Hopp til innhold

Villige til å lenke seg fast for denne fjorden

Hundrevis av ungdom samles til Kvalsund, for et felles mål. Kjempe mot gruvedumping i Repparfjord.

Riehpevuotne

REPPARFJORD: Det er her det den planlagte Nussir gruven skal starte opp. Denne driften kommer til å påvirke reindrifta og fiskerinæringen i Kvalsund.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Dumpingen som er planlagt i Repparfjord ser vi på som den største forurensningsskandalen i nyere tid. Både som miljøsak og brudd på urfolksrettigheter.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

LEDER: Gaute Eiterjord, leder ved Natur og Ungdom. For han er det uutholdelig å sitte å se på mens verden blir forurenset.

Foto: Natur og Ungdom

Det sier leder for Natur og Ungdom, Gaute Eiterfjord. Da NRK kommer i kontakt med han er han på plass i Repparfjord, Kvalsund i Finnmark.

– Vi arrangerer en folkefest for Repparfjord, der vi ønsker å fokusere på alle de tingene som er verdifulle i Repparfjord, forklarer Eiterjord.

Denne helgen holdes det et arrangement mot den planlagte gruven Nussir i Kvalsund. Selv om dette er et arrangement mot sjødeponi, vil Natur og ungdom fokusere på de fornybare næringene som finnes i Kvalsund.

Markering mot gruvedumping foran Stortinget på samenes nasjonaldag.

MARKERING: Bildet er fra markeringen mot gruvedumping i Repparfjord foran Stortinget i 2016. Fortsatt er kampånden sterk hos de demonstrerende.

Foto: Mina Røed / Natur og Ungdom

– Vi ønsker å fokusere på de fornybare næringene, som reindrift og fiskeri. Dermed serverer vi mat fra reindriften og fiskerinæringen herfra, så folk får smake på Repparfjord.

I tillegg til å servere reinkjøtt og fisk, arrangeres det en rekke aktiviteter. Blant annet opptrer en av Sápmis popstjerner.

Er klar for å lenke seg fast

Ella Marie Hætta Isaksen

KLAR: Ella Marie Hætta Isaksen er klar til å lenke seg fast for fjorden.

Foto: Natur og ungdom

– «Mannskit» skal ikke hives på sjøen. Det er artisten Ella Marie Hætta Isaksen tydelig på.

I natt har hun overnattet ved Repparfjorden.

– Man glemmer å prate om de andre verdiene som blir ødelagt her. Fiskeri, reindrifta og den sjøsamiske kulturen, sier Hætta Isaksen. Hun er både artist i bandet ISÁK og medlem av sentralstyret i Natur og ungdom.

Hun mener at saken er veldig urettferdig, og er klar til å lenke seg fast.

– Det er så motstridende at staten først erklærer Repparfjordelva som nasjonal lakseelv, for så å åpne for gruvedrift her.

Sammenlignes med Alta-saken

Eitejord bekrefter at de er villige å lenke seg fast. Han fortsetter å sammenligne denne saken med et av de største motstandssakene i nyere tid.

Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget

ALTA: Demonstrasjonen mot Alta-Kautokeino vassdraget dreide seg om utbyggingen av kraftverk. Saken fikk satt samiske rettigheter på dagsorden.

Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

– Vi samarbeider med Sametinget. På mange måter mener vi at dette er en ny Alta-sak. Vi er mange som er forberedt på å lenke oss fast.

Ønsker å opplyse

– Jeg synes at det er veldig flaut, i Norge bruker vi den billigste og verste måten å håndtere gruveavfallet på. Når nesten alle andre land i verden har funnet andre løsninger.

Eiterjord forteller at målet med denne folkefesten er også å opplyse folk.

Markeing mot gruvedumping i Repparfjord

OPPLYSE: i 2016 holdt Natur og Ungdom, sammen med ungdoms organisasjonen Noereh markering utenfor Stortinget. De fortsetter med å jobbe videre med å opplyse folk om saken.

Foto: Mina Røed / Natur og Ungdom

– Norge er et av fem land i verden som driver med sjødeponi. Vi opplever at folk ikke vet hvor ødeleggende dette faktisk er, og at det finnes mange andre måter man kan håndtere gruvedumpingen på.

Eiterjord ønsker at så mange som mulig kommer, både de som er for og imot saken.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse