NRK Meny
Normal

TIFF etterlyser flere samiske filmer

I dag startet Tromsø internasjonale filmfestival. På festivalprogrammet står ingen samiske spillefilmer. Det etterlyser festivalsjef Martha Otte, samtidig som hun er stolt over kortfilmutvalget.

Martha Otte

Festival i TIFF, Martha Otte, skulle ønske hun hadde flere samiske spillefilmer på årets program.

Foto: Sigve Nedredal/frilanser

På mandag ble Tromsø internasjonale filmfestival sparket i gang med åpningskonferanse om fremtiden til nordnorsk filmbransje. Det var et stort oppmøte på konferansen av presse, politikere og filminteresserte folk.

Ønsker flere samiske filmer

Festivalsjef Martha Otte sier de følger nøye med på det som skjer på filmfronten fra samiske filmskapere og ønsker flere samiske spillefilmer på programmet de nærmeste årene. Hun er klar over at det ikke kan komme filmer hvert år.

– Selv om ikke vi har samiske spillefilmer på programmet i år, så har vi allikevel et fyldig program med hele sju verdenspremiérer på samiske kortfilmer på samme tid. Det synes jeg er veldig stort, sier Otte.

Hun trekker også frem at det er samisk innhold i Film fra nord programmet.

TIFF

Det var nesten helt fullt på åpningskonferansen på TIFF i dag.

Foto: Sigve Nedredal/Frilans

Videre legger hun til at de ser at internasjonalt samisk filmsenter i Kautokeino har mange spennende prosjekter på gang. Hun forventer ikke at det skal produseres filmer hvert år fra samiske filmskapere, men legger til at det er noen år siden «Kautokeino opprøret» var åpningsfilm på TIFF.

Les også: - Kautokeinorøret skal skape reaksjoner

– Viktig at unge regissører får vist seg fram

Festivalsjefen mener at det å gi unge filmskapere muligheten til å vise sitt arbeid under festivalen er en av stegene til å fram flere filmskapere.

– Det er veldig viktig å legge grunnlaget med kortfilmer, det er med på å utvikle regissører til etterhvert å ta steget til vanlig filmproduksjon, sier hun.

25 års jubileum

Tromsø internasjonale filmfestival arrangeres for 25. gang og i følge Wikipedia er det Norges største filmfestival. Fram til søndag skal det vises filmer i alle de store kulturbyggene i Tromsø sentrum. I tillegg kommer visninger utendørs både på storskjerm og på bygningsvegger. Festivalen viser seg å være populær og noen av filmene er utsolgte allerede.