NRK Meny
Normal

Trump nekter å betale gingantsummen for politiarbeidet under DAPL-protestene

Guvernør Doug Burgum i Nord-Dakota ber om hjelp fra Trump-administrasjonen til å dekke de svimlende utgiftene i forbindelse med protestene mot Dakota Access Pipeline-utbyggingen.

Dakota Access Pipeline, politi mot demonstranter

Et stort politioppbud overvåket og slåss mot demonstrantene i månedsvis i nærheten av Standing Rock. Nå sitter delstaten igjen med regningen for dette politiarbeidet.

Foto: YouTube

Politiarbeidet anslås å koste tilsammen 38 millioner dollar eller rundt 328 millioner norske kroner.

Dette vil republikaneren Doug Burgum at de føderale myndighetene skal være med på å betale.

Standing Rock

Det har vært svindyrt å holde så store politistyrker i gang i månedsvis i Standing Rock.

Foto: APTN

Burgums talsmann Mike Nowatzki sier til CBC Minnesota at guvernøren ble varslet i mai om at forespørselen ble avslått, men at kontoret hans ikke annonserte annonserte avslaget før journalister denne uken begynte å spørre om det.

Også kfyrtv.com skriver om dette, men her opererer de med en totalkostnad på 37 millioner dollar på politiutgiftene. Det er uansett snakk om store summer.

Rørledningen til $ 3,8 milliarder er bygget og blir drevet av Energy Transfer Partners. I forrige måned begynte oljen å flyte fra Nord-Dakota til et fraktepunkt i Illinois.

Frykter at oljerøret skal sprekke

Standing Rock het protestleiren i USA. Der hadde 200 urfolksgrupper i månedsvis protestert mot utbyggingen av Dakota Access Pipeline, fordi de frykter at dersom oljerøret skal sprekke, vil Missourielven og drikkevannet forgiftes.

I tillegg skal hellige steder og gravplasser være truet.

– Dette er en kamp på liv og død. Folk her risikerer sine liv, uttalte demonstranten Carlos Marroquin.