Hopp til innhold

Nektet å godta sjefens avgjørelser

Midtsommernatta kokte det over for visepresident Johan Mikkel Sara. Han sendte en krass e-post til president Keskitalo. Fredag fikk han det endelige svaret.

Nær brudd i fjor mellom Keskitalo og Sara
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Vi har ikke lenger tillit til Johan Mikkel Sara som samarbeidspartner og som visepresident, sa Aili Keskitalo på pressekonferansen på Sametinget.

nrk.no/sami kan nå avdekke det som til slutt førte til denne beslutningen.

Tolkingen av Sametingets grunnregel om hvem som skal vikariere som president, er bare en del av konflikten som førte til regjeringskrisen.

Bakgrunnen for denne regeltolkningen er Keskitalos fødselspermisjon.

Nattlig e-post

Samarbeidsproblemene mellom visepresidenten og presidenten skjøt ny fart 23. juni i år.

Mens Norske Samers Riksforbund (NSR) var samlet til festmiddag på landsmøtet i Bodø på selveste St.Hansaften, satt Johan Mikkel Sara foran sin pc.

Klokken 23.19 sendte han brevet til sin egen sjef. Sara skriver blant annet:

"Diktatoriske beskjeder"

"Synd at det har blitt slik, men dette har utviklet seg til at jeg ikke kaller dette for et samarbeid lenger. Et samarbeid skal også i praksis være et samarbeid og ikke slik at man mottar diktatoriske beskjeder over mail."

I samme e-post varsler også Johan Mikkel Sara at han ikke lenger vil delta på NSRs gruppemøter. Videre krever han at NSR må forhandle med ham fra sak til sak dersom partiet ønsker å oppnå flertall i Sametinget.

- Er fullstendig klar over at dette igjen kan medføre til en parlamentarisk situasjon, men det er grundig vurdert og tar det som det kommer, skriver han i e-posten 23. juni.

Debattér videre: Hva mener du?

Reaksjon mot presidenten

Utbruddet skyldes en e-post president Keskitalo sendte til Sara noen dager i forveien.

Her varsler presidenten at hun tar over olje- og gassaker, samt mineralsakene. Dette er saksområder som visepresidenten har jobbet med tidligere. Sara betegner altså dette som "diktatorisk".

Grunnlaget for denne avgjørelsen lå i avtalen NSR og firergruppen kom fram til etter krisemøte 11. mai. Partene ble her enige om endringer i ansvarsområdene.

- Overrasket

Også på pressekonferansen fredag viste Keskitalo til denne avtalen. Men bare en drøy måned etter 11. mai har visepresident Sara en annen oppfatning.

I svaret til visepresidenten skriver Keskitalo 27. juni:

- Jeg er svært overrasket over påstander og urimelige betingelser fremmet av deg.

29. juni kommer et kort svar fra visepresidenten:

- Jeg har sagt mitt i denne sammenheng og fastholder det uansett hva dette måtte medføre.

I realiteten er Johan Mikkel Sara ferdig med samarbeidet med NSR allerede på dette tidspunktet. Han nekter å godta sjefens avgjørelser.

Siste sjanse

NSRs lederskap: Roger Pedersen, Aili Keskitalo og Lene Hansen.

Lene Hansen (f.v.), Aili Keskitalo og Roger Pedersen varsler bruddet med Sara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Torsdag 13. september møttes endelig NSR og firegruppen som består av Johan Mikkel Sara, Per A. Bæhr, Olaf Eliassen og Terje Tretnes.

Sametingets regjeringspartnere gjorde et aller siste forsøk på å redde samarbeidet. For NSR som organisasjon og parti ble det umulig å fortsette samarbeidet med Johan Mikkel Sara.

Verken presidenten eller det største partiet i regjeringen ville la seg diktere av en enkeltrepresentant.

- Konklusjonen vår er at denne beslutningen er til Sametingets beste, til samefolkets beste og det samiske demokratiets beste, sa Aili Keskitalo da hun avsluttet pressekonferansen fredag.

Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum