Hopp til innhold
Saga Chokoladefabrikk
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Sjokolade

 • Kraftig økning i salget av Freia Boble etter tingrettsdom

  Salget av Freia Boble har økt kraftig etter at produsenten ble pålagt å trekke sjokoladen med dagens emballasje.

  Fredag falt dommen i Oslo tingrett i saken der Stratos-eier Orkla hadde saksøkt Freia-eier Mondelez for brudd på markedsføringsloven og varemerkeloven.

  Tingretten forbyr Mondelez å markedsføre og selge Freia-boblesjokolade med dagens emballasje. Dommen sier at alle Bobleplater må tilbakekalles fra butikk, samtidig som Mondelez må betale 20 millioner kroner i vederlag.

  Mondelez har varslet at de vil anke saken, og venter derfor med å trekke tilbake produktet til dommen er rettskraftig.

  Likevel har mange prøvd å sikre seg Boble-sjokoladen før det er for sent.

  – Vi økte salget vårt av Freia Boble med 82 prosent mot foregående lørdag, sier kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, Julie Johansen, til TV 2.

  (NTB)

 • Bot på 3,7 milliarder kroner til Freia-eier Mondelez

  Selskapet Mondelez inngikk konkurransebegrensende avtaler med distributører for å dele opp markeder og holde prisene høyere, skriver E24.

  EU-kommisjonen har konkludert med at Mondelez ved flere tilfeller utnyttet sin markedsposisjon mellom 2015 og 2019. Blant annet stanset de tilførselen av enkelte sjokoladeprodukter i Nederland for å forhindre at de ble importert inn i Belgia, der Mondelez solgte produktene til høyere priser.

 • Prisrekord for kakaobønner – dyrere sjokolade i vente

  Prisen på ett tonn kakaobønner for levering i mai bikket 10.800 dollar på New York-børsen før den endte på 9.622 dollar tirsdag. Så høyt har den aldri vært.

  Bare siden starten av året har kakaoprisen steget 135 prosent. Store sjokoladeprodusenter har allerede varslet prisøkning i år og neste år.

  Prishoppet på kakaobønner skyldes blant annet dårlige avlinger i Vest-Afrika på grunn av dårlig vær, skogbranner og sykdommer. Det igjen har ført til et stort underskudd av kakaobønner på verdensmarkedet.

  – Sjokolade blir det nye luksusproduktet, sier analytiker Kathleen Brooks i analyseselskapet XTB.

  (NTB)

 • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

  Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no