Hopp til innhold

Forsvarte kvinne mot samehets – endte med knust kneskål

En fantastisk dag ble til et mareritt da Klemet Anders Buljo ble utsatt for vold og rasisme midt i Alta sentrum.

Klemet Anders Buljo på sykehuset

PÅ SYKEHUSET: Klemet Anders Buljo fikk kneskålen knust etter en voldshendelse i sin egen hjemby.

Foto: Privat

– I går var en gledens dag når min nest eldste giftet seg.

Det skriver Buljo på sin egen profil på Facebook. Videre skriver han;

– Dessverre ble jeg utsatt for rasistisk og uprovosert vold når jeg skulle hjem, med knust kneskål som resultat.

Han forteller at han gråt av smerte resten av natta.

Hendelsen skjedde natt til søndag i Alta sentrum. Saken er anmeldt og vil bli etterforsket.

Påtaleansvarlig i Politiet, Cecilie Evertsen, vil ikke gå inn på spesifikke detaljer rundt hendelsen, men bekrefter ovenfor NRK at politipatruljen var på stedet.

Forsvarte venn mot hets – endte opp med knust kneskål

Hele hendelsen skal ha skjedd på tur hjem fra bryllupsfest. Sønnen til Klemet Anders giftet seg nemlig.

Klemet Anders Buljo, Ann-Mari Pettersen Magga og noen flere gjester vandret gjennom Alta sentrum på tur hjem fra bryllupet, da en mann skal ha begynt å ytre seg rasistisk om samer til Magga.

– For meg var det åpenbart at jeg måtte hjelpe denne kvinnen ut av den ubehagelige situasjonen, sier Buljo.

Klemet Anders Buljo skal ha prøvd å roe ned den aggressive mannen, noe han klarte til å begynne med. Da han hadde gått videre noen meter fra mannen, skal han ha blitt overfalt.

– Alt gikk så fort. Plutselig dyttet han til meg, og jeg falt ned fra fortauskanten og endte med brudd i kneskålen, forteller en fortsatt sjokkert Buljo fra sykehuset til NRK.

Hets rettet mot samer har blitt forsket på tidligere, og i en folkehelseundersøkelse utgitt av Senter for samisk helseforskning og UiT i 2020, kommer det frem at én av tre samer i Troms og Finnmark har opplevd diskriminering.

«Tar tilbake» det samiske

Ann-Mari Pettersen Magga forteller at hun først fikk slengt hatefulle ytringer mot seg.

– Jeg tror Klemet reddet meg fra å bli slått ned, rett og slett, sier Magga.

Hun har mistet mye av den samiske kulturen. I 2021 tok hun tilbake sitt samiske familieetternavn og begynte å bruke kofta for første gang.

To år senere flyttet hun til Alta med et ønske om å ta tilbake det samiske språket, bo nærmere familie og jobbe med musikk.

– Jeg ble invitert i samisk bryllup for å oppleve tradisjonen, forteller Magga.

Hun forteller at hendelsen på hjemturen bringer tilbake tanker om hvordan hennes egen og andres familier har hatt det gjennom mange generasjoner.

– Dette er jo årsaken til at vi har måttet ta tilbake både etternavn og tradisjoner. Jeg trodde virkelig denne typen hets hørte fortiden til, sier hun.

Bilde av Ann-Mari Pettersen Magga

Ann-Mari Pettersen Magga fikk en ubehagelig opplevelse hjem fra bryllupet natt til søndag.

Foto: Privat

Selv om hun ikke har brukt kofta så lenge, tror hun ikke at opplevelsen kommer til å gjøre at hun gjemmer den i skapet.

– Desto viktigere blir det å stå opp for det samiske og vise hvor stolte vi er over hvem vi er og hvor vi kommer ifra, sier hun.

Sametinget har åpnet en nettside som skal være til hjelp for dem som opplever samehets.

Rystet sametingspresident

Sametingspresident, Silje Karine Muotka (NSR) bor selv i Alta, og er rystet over hendelsen.

– Jeg er dypt sjokkert. Jeg bor i Alta hvor mine barn vokser opp, og det er klart at man blir bekymret. Jeg er bekymret for det samfunnet man lever i når det er sånne typer ting som skjer, forteller Muotka til NRK.

Hun poengterer at både vold og hatefulle ytringer er straffbart og anbefaler de som observerer eller blir utsatt for det, om å ta kontakt med de rette myndigheter.

Muotka kjenner til hendelsen kun gjennom det som har blitt omtalt i sosiale medier, og forteller at hun har tatt kontakt med ordføreren i Alta, og vil prøve å få til et møte i løpet av uken.

Silje-Karine-Muotka-Sametinget-bak-seg

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) bor selv i Alta, og blir bekymret når slike voldshendelser oppstår.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

– Viktig å snakke om det

Buljo har opplevd samehets før, men han understreker at denne hendelsen var betydelig annerledes.

– Vi har vokst opp med slike holdninger, og noen ganger føles det ut som at samehets nærmest er akseptert i samfunnet, men dette var likevel en helt annen sak, sier han.

Buljo, som nå risikerer å måtte operere kneskålen, mener at det er viktig å snakke om de tøffe og vonde hendelsene også.

– Vi må ikke skjule hetsen som skjer i samfunnet, men heller synliggjøre det for å få slutt på det. Ellers aksepterer vi rett og slett at det er greit.

Korte nyheter

 • Minst 13 drept i angrep på Gaza

  Tirsdag er minst 13 personer drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

  IDF skriver selv på Telegram at de fortsetter kampene i Rafah og sentrum av Gaza. Luftforsvaret har angrepet over 40 mål det siste døgnet, sier de.

  Fem skal ha blitt drept i et luftangrep mot et hus i Rafah, mens i Khan Younis ble en familie drept, skriver Reuters.

  I tillegg skal minst fire ha blitt drept i flyktningleiren Nuseirat sentralt i Gaza, både i artilleribombardement og luftangrep.

 • 3,3 millioner til utvikling av pedagogisk materiell i barnehager

  Fire ulike prosjekter har fått bevilget midler til å utvikle pedagogisk materiale med samisk innhold på samiske språk, melder sametinget i en pressemelding.

  – Disse prosjektene gir viktig støtte til samisk språkopplæring som jeg håper vi merker ringvirkningene av i årene fremover, med en god styrking av de samiske språkene, sier Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  Davvi Girji AS har fått i underkant av 680.000 kroner til prosjektet Árraoahppan jietnagovvakoarttat, som er en læringspakke med 140 kort og kortmaskin. Hvert kort har et bilde, et begrep og en lyd. Når kortene settes inn i maskinen spiller de av lyd sammen med ord og bilde.

  Grom AS mottar 800.000 kroner til prosjektet Troll i ord – Utvidning 2024, som er en serie eventyr på digital plattform. Den skal ivareta det samiskspråklige mangfoldet i barnehagene, hvor de blant annet skal utforme en samisk eventyr-app med fortellerstemmer på nors-, lule- og sørsamisk.

  Trøndelag fylkeskommune ble tildelt 900 000 kroner til prosjekt «Sansepakke – aktiviteter med utgangspunkt i de 8 årstidene», og delprosjekt "Tjaktje jïh tjaktjedaelvie". Læremiddelet vil ha tekster, lyder, illustrasjoner, filmklipp og visualiseringsverktøy.

  TV 2 Skole har fått bevilget 950 000 kroner til prosjekt for utvikling av språkstimulerende materiell for barnehagen, ved hjelp av video, spill og illustrerte e-bøker. Materialet vil være på nord-, sør-, og lulesamisk.

  Portrettbilde av politiker Mikkel Eskil Mikkelsen
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
 • Tre personer pågrepet i grov narkotikasak i Trondheim

  Søndag kveld ble tre personer pågrepet og siktet i en grov narkotikasak, melder Adresseavisen.


  To menn og en kvinne ble tirsdag framstilt for varetekt, siktet for oppbevaring av en stor mengde narkotika. Kvinnen har erkjent delvis straffskyld, de to mennene ikke. Det opplyser forsvarene til NRK tirsdag ettermiddag.


  –De tre ble pågrepet i helga i Trondheim, men hører ikke hjemme her.

  Det opplyser politiadvokat Thomas Gjønnes til NRK. Han vil ikke si noe om hvilken narkotika det er snakk om eller hvor mye. De tre er i 20-årene.

  Politiet ber om fire uker i varetekt, med to uker i full isolasjon og brev-og besøksforbud.

  Politiadvokat Thomas Gjønnes sitter i Trøndelag tingrett og ser på en dataskjerm.
  Foto: Kari Sørbø / NRK