NRK Meny
Normal

Fairbanks klar til storinnrykk

Fairbanks internasjonale flyplass i Alaska forbereder seg til Arctic Winter Games og de travleste dagene noensinne.

Fairbanks International Airport

Snøen ryddes bort fra rullebanene på Fairbanks internasjonale flyplass for å gjøre alt klart til storinnrykk i forbindelse med Arctic Winter Games 2014.

Foto: MIKE MATHERS / AP

I slutten av denne uka vil nesten 2000 idrettsutøvere, trenere, ledere og kulturelle delegater komme til byen for den 24. utgaven av Arctic Winter Games (AWG).

Arctic Winter Games 2014 består av en uke med idrettskonkurranser og kulturelle aktiviteter fra ni forskjellige områder i det sirkumpolare nord.

De områdene som stiller i AWG er: Alaska (USA), Alberta North (Canada), Northwest Territories (Canada), Nunavut (Canada), Nunavik - Northern Quebec (Canada), Yukon (Canada), Jamal (Russland), Grønland (Danmark) og Sápmi (Norge, Sverige og Finland).

Russiske samer har ennå ikke vært representert i AWG, men nå har folk i Lovozero begynt å jobbe for å få være med i Samisk mesterskap og å konkurrere om å få representere Sápmi i AWG.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arctic Winter Games 2014

Det er 20 idrettsgrener i AWG. Sápmi deltar i to.

Foto: Skjermdump / awg2014.org

Lekene åpnes 15. mars og avsluttes 22. mars i Fairbanks i Alaska i USA. Det konkurreres i 20 forskjellige idrettsgrener. I tillegg blir det en rekke kulturelle arrangementer i løpet av den spektakulære uka.

Lekene ble startet i 1970. Sápmi har deltatt siden 2004 i bare to av idrettsgrenene, nemlig langrenn og jentefotball.

Den offisielle åpningen er på Carlson Center på lørdag og samme sted holdes avslutningsseremonien 22. mars.

Grønlendere og samer først

Den som leder arbeidet i Fairbanks internasjonale flyplass er Melissa Osborn, direktør for operasjoner på flyplassen.

– Både flyplassen og tollen kommer betjene det største antallet mennesker vi noen gang har tatt imot på så kort tid. Vi har forberedt oss til dette siden november i fjor. Nå har vi laget en plan som vi tror vil virke effektivt, sier Osborn til newsminer.com.

Air Greenlands fly med den grønlandske og samiske troppen ombord er det første flyet som er ventet å lande. Estimert tid for landing er klokken 11.55 på fredag.

– Etter det vil det lande ytterligere 12 fly med AWG-deltagere, opplyser Osborn. Disse flyene kommer i tillegg til den ordinære flytrafikken på flyplassen.

Alle flyreisende må først gjennom tollen før de vil bli ønsket velkommen av den offisielle velkomstkomiteen.

– Vi har forberedt oss i tre-fire måneder, og vi vil sende ekstra personell til Fairbanks for å håndtere behandlingen av idrettsutøvere, utstyr og andre besøkende som trengs, opplyser Jeffrey Lisius, PR-offiser i amerikanske tollvesenet i Anchorage.

26 år siden sist

For folk i Fairbanks betyr det mye å endelig få stå som arrangør i Arctic Winter Games igjen. Sist de arktiske vinterlekene ble holdt i byen var i 1988

Lekene har forandret seg mye siden de to siste gangene Fairbanks har vært arrangementsby for lekene, skriver newsminer.com.

I år er nærmere 2000 deltagere, ledere, trenere og kulturdelegater med i Arctic Winter Games.

Da byen sto som arrangør i 1988 og 1982 var det bare tusen deltagere og de fleste av disse var voksne. I de fleste idrettsgrenene var det nemlig klasser for både ungdom og voksne. Nå er det kun ungdom som deltar i konkurransene og i kulturdelen.

En annen stor forandring er antallet deltagerdelegasjoner.

I år er det ni delegasjoner fra det sirkumpolare nord. I 1982 var det bare tre delegasjoner. Mer enn 2700 stiller opp som frivillige under årets Arctic Winter Games.