Hopp til innhold

Amnesty: 52 russiske aktivister er dømt til fengsel for å spre «falske krigsnyheter»

De to russisksamiske asylsøkerne Aleksandr Slupachik og Andrei Danilov sier at det som skjer i hjemlandet deres er fryktelig.

Aleksandr Slupachik og Andrei Danilov

RUSSISKSAMISKE ASYLSØKERE: Aleksandr Slupachik sitt liv har stått på vent i elleve måneder. Andrei Danilov har ventet på svar på sin asylsøknad i 20 måneder.

Foto: Fotomontasje / Privat

– Det er veldig skremmende. Myndighetene bruker forskjellige metoder til å få aktivister til å holde kjeft. Andre synspunkter enn det offisielle er forbudt i Russland. De som bryter dette kan bli straffet, sier Slupachik (34) til NRK.

Han og kona Neli (33) forlot hjemmet sitt i Lovozero for elleve måneder siden. De søkte da om politisk asyl i Norge.

Borkenes i Kvæfjord

VAKKERT LANDSKAP: Den siste tiden har Aleksandr Slupachik og hans kone Neli oppholdt seg i den vakre bygda Borkenes i Kvæfjord.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Allerede en drøy måned etter Russlands invasjon av Ukraina 24. mars 2022 uttalte Slupachik seg offentlig at han er mot krigen.

– Mine uttalelser er nok til at jeg også kan dømmes til fengsel i Russland, vurderer Slupachik.

Andrei Danilov

FARLIG Å REISE HJEM: Den samiske aktivisten Andrei Danilov sier at han kommer til å bli satt i fengsel hvis han returnerer til Russland.

Foto: Privat

Urfolksaktivisten Andrei Danilov holder til i Melbu mottak i Nordland. Han kom fra Olenegorsk for 20 måneder siden. Han venter også på svar på sin søknad om opphold i Norge.

– Det som skjer i Russland er forferdelig. Hadde jeg eller Aleksandr Slupachik vært i Russland nå, så hadde vi blitt fengslet, mener Danilov.

Les også Våget å si nei til krig - nå tør han ikke lenger bo i Russland

Aleksandr Slupachik

Lange fengselsstraffer

Tall fra den russiske organisasjonen OVD-Info viser at 52 mennesker i Russland er dømt til 6–8 års fengsel for å ha spre «falske nyheter» om krigen.

16 av disse er dømt in absentia. Det vil si at de ikke var til stede under rettssaken. Mange fordi de har forlatt landet.

18 mennesker sitter i varetekt og venter på rettssak.

OVD-info er en uavhengig forsvarer av menneskerettigheter i Russland. De har et samarbeid med blant annet Amnesty International.

Ane Bonde Tusvik

BEKYMRET: Ane Bonde Tusvik har ansvaret for det som skjer i Russland for Amnesty Norge. – Det som skjer med ytringsfriheten og rettssikkerheten til russiske opposisjonelle er bekymringsverdig, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– De fleste av de som er dømt er fra Moskva- og St. Petersburg området. Det er folk som er tiltalt og dømt i alle regioner, opplyser Ane Bonde Tusvik i Amnesty Norge.

En av de som er dømt for «falske nyheter» om krigen er aktivisten Aleksandra Garmazhapova i den sibirske republikken Burjatia. Fredag i forrige uke ble hun in absentia dømt til sju års fengsel.

Hun var anklaget for å spre «bevisst falsk informasjon» om de russiske væpnede styrker.

Alexandra Garmazhapova

AKSEPTERER IKKE DOMMEN: – Jeg anser ikke denne dommen som et juridisk dokument, som kan tas på alvor. Det er mitt prinsipielle syn, uttaler Alexandra Garmazhapova til The Moscow Times.

Foto: Privat / Facebook

Torsdag ble kunstneren Aleksandra Skotsjilenko dømt til sju års fengsel.

Hun ble dømt fordi hun i mars i fjor byttet ut prislapper i flere supermarkeder med slagord som rettet kritikk mot krigføringen i Ukraina.

Les også Russland: Vil ha åtte års fengsel for prislapp-protest

Russland

– Bekymret for situasjonen i Russland

Direktør for beskyttelse i Utlendingsdirektoratet (UDI), Wenche Fone, er også bekymret for situasjonen i Russland.

– Vi i UDI følger situasjonen i Russland veldig nøye. Vi vet at situasjonen for menneskerettigheter og ytringsfrihet dessverre er forverret etter at Russland invaderte Ukraina, sier Fone.

Wenche Fone

BEKYMRET: Direktør for sikkerhet i UDI, Wenche Fone, opplyser at situasjonen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Russland er blitt verre etter at Russland gikk til full skala krig mot Ukraina.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Siden krigen mot Ukraina startet har rundt 900 russiske statsborgere søkt asyl i Norge. Disse har svært ulike grunner til å søke om opphold i Norge.

Både Slupachik og Danilov syns at det tar altfor lang tid å få behandlet deres søknader om opphold i Norge.

Aleksandr Slupachik

LANG VENTETID: Aleksandr Slupachik mener at det går altfor lang tid å behandle hans søknad. – Det er utrygt for meg å reise tilbake til Russland, argumenterer Slupachik.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Situasjonen i Russland er veldig uavklart. Vi har også en del forhold som vi ikke har full innsikt i. Derfor har en del av disse sakene blitt liggende. Akkurat nå er det veldig mange som søker om beskyttelse i Norge, forklarer Fone.

Den russiske ambassaden svarer i en e-post til NRK at de ikke har mulighet til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Les også Andrei (51) er den første russiske samen som søker politisk asyl i Norge

Andrei Danilov

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.