Venter fortsatt på monumentet over samiske krigshelter med rein og slede

Myndighetene i Murmansk fylke godkjente i april 2014 å sette opp et monument til minne om krigsinnsatsen samene gjorde under andre verdenskrig. Monumentet er ennå ikke på plass.

Andre verdenskrig, rein frakter krigsutstyr

Samene med sine rein og sleder var en del av den sovjetiske krigsmakten. Under andre verdenskrig gjorde de en formidabel innsats med å frakte både bomber, proviant og personell i et bortimot helt veiløst Kolahalvøya.

Foto: Arkivbilde / STRBC Murman

– Det kan virke som om fylkesmyndighetene i Murmansk egentlig ikke vil gjøre ære på de som var med på å kjempe for landet og regionen, sier Nina Ezhova til den samiske avisen Ávvir.

Ezhova har i flere år jobbet hardt for at monumentet over samenes krigsinnsats skal reises i sentrum av Murmansk. Monumentet skulle få navnet «Arktiske stridsvogner».

Både Ezhova og lederen i Kuelnegk Soamet Sobbar uttrykte stor glede i fjor vår da nyheten om at den regionale ledelsen i Murmansk fylke hadde godkjent ideen om det samiske krigsmomumentet.

– Ja, dette initiativet kom fra oss i Somet Sobbar. Spesielt har Nina Ezhova gjort en viktig innsats, uttalte leder Valentina Sovkina i Kuelnegk Soamet Sobbar.

Viktig for de sovjetiske styrkene

I Russland finnes det nord for polarsirkelen allerede et reinmonument til ære for kampen mot nazismen, men det finnes ikke noe minnesmerke over transporttroppene med rein som under krigen blant annet fraktet skadde soldater og leverte varer, medisin og ammunisjon.

Galina Kulinchenko

Museumsdirektør Galina Kulinchenko.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Historiker og direktør i museet i Lovozero, Galina Kulinchenko, opplyste til NRK i august 2011 at urfolk var landets store helter under andre verdenskrig.

– Slik som her på Kolahalvøya ville det vært en nærmest håpløs oppgave for våre tropper å klare seg uten den hjelpen de fikk fra samene, komiene og nenetserne. Bare det å finne frem i et bortimot totalt veiløst landskap var svært krevende. Transporten av diverse varer og gods med rein var av uvurdelig betydning, forklarer Kulinchenko.

I årene 1942 til 1943 førte reinekvipasjene titusentalls skadde soldater fra frontlinjen og dypt inne bak fiendens stillinger i sikkerhet, opplyser Radio Rysslands Röst.

Reinekvipasjene leverte 17.000 tonn ammunisjon til de 8.000 soldatene ved fronten.

Finansiering mangler

Ezhova opplyser til Ávvir at initiativtakerne bak det samiske krigsmonumentet har skrevet flere brev til myndighetene i Murmansk.

I det siste svaret fra fylkesmyndighetene i Murmansk opplyses det at de mangler midler til å realisere prosjektet. I tillegg har de ennå ikke klart å finne en egnet plass for monumentet.

Dette svaret er ikke Ezhova særlig fornøyd med.

– Denne hæravdelingen i vårt område er den eneste som ennå ikke er blitt beæret, påpeker Ezhova.

I Narjan-Mar i Nenets autonome område i Russland ble det februar 2012 satt opp et krigsmonument til ære for reineiere som kjempet for fedrelandet med reinsdyr og hund. 600 nenetsere med rein var til stor hjelp under kampene i Murmansk fylke og den sovjetiske delen av Karelen.

I august i år ble det reist et minnesmerke for reindriftshelter i Republikken Komi. Der deltok 316 reineiere, 1681 reinsdyr og 44 hunder i krigen, opplyser Ávvir.

Brødrene Visilij og Petr Galkin besøker museet i Lovozero.

Vasilij og Petr Galkin på museumsbesøk. Reporter: Dan Robert Larsen, foto: Jevgenij Kirillov og redigering: Sergey Gavrilov. Arkivfilm: STRBC Murman. Innslaget ble laget sommeren 2011.