang i antall barn som vokser opp i familier med dårlig råd, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    10,6 prosent, som tilsvarer 102.600 barn, levde i husholdninger med vedvarende lave inntekter i 2022. SSB skriver at tallene ikke har vært lavere siden 2016.

    – Det er en nedgang på 0,7 prosentpoeng tilsvarende 8 100 barn sammenlignet med perioden 2019-2021, skriver SSB.

    Dette er andre året på rad med nedgang i tallene.

    – Før dette hadde vi en lang periode med til dels kraftig økning, og et toppunkt ble nådd i 2018-2020, da 115 000 barn tilhørte en husholdning med vedvarende lavinntekt, en andel på 11,7 prosent, skriver SSB.

    Tross nedgangen mener stortingsrepresentant Mimir Kristjansson at det er uakseptabelt at så mange barn vokser opp i barnefattigdom.

    – Vi vet hva som virker, og økt barnetrygd og heving av sosiale ytelser vil gjøre at flere barn får vokse opp i familier som er økonomisk trygge. Fattigdom og økonomiske problemer kan føre til stress og konflikter, og det hemmer barns utvikling når foreldrene må bruke alle sine krefter på å få endene til å møtes, sier han.

  • Stadig flere kvinnelige ordførere

    Etter kommunevalget i fjor høst er nå nær 37 prosent av landets ordførere kvinne. Det er en økning på 1,3 prosentpoeng fra forrige kommunevalg, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

    I kommunestyrene er kvinneandelen på 40,7 prosent, en marginal økning på 0,2 prosentpoeng. Det er bare i 8 av landets 357 kommune- og bystyrer hvor kvinneandelen er under 25 prosent.

    – I 38 av kommunestyrene er kvinnene i flertall, mens det er kun rundt 10 kommunestyrer hvor andelen menn er under 45 prosent, sier SSB-seniorrådgiver Terje Risberg.

  • SSB: Prisene har steget med 4,8 prosent det siste året

    Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,8 prosent fra desember 2022 til desember 2023. Høye priser på mat, drikke og husleie bidrar betydelig til den kraftige prisveksten.

    KPI-JAE, priser justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 5,5 prosent i samme periode.

    Tolvmånedersveksten er den samme som ble målt i november.

    – Fra november til desember var prisutviklingen for mange varer og tjenester ganske lik som vi så i samme periode året før. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI holder seg uendret fra forrige måned, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå.

    Konsumprisindeksen (KPI) beskriver utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no