Standing Rock: Alvorlige skader under kampene mellom politi og demonstranter

Rundt 300 mennesker er skadet i løpet av de to siste dagene i Standing Rock. 26 av dem alvorlig, og èn kvinne må trolig amputere en arm.

Standing Rock, vanns sprøytes mot demonstranter

– Vi er i «krig». Vi har tatt med alle krigerne våre hit for å kjempe for våre barn, eldre og etterkommere, sier en demonstrant i en Facebook-video.

Foto: Salina Manson / Privat

– Det er iskaldt her og politiet bare pøser på med vann for at vi skal fryse og gi opp. Mange er skadet, og kjemper mot forfrysninger og hypotermi, opplyser aktivisten William Hawk Birdshead i en video postet på Facebook.

Birdshead representerer organisasjonen Indigenous Life Movement, og han er en av de som deltar i den største urfolksdemonstrasjonen i USA på 100 år.

Standing Rock

Morton County Sheriffs Department pøser på med vann og tåregass, og bruker gummikuler for å stoppe demonstrantene.

Foto: Øyvind Ravna / Privat

Ifølge «The Standing Rock Medic & Healer Council» er rundt 300 mennesker skadet i forbindelse med konflikten, opplyser CBC News.

26 mennesker er alvorlig skadet. «The Standing Rock Medic & Healer Council» er en frivillig organisasjon som gir medisinsk hjelp til folk i Standing Rock.

– Fem kuldegrader og sur vind

Politiet begynte å aksjonere mot demonstrantene i Standing Rock for to dager siden.

Første natt ble det rapportert om 167 skadde etter politiets hardhendte behandling med vannkanoner, tåregass, gummikuler og lydkanoner. I Standing Rock rapporteres det om -5 grader Celcius og sur vind, og demonstrantene har begrensede muligheter til å tørke klærne sine i sine tipier, telt og lignende overnattingssteder.

– Det er iskaldt her. Hendene mine føles som isklumper og jeg tuller ikke. Sheriffens folk bruker en farlig taktikk, forklarer Salina Manson i sin direkterapport sendt på Facebook i natt.

En kvinne ble alvorlig skadet og fraktet med helikopter til Minneapolis i Minnesota etter konfrontasjonen som fant sted søndag kveld.

Sandra Márjá West

Sametingsrepresentant Sandra Márjá West (NSR) reiser snart til Standing Rock. – Jeg synes det er merkelig at politiet kan oppføre seg slik mot sitt eget folk, mener hun.

Foto: Dan Robert / NRK

– Dette ser veldig skummelt ut, og livsfarlig for de menneskene som er der borte nå. Jeg er dypt bekymret for demonstrantenes liv og helse, sier sametingsrepresentant Sandra Márjá West (NSR) til NRK.

Hun planlegger å reise til Standing Rock 10. desember for å vise sin støtte til kampen mot den omdiskuterte oljerørledningen.

– Svært aggresive

Morton County Sheriffs Department beskrev hendelsen som et pågående opprør og at demonstrantene oppførte seg svært aggressive.

En talsmann for politiavdelingen har sagt at politiet sprøytet vann fordi demonstrantene hadde bålbrenning på og rundt brua.

Aktivist har uttalt til The Guardian at de tente to bål for å varme suppe og te, samt holde varmen.

Oljerørledningen er nesten fullført i Nord-Dakota, men selskapet som bygger det, Energy Transfer Partners, mangler fortsatt en endelig tillatelse til å bore under elva.

Tirsdag 15. november kom nyheten om at utbyggingen av den omdiskuterte oljerørledningen i Nord-Dakota stanses midlertidig. Samme dag gikk selskapet til retten for å få en dommer til å tvinge regjeringen å tillate boringen umiddelbart.

Carlos Marroquin

Carlos Marroquin er en av aktivistene som bruker sosiale medier i kampen mot byggingen av oljerørledningen i Sioux-stammens område.

Foto: Privat

Standing Rock heter protestleiren i USA. Der har 200 urfolksgrupper i månedsvis protestert mot utbyggingen av Dakota Access Pipeline, fordi de frykter at dersom oljerøret skulle sprekke, ville Missourielven og drikkevannet forgiftes. I tillegg skal hellige steder og gravplasser være truet.

– Dette er en kamp på liv og død. Folk her risikerer sine liv, sier demonstranten Carlos Marroquin.