NRK Meny
Normal

– På tide å arrangere AWG i Sápmi

På lørdag starter Arctic Winter Games, og denne gangen arrangeres lekene i Fairbanks, i Alaska. Og til nå så har AWG kun blitt arrangert i Canada og i Alaska.

Tromsø

Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Vibeke Larsen, mener at Tromsø er en stor nok plass hvor man kan arrangere Arctic Winter Games.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Men nå mener Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Vibeke Larsen, at det er på tide at denne store happeningen blir arrangert i Sápmi.Samisk Idrettsforbund i Norge har hatt møte med Arbeiderpartiets gruppe på Sametinget i forrige uke, og der snakket de om blant annet om å få AWG til Sápmi.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen mener at siden Tromsø ikke fikk OL, så kunne man arrangert AWG i Tromsø.

Foto: Pressebilde

– SVL Norge ba om møte med sametingsgruppen, og da var vi blant annet innom det med å få AWG til Sápmi. Og de synes at det er en spennende ide, de ser for seg at de begynner å jobbe med bli et ordinært medlem i Arctic Winter Games International og kanskje også få arrangere AWG i Sápmi. Det synes de at hadde vært utrolig artig, en gang i fremtiden, sier Larsen.

AWG arrangert første gang i 1970

AWG ble arrangert for første gang i 1970, og AWG blir arrangert annethvert år. 2004 var året da Sápmi deltok for første gang i disse lekene som er en stor happening i Canada og Alaska, over 2000 unge deltar i AWG. I tillegg til deltakere fra Alaska og Canada, så kommer det deltagere fra Grønland, Sápmi og Jamalas i Russland.

– Tromsø er en ideell plass

Vibeke Larsen sier at Tromsø hadde vært den plassen i Sápmi hvor det kunne vært arrangert AWG, og hun mener at staten bør finansiere deler av arrangementet.

– Når Tromsø ikke fikk OL, så kan man kanskje få Arctic Winter Games og få staten med på å garantere en del ting. Og det er ikke i nærheten av den summen som et OL koster, så det er ikke de milliardene det er snakk om. Men at staten kan være med på å garantere utbyggingen noen anlegg som antageligvis behøves dersom man skal arrangere AWG, sier hun til slutt.