Loga sámegillii
– Føler at det har vært mye frem og tilbake med saken min. Asylsøknaden min er nå satt på pause, forklarer Danilov til NRK.
Danilov er fra Olenegorsk på Kolahalvøya i Russland. Nå bor han på et asylmottak i Melbu i Nordland.
02.03.2022 søkte han som første russiske same beskyttelse (asyl) i Norge.
I sin søknad opplyser Danilov at det etter at krigen i Ukraina begynte var det livsfarlig for ham å oppholde seg i Russland.
POLITISK AKTIV: Andrei Danilov er kjent for sin kamp for urfolksrettigheter i Russland.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKHan viser til at han har vært politisk aktiv siden 2003 for å ivareta urbefolkningens tilgang til jord og ressurser.
Han søker beskyttelse i Norge fordi han som same føler det mye tryggere hos sitt eget folk.
Danilov opplyser i sin asylsøknad at han ble pågrepet i Russland i 2021, og holdt arrestert i fem dager. Hendelsen har NRK omtalt i en artikkel skrevet på nordsamisk.
– Må søke asyl i Sveits
Feilen Danilov gjorde da han søkte om asyl i Norge, er at han hadde visum til Sveits.
Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo 16.03.2022 søknaden fordi Danilov kan kreves mottatt av Sveits etter Dublin III-forordningen artikkel 12.
«UDI viser til at en stat i Dublin-samarbeidet som har utstedt visum til en asylsøker er ansvarlig stat for behandlingen av asylsøknaden.»
UDI mener at Danilov ikke har en tilknytning til Norge, som kunne medføre at Norge var nærmest til å behandle søknaden om beskyttelse.
UDI krever at Danilov skal sendes til Sveits for å få behandlet sin søknad der.
VILLE PÅVIRKE SVEITSISKE BANKER: I 2021 var Andrei Danilov med i en urfolks delegasjon som vill få sveitsiske banker til å slutte å innvilge kreditt til Narilskiy Nikel.
Foto: Credit Suisse / ReutersDanilov opplyser at han i 2021 søkte om visum til Sveits for å delta på en konferanse arrangert av en organisasjon som arbeider for urfolks rettigheter.
Han reiste til Sveits for å forsøke å påvirke banker til å nekte å utstede lån til selskapet Norilsk Nickel. Det russiske selskapet er verdens ledende produsent av nikkel og palladium.
– På denne tiden var det nesten umulig å få visum til andre land på grunn av pandemien. Jeg fikk hjelp til å søke visum til Sveits gjennom den nevnte organisasjonen, forklarer Danilov.
– Danilov er same
UDIs vedtak ble i en foreløpig klage påklaget av advokat Herman A. Hoff 21.03.2022.
Advokaten ba samtidig om utsatt iverksetting. Det vil si at Danilov skulle få oppholde seg i Norge inntil klagen var ferdig behandlet.
Utlendingsnemnda (UNE) besluttet 22.03.2022 å ikke gi utsatt iverksetting av UDIs vedtak.
SAMISK BAKGRUNN VESENTLIG: Advokat Brynjulf Risnes mener at Andrei Danilovs samiske bakgrunn er vesentlig i denne saken.
Foto: Tom BalgaardAdvokat Brynjulf Risnes innsendte utfyllende klage 24.03.2022. Fra klagen siteres:
«Det anføres at det i denne saken foreligger særlige grunner til at det gjøres unntak fra hovedregelen i Dublin III-forordningen i henhold til utlendingsforskriften § 7-4.»
Advokaten forklarer i sin klage at Danilov er same. Hele hans politiske virksomhet er knyttet til Nordområdene og problemer for samene i Russland.
– Bakgrunnen for hans sveitsiske visum var også knyttet til aktivisme for samenes rettigheter. Det gjaldt møter med banker i Sveits som er involvert i det store nikkelverftet i Nikel rett ved norskegrensen, forklarer Risnes i sin klage.
Sametinget skriver i et støtteskriv at samer som må forlate de samiske områdene i en stat, bør få opphold i en av de andre statene som er del av det tradisjonelle samiske bosettingsområdet.
ØNSKER RUSSISKE SAMER VELKOMMEN: Sametingspresident Silje Karine Muotka mener at Norge bør gi asyl til russiske samer.
Foto: Kirsten Appfjell / Sametinget– Danilov har derfor kulturell, språklig og samfunnsmessig tilhørighet til de samiske områdene i Norge. Det utgjør en særlig grunn til at han bør få vurdert opphold i Norge, mener sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).
UNE: – Søknaden må behandles i Norge
UNE har sett på saken på nytt. De skriver dette i sin vurdering datert 26.01.2023:
«Asylsøknaden bør behandles i Norge, da klageren er same. Han bør derfor få søknaden behandlet i en av statene som er en del av det tradisjonelle samiske bosettingsområdet.»
Senior presserådgiver i UDI, Thomas Theis-Haugan, opplyser til NRK at de nå må behandle saken på nytt.
– Hvis UNE er uenig med UDIs vurdering i en Dublin-sak sendes den tilbake til UDI. Vi vil da behandle den som en vanlig asylsak, forklarer Theis-Haugan.
Han kan ikke si hvor lang tid den nye saksbehandlingen vil ta.