Hopp til innhold

Glad for samisk krigsmonument

Presidenten i Sametinget i Russland er glad for at det snart skal reises et monument for reinsoldatene som kjempet mot nazistene under andre verdenskrig.

Valentina Sovkina, rein og krigsfly

Samene var med på å frakte livsviktige forsyninger til sovjetiske tropper på Kolahalvøya under andre verdenskrig. Sametingspresident Valentina Sovkina er glad for at det skal reises et monument til ære for reinkrigerne.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Ja, dette initiativet kom fra oss i Somet Sobbar (Sametinget i Russland). Spesielt har Nina Ezhova gjort en viktig innsats. Vi mener at monumentet bør bli plassert i Murmansk, uttaler sametingspresident Valentina Sovkina til NRK Sápmi.

Samene i Lovozero i Nordvest-Russland har lenge jobbet for å få satt opp monumentet «Arktiske stridsvogner» i Murmansk.

Nylig ble ideen godkjent av den regionale ledelsen i Murmansk fylke, og snart vil ett monument over reintransporttroppene bli reist i byen.

Viktig for de sovjetiske styrkene

Nord for polarsirkelen finnes det allerede et reinmonument til ære for kampen mot nazismen, men det finnes ikke noe minnesmerke over transporttroppene med rein som under krigen blant annet fraktet skadde soldater og leverte varer, medisin og ammunisjon.

Galina Kulinchenko

Museumsdirektør Galina Kulinchenko.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Historiker og direktør i museet i Lovozero, Galina Kulinchenko sier at urfolk var landets store helter under andre verdenskrig.

– Slik som her på Kolahalvøya ville det vært en nærmest håpløs oppgave for våre tropper å klare seg uten den hjelpen de fikk fra samene, komiene og nenetserne. Bare det å finne frem i et bortimot totalt veiløst landskap var svært krevende. Transporten av diverse varer og gods med rein var av uvurdelig betydning, forklarer Kulinchenko.

I årene 1942 til 1943 førte reinekvipasjene titusentalls skadde soldater fra frontlinjen og dypt inne bak fiendens stillinger i sikkerhet, opplyser Radio Rysslands Röst.

Reinene leverte 17.000 tonn ammunisjon til de åttetusen soldatene ved fronten.

I autonome Nenetskij-region finnes et minnesmerke over reintransporttroppene, men nå vil det bli reist enda et i byen Murmansk.

Ifølge Nina Ezhova, som sitter Somet Sobbar, håper samene på at minnesmerket vil få plass midt i sentrum av byen.

De ønsker også at Murmansk fylke gir ut en bok om alle samer som deltok i den Store fosterlandskrigen.

Brødrene Visilij og Petr Galkin besøker museet i Lovozero.

Vasilij og Petr Galkin på museumsbesøk. Reporter: Dan Robert Larsen, foto: Jevgenij Kirillov og redigering: Sergey Gavrilov. Arkivfilm: STRBC Murman.

Korte nyheter

 • Elgbestanden har nådd et rekordlavt nivå i Sverige

  Elgbestanden i Sverige har ikke vært så lav siden 1970-tallet. Den består i dag av rundt 200.000 dyr og blir trolig rødlistet til høsten, melder SVT.

  Elgbestanden i Sverige har gått kraftig ned de siste ti årene og antas å skyldes tung jakt de siste årene.

  Reduksjonen er så stor at arten kan havne på Artdatabankens rødliste som «nær truet» eller «sårbar».

  – Dette skal vi se på i høst, sier Henrik Thurfjell, ansvarlig for virveldyr i Kunstdatabanken.

  En elg står i skogen
  Foto: Adobe Firefly
 • Vurderer å anmelde hærverk på Lakselv skole

  Flere veggplater på Lakselv barneskole i Porsanger kommune har blitt skadet som følge av hærverk. skriver Ságat.

  – Det er pøbelstreker, sier Øystein Solaas, konstituert sektorleder for kommunalteknikk og samfunnsutvikling i Porsanger kommune til Ságat.

  Det var politiet som varslet kommunen om skadeverket. Kommunen har enda ikke anmeldt hærverket, men Solaas sier at han er sikker på at det vil bli anmeldt for å kunne få dekket utgiften av forsikringen.

  – Konsekvensen er det at vi må bruke mye penger vi ikke har på vedlikeholdet, sier Solaas til avisen.