Hopp til innhold
Statistisk sentralbyrå.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statistisk sentralbyrå

Oppsummert

Statistisk sentralbyrå er hovedmyndigheten for utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge, og produserer cirka 85% av den offisielle norske statistikken.

 • SSB trur vi snart har nådd rentetoppen

  SSB trur renta blir sett opp til 4,25 prosent i september, og at vi med det truleg har nådd rentetoppen. Det kjem fram i dei siste prognosane for norsk og internasjonal økonomi.

  – Faktorane som bidrog til høgare inflasjon har snudd. Elektrisitetsprisane har falle, svekkinga av krona ser ut til å ha stoppa opp og inflasjonen er på veg nedover. Dette tyder på at rentetoppen er nær, seier forskingsleiar Thomas von Brasch i SSB.

  Hushalda er derimot ikkje helt over kneika enno, for når renta no er forventa å auke litt, vil ho bli på det nivået ut året og også eit godt stykke ut i neste år.

  – Det vil gjere at belastninga hushalda får som følgje av rentene, vil komme opp på eit nivå vi ikkje har sett sidan 1990-talet. Det vil leggje en dempar på konsumet i hushalda og bustadprisane. Samtidig vil det setje ein dempar på den generelle økonomiske veksten, seier von Brasch.

  Prognosane seier at arbeidsløysa vil auke litt framover, men ikkje meir at vi vil ha ei normal arbeidsløyseutvikling på knappe fire prosent litt fram i tid.

  – Dette er relativt gode nyheiter for norsk økonomi samla sett, konkluderer von Brosch til NRK.

 • SSB: Lågaste mengde søppel på 12 år

  Tal frå SSB viser at vi kasta 10 prosent mindre avfall i 2022 enn året før.

  Totalt kasta vi omtrent 2,1 millionar tonn med søppel heime og på avfallsstasjonar i 2022. Dette er den lågaste mengda sidan 2010, viser tal frå SSB.

  – Den totale avfallsmengda frå hushald held fram med å falle, med unntak av koronaåra. I 2022 har vi kasta den lågaste mengda avfall sidan 2010, sjølv om konsumet i hushalda gjekk opp, seier seniorrådgjevar Manju Chaudhary i SSB.

  Også gjenvinning gjekk opp i 2022. Noreg klarar likevel ikkje å nå målet til EU om 50 prosent gjenvinning av avfall innan 2022.

 • Nesten 200.000 arbeidsdager gikk tapt på grunn av arbeidskonflikter i fjor

  Over 188.000 arbeidsdager gikk i fjor tapt i fem arbeidskonflikter. Det er det høyeste antall tapte arbeidsdager de siste fem åra med hovedoppgjør, ifølge SSB.

  I de fem arbeidskonfliktene i fjor gikk totalt 188.230 arbeidsdager tapt, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ). Konfliktene involverte til sammen i underkant av 13.900 arbeidstakere.

  Nær 179 .000 arbeidsdager gikk i fjor tapt som følge av henholdsvis lærer- og barnehagestreiken,

  – Samlet sto disse to konfliktene for 95 prosent av alle tapte arbeidsdager i 2022, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i SSB.

  (NTB)

 • Omsetningen i varehandelen falt med 1,2 prosent i april

  Nye tall fra varehandelsindeksen viser en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandelen i april med 1,2 prosent.

  – Det var nedgang for de fleste næringer utenom butikkhandel med klær og dagligvarer i april. Den synkende trenden de siste månedene kan nok til en viss grad ses i sammenheng med økte priser og renter, sier seniorrådgiver Marius Bergh i SSB.

  (NTB)

 • SSB: Nordmenn dro på rekordmange reiser i Norge i løpet av første kvartal i år

  Aldri før har vi dratt på flere reiser i eget land i et førstekvartal, mens reisene til utlandet var tilbake på samme nivå som før pandemien, skriver SSB.

  Reiseundersøkelsen viser at nordmenn dro på 6,9 millioner reiser i perioden januar til og med mars i år. 5,5 millioner av disse var reiser i eget land. Dette tilsvarer en økning på 23 prosent sammenliknet med samme periode i 2022.

  – Norgesferiene under pandemien ser ut til å ha gitt mersmak hos mange nordmenn. Selv om reiserestriksjonene for lengst er borte, fortsetter vi å reise i eget land som aldri før, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB i en pressemelding.

SSB-høring i stortinget.

– Finner ikke spor av at det Siv Jensen sier stemmer

SSB-høring i stortinget.
SSB-høring i stortinget.

Jensen må svare om hemmelige SSB-notater

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no