NRK Meny
Normal

Folket vil ha reindrift i næringsplan

Åtte av Karasjok ni ordførerkandidater stilte torsdag kveld til debatt om kommunens strategiske næringsplan. Kun høyres kandidat manglet.

Ordførerkandidater

Fra venstre: Sissel Gaup, Anne Torill Eriksen Balto, Kirsten Appfjell-Eira, John Nystad, Solveig Boine Nikkinen, Nils N. Gaup, Alf Isaksen og Johan Bakken Sandvik.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Hvert parti fikk sju minutter på seg til å fortelle hvordan de har tenkt å følge opp den strategiske næringsplanen, som ble vedtatt i juni i år. De skulle også fortelle om sine satningsområder for næringsutvikling.

Det som fort kom fram var at reindrifta ikke vart tatt med i planen. Dette reagerte både publikum og deler av panelet på. Ellers var eventuell gruvedrift og arbeidsplasser som ble heftigst diskutert.

– Vil ha sin næring godtatt

Etter at partiene var ferdige med innleggene sine, kunne John Edvin Holmestrand fortelle at han nå visste hven som får hans stemme.

John Edvin Holmestrand

John Edvind Holmestrand vil ha lov til å frakte utstyr til jegere.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Det er viktig for meg å kunne kjøre utstyr når jeg skal på tur, men det får jeg ikke tillatelse til av kommunen i dag, sier Holmestrand.

Holmestrand driver en næringsvirksomhet som han vil kalle for kombinasjonsnæring. Han driver et overnattings- og konferansested, og hennter både bær og fisk fra naturen.

Han reagerer på at elgjegere får dispensasjoner, mens han ikke får lov til å benytte seg av de samme traseene. Derfor gir han sin stemme til det partiet som tenker på alle næringene i kommunen.

Forøvrig synes Holmestrand at det er viktig at en ordfører snakker samisk, og at vedkommende går inn for gruvedrift, for det gir sårt trengte arbeidsplasser.

– Slik jeg ser det, så var Senterpartiet panelvinner i kveld, understreker Holmestrand.

– Alle må ha jobb

Anna Ragnhild Balto

Anna Ragnhild Balto støtter arbeid til absolutt alle.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Tidligere politiker Anna Ragnhild Balto er spesielt opptatt av at alle skal ha et arbeid å gå til, og hun støtter politikere som vil ha arbeidsplasser også til dem som ikke har utdannelse.

– Jeg synes at Venstre og den nye lista som heter Karasjok lista, gjorde det bra i kveld, Sier Balto.