Hopp til innhold

– Forsøkte å tenne på jakken min

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Karasjok-jenta Eli Anne Nystad ble før helgen hånet og forsøkt påtent av en gjeng med gutter i Trondheim sentrum.

– Det var forferdelig å oppleve slik aggressiv nedrakking av det samiske, og jeg skjønner ikke hvorfor disse menneskene har så negative holdninger mot samer, forteller Eli Anne Nystad.

23-åringen har bodd et år i Trondheim, der hun tar førskolelærerutdanning. Det var natt til fredag at hun opplevde at en gjeng med gutter gikk både verbalt og fysisk til angrep på henne. Hun hevder årsaken var at hun er same.

Forsøkt påtent

Etter at utestedet de var på i Trondheim sentrum stengte torsdag kveld, ventet Nystad ute på sin venninne som skulle hente ytterklær fra garderoben. Ute på gaten begynte en gjeng med gutter å gjøre narr av dialekten til Nystad, og hetsingen startet for alvor da de skjønte at hun var same.

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad.

Foto: Privat

De hånet og knuffet henne i alle retninger. Men det skulle bli verre.

– Plutselig tar en av guttene tak i meg og løfter meg rett opp for så å slippe meg rett ned, slik at jeg faller ned på asfalten, forteller Nystad.

Hun synes det var svært ubehagelig å bli behandlet slik midt i folkemengden på et offentlig sted. Nystad har etterpå fått se video av hendelsen, og der fikk hun seg nok en overraskelse.

– En av guttene som står bak meg forsøker flere ganger å tenne på pelskragen i jakka mi med en lighter, alle gangene kveler han selv flammene, men jeg tenker med gru på hva som kunne ha skjedd dersom jakka hadde blitt antent på alvor, sier hun.

Oslo-dialekt

Gata utenfor utestedet var ganske fullt av folk som var på veg hjem, og derfor er det ikke så lett å anslå hvor mange som hørte til denne gjengen med gutter, forklarer Nystad. I allfall var de mer enn en håndfull, og den mest aktive av de var tydeligvis fra hovedstadsområdet.

– Den av guttene som var mest aktiv i å lange ut verbalt med eder og galle mot alt det samiske, snakket oslodialekt, sier Nystad.

Hun har ikke truffet guttene før, men Nystad tror at flere av de kan ha vært studenter, da det er populært blant studentene å gå ut på torsdag på grunn av billigere øl og gratis inngang på utestedene.

Saken anmeldes

Etterhvert kom Nystads venninne henne til unnsetning, og guttene trakk seg unna. På førskolelærerutdanningen som Nystad går på, den såkalte interkulturelle linja, vektlegges det flerkulturelle aspektet i samfunnet. Nystad har tenkt å ta affære overfor de som utsatte henne for denne hetsingen natt til fredag.

– Jeg kommer til å anmelde saken til politiet, og har allerede en avtale om å møte opp på onsdag for å levere anmeldelsen, sier hun.

Det er ikke første gang hun opplever rasisme mot samer ute i møte med ungdommer og andre i det offentlige rom. I likhet med flere andre unge samer er hun nå grundig lei av dette, og mener det er viktig å si at nok er nok.

– Jeg kommer nå til å gjøre hva jeg kan for å si i fra om at denne type oppførsel er totalt uakseptabelt, og det er viktig at flere begynner å reagere på hverdagsrasimen som samer og andre minoriteter opplever i dagens Norge, sier hun.

NRK Sápmi følger opp saken blant annet på Ođđasat NRK1 Kl.17:40 på mandag.

Korte nyheter

 • – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin

  Skuohtanjárgga siidii lea evttohuvvon guokte bieggafápmoprošeavtta hukset.

  NČE (Norgga čázádat- ja energiijadirektoráhta) mearridii odne ahte sii vuoruhit dáid prošeavttaid sáddet guorahallamii čakčat. Dat mearkkaša ahte Skuohtanjárggas soaitá šaddat bieggafápmorusttegat boahtteáiggis.

  Skuohtanjárgga siidda jođiheaddji, Johan Isak Eira, dadjá NRKii ahte dát lea hirbmat duođalaš sin siidii.

  – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin Skuohtanjárggas nu mo dat dál lea, dadjá Eira.

  Son lei vuordán buoret ođđasiid odne. Hammerfeasttas NČE hilgo buot fápmoprošeavttaid.

  Dál ferte siida bidjat searaid ákkastallat manin dát prošeavttat eai galgga huksejuvvot sin guovlluide.

  – Dohko ii leat sadji dákkár monsterindustriijaide ja dan mii fertet beassat čilget, dadjá Eira.

  Loga eambbo NČE vuoruhemiid birra dás.

  Johan Isak Eira
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Vurdojuvvo šaddat 25 gráda

  Les på norsk.

  Boahttevaš beivviid galgá arvit Davvi-Norggas. Gaskavahku rievdá dálki ja dalle šaddet alla temperatuvrrat.

  Norlándda riddoguovlluin vurdojuvvo 22-23 gráda dán vahku loahpageahčen, ja Finnmárkkus ges lagabui 20 gráda.

  – Gaskavahkku eahkeda rájes šaddá hirbmat buorre dálki. Bearjadaga lea dieđihuvvon 25 gráda Nordlánddas ja Romssas, muitala meteorologa Iselin Skjervagen Meteorologalaš instituhtas.

  Romssas, Finnmárkkus ja davimus osiin Nordlánddas vurdojuvvo šaddat 25 gráda maiddái lávvardaga.

  (NTB)

  Strandnellik på Mjelle
 • Opp mot 25 grader i nord

  Loga sámegillii.

  Det vil være noen dager med regn fram til onsdag kveld i Nord-Norge. Resten av uken er det derimot meldt høye temperaturer.

  Langs kysten i Nordland er det forventet 22–23 grader mot slutten av uken, mens temperaturene i Finnmark blir nærmere 20 grader.

  – Fra onsdag kveld blir det strålende vær. På fredag er det faktisk meldt 25 grader i Nordland og Troms, forteller meteorolog Iselin Skjervagen i Meteorologisk institutt.

  I Tromsø, Finnmark og nordlige deler av Nordland ventes det temperaturer opp mot 25 grader også på lørdag.

  (NTB)

  Bugøynes
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK