Hopp til innhold

Vil ha grundig etterforskning av reinkjøttselskap

Reineierne satset alt på Robert Hermansens kompetanse og brede kontaktflate. Nå skal staten finne ut av hvor det ble av millionene Hermansens selskap fikk.

Reinkjøttet må ødelegges

Disse bildene tok Mattilsynet da det avslørte ødelagte reinskråtter som var på vei til produksjon. Disse hadde Boalvvir kjøpt inn.

Foto: Mattilsynet

Ottar Befring

Ottar Befring.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det er viktig å finne ut hva som har skjedd, og finne ut hvor pengene er blitt av, sier lederen av Reindriftens utviklingsfond (RUF), Ottar Befring til NRK.

I går meldte TV2 at selskapet Boalvvir slås konkurs (ekstern lenke). Årsaken er at fondet ikke har fått tilbake to lån som Boalvvir fikk på tilsammen fem millioner kroner. Nedbetalingene av disse skulle forlengst ha startet.

Håper å finne millionene

RUF-lederen mener det er svært viktig med en grundig gjennomgang av Boalvvir-skandalen. Han har også tro på at konkursbehandlingen vil bringe inn pengene.

– Jeg regner med at det finnes midler som kan dekke vårt krav, og at alle midlene lar seg spore opp. Det kan ta tid, men denne prosessen må gjennomføres, sier Befring til NRK.

Konkursbehandlingen kommer i gang nesten to år etter at NRK Sámi Radio avdekket at Boalvvir ikke lenger var i drift.

Robert Hermansen

Robert Hermansen.

Foto: Scanpix / NRK

– Jeg tror ikke det er noe liv i Boalvvir, og tror selskapet rett og slett er nedlagt, sa styreleder Robert Hermansen 6. oktober 2008.

Gjennom flere reportasjer over flere år avdekket NRK store økonomiske problemer, elendig økonomisk styring og skandaler med reinkjøtt i selskapet Robert Hermansen ledet. Likevel ga Reindriftens utviklingsfond økonomisk hjelp til selskapet.

Reagerer nå: Konkurs innledes

Reindriftens utviklilngsfond behandlet Boalvvir-saken i mai i år. Her ba fondet om en klarering med Landbruksdepartementet. Denne uka kom svaret fra departementet:

Landbruksdepartementet gir fullmakt til reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta om å innlede konkurs mot selskapet.

Ellen Inga O. Hætta

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta.

Foto: Piera Balto/NRK

De samme personene som sto bak selskapet Boalvvir, etablerte et nytt selskap: Dav AS. Det nye selskapet ble registrert i Brønnøysundregistrene 27. november 2007. Formelt skjedde en endring i foretaksnavnet.

Om konkursbegjæringen av Boalvvir vil ha noe å si for Dav AS sier Ottar Befring dette:

– Dette må en bobestyrer etterforske og finne ut av. Vårt krav på fem millioner står fortsatt vedlag, og dette må blant annet måles opp mot det nye selskapet. Nå vil reindriftssjefen gå til skifteretten og forklare om saken så godt det lar seg gjøre. Deretter vil en bobestyrer gå så langt inn i saken som det er mulig, og eventuelt koble inn andre etterforskningsledd hvis det er nødvendig.

Robert Hermansen står oppført med 67 prosent av aksjene i Dav AS. Hans kone Anne Cathrine Rørholt er oppført som styreleder.

Styremedlem: – Har ikke fulgt med

Befring beklager at opplegget med Boalvvir ikke lot seg gjennomføre.

– Dette skulle jo komme reindrifta til gode.

Nils Mathis Sara

Nils Mathis M. Sara.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Nå blir det konkursbehandling av Boalvvir. Ottar Befring vil ha en grundig gjennomgang.

– Vi har arbeidet med denne saken i nærmere to år. Det begynte med at de søkte om å få ettergitt lånene, med det avslo vi, sier han.

RUF har også kontaktet Boalvvir og personene som sto bak selskapet.

– Vi har ikke fått svar i det hele tatt. Derfor må dette gå om den tunge veien med en konkursbehandling. Men vi kan ikke akseptere at penger fra oss som stilles til disposisjon forsvinner uten videre, forteller Befring.

Nils Mathis Mikkelsen Sara står i dag oppført som nestleder i Dav AS. Han var også styremedlem i Boalvvir; et styre som Robert Hermansen ledet. I dag sier Sara dette til NRK:

– Jeg vet ærlig talt svært lite om situasjonen ettersom jeg bare har vært styremedlem, og har derfor ikke hatt behov for å følge med hvordan situasjonen har vært.

Nils Mathis M. Sara kan heller ikke forklare hvorfor Boalvvir endret navn til Dav AS.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat