NRK Meny
Normal

Kledd for Arctic Winter Games

Torsdag reiser Team Sápmi over «dammen» for å forsvare de samiske fargene.

Arctic Winter Games

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto, Mathias Paltto, Anders Boine Verstad, Ovlla Per Skoglund Sara og Aslak Ole Eira vifter med samiske flagg.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Arctic Winter Games - Team Sápmi

Slik ser baksiden til den nye overtrekksdrakten ut.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

De nye skidressene og overtrekksdraktene til Team Sápmi ble nylig presentert for et fåtallig pressekorps i Karasjok.

Tilstede var skitrener Olav Verstad, I.L. Nordlys sine fire AWG-løpere Aslak Ole Eira, Mathias Paltto, Ovlla Per Skoglund Sara og Anders Boine Verstad samt ordfører Anne Toril Eriksen Balto. Pressen var representert ved en journalist fra Ávvir og et TV-team fra NRK Sápmi.

De nye draktene er inspirert av det samiske flagget. Den dominerende fargen er blått, som også er vanlig i de tradisjonelle samekoftene i de fleste samiske områdene. I tillegg er gult, grønt og rødt godt synlige i den nye drakten. På brystet er AWG-logoen. På magen er en rød og blå halvsirkel, som representerer henholdsvis sola og månen. Den samme halvsirkelen finnes og bakpå ryggen.

Både skiløperne selv og ordføreren er begeistret for den nye drakten.

Anders Boine Verstad

Anders Boine Verstad er en stolt representant for Sápmi.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Jeg synes den er fin. Veldig fargerik og skikkelig kult at sameflagget er kommet på jakka. Derfor synes jeg klærne er veldig fine, fastslår Anders Boine Verstad. Han skal delta i sitt tredje og siste Arctic Winter Games.

Om to år er han altfor gammel til å kunne være med i dette mesterskapet for arktisk ungdom.

Ordføreren gir skidressen terningkast seks.

– Den nye Team Sápmi-drakten får en sekser av meg, som er beste karakter. Min begrunnelse er at den har de samiske fargene og den er veldig fargerik. De samiske deltagerne kommer til å være godt synlige under Arctic Winter Games, sier Balto.

– Gode ambassadører for samene

Under den uformelle presentasjonen av Team Sápmis nye drakter hadde ordføreren tatt med noen gaver, som karasjokguttene skal ta med til den andre siden av Atlanterhavet.

Gaveposen til ordføreren består av det samiske flagget og forskjellig reklame for Karasjok kommune; penner, krus, pins og annet «snadder».

Anne Toril Eriksen Balto

Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Dette skal dere ta med dere til Alaska og dele ut til folk dere møter der. Dere er nemlig gode ambassadører både for Karasjok og hele Sápmi. Kruset skal dere gi bort til den dere liker best der borte, sier Balto.

Anders Boine Verstad sier at Arctic Winter Games er noe av det største og mest spennende arrangementet en ung samisk idrettsutøver kan få være med på.

– Det er veldig artig, først og fremst det å møte andre ungdommer. Åpningsseremonien er veldig stor. Det er selvsagt også morsomt å gå på ski i utlandet og å konkurrere med noen du aldri tidligere har møtt, forklarer Verstad.

Dette er vel veldig mye større enn noe annet arrangement her i samiske områder?

– Ja, det er det. I AWG er det totusen deltagere. I tillegg er det mer enn totusen frivillige som hjelper til med å avvikle arrangementet. Dette er skikkelig svært, nesten som de olympiske lekene, forteller Verstad.

På gulljakt i Alaska

Det samiske skilaget eller jentefotballaget skal selvsagt ikke til Alaska bare for å vise frem de flotte overtrekksdraktene eller skidressene sine.

Arctic Winter Games

Disse jentene vant gull i fotballcupen i AWG 2012. Trener Liv Eli Holmestrand er nederst til høyre.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Søndag starter jakten på gull for fotballjentene. Åpningskampen er mot hjemmefavoritten Alaska, som Sápmi møtte i finalen både da de tok gull for to år siden i Whitehorse (Yukon, Canada) og da de måtte nøye seg med sølv for fire år siden i Grande Prairie (Alberta, Canada).

Mandag starter skikonkurransene. Da skal også de samiske kulturdelegatene ha sin første opptreden.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å vinne medalje i Alaska. Det er mitt mål. Jeg har også veldig lyst til å vinne gull i stafett sammen med de andre guttene i Sápmi-laget. Dette er mine store mål der borte, sier Anders Boine Verstad.

Hvor mange gull tror ordføreren at Sápmi kommer til å ta?

– Det tør jeg ikke å tippe, men jeg håper det blir et skikkelig Klondike (gull-rush) for den samiske troppen, svarer ordfører Anne Toril Eriksen Balto.

Lang, lang reise

Sápmi deltar med en tropp på 43, noe som er den desidert minste troppen i hele Arctic Winter Games. Troppen består av 24 skiløpere, ni jentefotballspillere, to kulturutøvere og ti ledere.

Reisen for de fleste i det samiske laget starter torsdag fra hjemstedet til København i Danmark.

Fredag morgen drar de videre til Grønland, der de møter de cirka 150 grønlandske deltakerne og lederne. Denne delen av turen tar rundt fire timer og førtifem minutter.

Etter en time på bakken på Grønland chartrer lagene en Airbus 330 fra Air Greenland, som vil fly dem direkte til Fairbanks. Dette betyr ytterligere ni timer i lufta. 11.55 lokal Alaska-tid er estimert landing for Team Sápmi og Team Grønland.

Videoen under viser glimt fra åpningsseremonien i AWG 2012. Innslaget er filmet med mobiltelefon.