NRK Meny
Normal

– Vi godtar ikke rasistiske holdninger mot samer

Han leder ungdomsorganisasjonen til et parti som er 125 år i år. Eskil Pedersen benyttet partiets «bursdag» til å minne om at rasisme mot samer, som mot andre, er «totalt uakseptabelt».

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen viser til internett som en av de mest sentrale foraene for diskriminering og rasisme.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Han har nylig unnagjort både en Arbeiderfestival, AUF-leir, og bursdagsfeiring av sitt eget Arbeiderparti – som i år er 125 år gammelt.

Men blant festival- og bursdagsarrangementer, benytter AUF-leder Eskil Pedersen anledningen til å minne om et atskillig alvorligere tema.

Rasisme og hets – mot samer, så vel som mot andre grupper.

– Det ser vi jo på nett. Vi vet at det er mennesker – og mennesker med samisk bakgrunn, som blir utsatt for den type diskriminering.

– Og det er totalt uakseptabelt, sier Eskil Pedersen.

– Vi må få øynene opp

AUF-lederen mener hets og rasisme, både på nett og i andre sammenhenger, ikke kan ties i hjel.

– Vi må bekjempe det. Vi må diskutere mot de kreftene som står for diskriminering. Da er det enda flere som får øynene opp for det, og kan kanskje klare å stå i mot diskriminering i sin hverdag, sier Eskil Pedersen.

– Men hvilke lovnader kan du komme med overfor samer som opplever såkalt «etnisk diskriminering»?

– Jeg, AUF og Arbeiderpartiet skal bekjempe den type holdninger. Vi skal diskutere mot de som står for hetsende ytringer. Og – vi skal sørge for at vi har et lovverk som ser til at alle skal behandles likt, uavhengig av bakgrunn, sier Pedersen.

Guldal sámegillii: