NRK Meny
Normal

PRESIDENTEN: - En lettelse

- Vi gir opp, sier president Aili Keskitalo. Hun sier likevel at beslutningen om å gi opp samarbeidet med Sara er en lettelse.

 

Debattér: Riktig avgjørelse?

Mindre verdt i Troms og Nordland
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

SE KESKITALOS AVGJØRELSE

HØR RESTEN AV PRESSEKONFERANSEN

Klokken 13 avslørte sametingspresidenten beslutningen:

- Ett hvert samarbeid er bygd på lojalitet og tillit. Dette er ikke lenger tilfelle når det gjelder Johan Mikkel Sara.

Dermed er regjeringskrisen på Sametinget et faktum. Samarbeidet mellom det største partiet - Norske Samers Riksforbund (NSR) - og enkeltmannspartiet "Samer bosatt i sør", strandet.

Slitt lenge

Johan Mikkel Sara er listas eneste representant, og har sammen med tre andre enkeltmannspartier, utgjort det parlamentariske grunnlaget for Keskitalos parti.

På en pressekonferanse utdypet Aili Keskitalo beslutningen om å bryte samarbeidet med Johan Mikkel Sara.

- Vi har slitt med samarbeidet og det har vært krevende. Vi må nå konstatere at dette ikke lenger er mulig. Det virker som om dette har oppstått i forbindelse med min graviditet. Men situasjonen har vært vanskelig allerede før det.

Presidenten viste blant annet til samarbeidskrisen som oppsto i mai i år.

ALT OM KRISEN I MAI  

Ingen tillit

- Forutsetningene for samarbeidet er blitt brutt. Konsekvensen er at vi ikke kan fortsette. Vi har ikke tillit til Johan Mikkel Sara og det tar vi konsekvensene av nå.

- Vi har prøvd litt for lenge, vil noen si. Dette er en beslutning vi kunne ha tatt tidligere. Vi konstaterer at beslutningen betyr at vi ikke lenger har et flertall i Sametinget, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

- En lettelse

NSRs parlamentariske leder Lene Hansen forteller at dagens beslutning har vært vanskelig.

- Derfor har vi brukt lang tid også. Vi har rådført oss med folk utenfor sametingssystemet. Den endelige beslutningen ble tatt i går kveld etter et møte med visepresident Johan Mikkel Sara. På dette møtet ville vi drøfte et videre samarbeid, men det ble klart at dette ikke var mulig, sier Hansen.

Johan Mikkel Sara: - En god nyhet

Selv om fredag 14. september blir en trist historisk dag for Norske Samers Riksforbund, ga Aili Keskitalo uttrykk for lettelse.

- Jeg tror denne beslutningen er til det beste for alle. Vi har tatt en vanskelig beslutning og har vært igjennom en tung prosess. Derfor vil jeg uttrykke lettelse, sier hun.

Norske Samers Riksforbund har hatt flertallet i Sametinget helt siden etableringen i 1989.