Nektet å godta sjefens avgjørelser

Midtsommernatta kokte det over for visepresident Johan Mikkel Sara. Han sendte en krass e-post til president Keskitalo. Fredag fikk han det endelige svaret.

Nær brudd i fjor mellom Keskitalo og Sara
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Vi har ikke lenger tillit til Johan Mikkel Sara som samarbeidspartner og som visepresident, sa Aili Keskitalo på pressekonferansen på Sametinget.

nrk.no/sami kan nå avdekke det som til slutt førte til denne beslutningen.

Tolkingen av Sametingets grunnregel om hvem som skal vikariere som president, er bare en del av konflikten som førte til regjeringskrisen.

Bakgrunnen for denne regeltolkningen er Keskitalos fødselspermisjon.

Nattlig e-post

Samarbeidsproblemene mellom visepresidenten og presidenten skjøt ny fart 23. juni i år.

Mens Norske Samers Riksforbund (NSR) var samlet til festmiddag på landsmøtet i Bodø på selveste St.Hansaften, satt Johan Mikkel Sara foran sin pc.

Klokken 23.19 sendte han brevet til sin egen sjef. Sara skriver blant annet:

"Diktatoriske beskjeder"

"Synd at det har blitt slik, men dette har utviklet seg til at jeg ikke kaller dette for et samarbeid lenger. Et samarbeid skal også i praksis være et samarbeid og ikke slik at man mottar diktatoriske beskjeder over mail."

I samme e-post varsler også Johan Mikkel Sara at han ikke lenger vil delta på NSRs gruppemøter. Videre krever han at NSR må forhandle med ham fra sak til sak dersom partiet ønsker å oppnå flertall i Sametinget.

- Er fullstendig klar over at dette igjen kan medføre til en parlamentarisk situasjon, men det er grundig vurdert og tar det som det kommer, skriver han i e-posten 23. juni.

Debattér videre: Hva mener du?

Reaksjon mot presidenten

Utbruddet skyldes en e-post president Keskitalo sendte til Sara noen dager i forveien.

Her varsler presidenten at hun tar over olje- og gassaker, samt mineralsakene. Dette er saksområder som visepresidenten har jobbet med tidligere. Sara betegner altså dette som "diktatorisk".

Grunnlaget for denne avgjørelsen lå i avtalen NSR og firergruppen kom fram til etter krisemøte 11. mai. Partene ble her enige om endringer i ansvarsområdene.

- Overrasket

Også på pressekonferansen fredag viste Keskitalo til denne avtalen. Men bare en drøy måned etter 11. mai har visepresident Sara en annen oppfatning.

I svaret til visepresidenten skriver Keskitalo 27. juni:

- Jeg er svært overrasket over påstander og urimelige betingelser fremmet av deg.

29. juni kommer et kort svar fra visepresidenten:

- Jeg har sagt mitt i denne sammenheng og fastholder det uansett hva dette måtte medføre.

I realiteten er Johan Mikkel Sara ferdig med samarbeidet med NSR allerede på dette tidspunktet. Han nekter å godta sjefens avgjørelser.

Siste sjanse

NSRs lederskap: Roger Pedersen, Aili Keskitalo og Lene Hansen.

Lene Hansen (f.v.), Aili Keskitalo og Roger Pedersen varsler bruddet med Sara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Torsdag 13. september møttes endelig NSR og firegruppen som består av Johan Mikkel Sara, Per A. Bæhr, Olaf Eliassen og Terje Tretnes.

Sametingets regjeringspartnere gjorde et aller siste forsøk på å redde samarbeidet. For NSR som organisasjon og parti ble det umulig å fortsette samarbeidet med Johan Mikkel Sara.

Verken presidenten eller det største partiet i regjeringen ville la seg diktere av en enkeltrepresentant.

- Konklusjonen vår er at denne beslutningen er til Sametingets beste, til samefolkets beste og det samiske demokratiets beste, sa Aili Keskitalo da hun avsluttet pressekonferansen fredag.

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK