Idag tar sametinget stilling til umesamisk

Hvordan skal man skrive på umesamisk? Det spørsmålet får vi kanskje svar på i dag, når det svenske Sametingets språknemnd samles.

Umesamisk kampanje

'Ib månna vijtsardh lávggiomegáriesne' - 'Jeg twittrer ikke i badekaret' Kampanje på umesamisk fra Umeå kommune.

Foto: Sophia Rehnfjell / SR

Det finnes en umesamisk ortografi som har blitt brukt over tid, blant annet av Lycksele og Umeå kommune. Men spørsmålet er hvilken status har umesamisk skriftspråk.

Den samiske språknemnd

Samenes nasjonaldag i Kautokeino

Viktig at våre barn for tilgang til sitt språk, uten og behøve å argumentere for det, sier Ulla Barruk Sunna.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Samisk språknemnd er et samarbeidsorgan med representanter fra Sverige, Norge, Finland og Russland. De fattet et vedtak om umesamisk ortografi i april 2010. Men hva vedtaket betyr er ennå uklart.

Derfor har den umesamiske foreningen Álgguogåhtie, med Ulla Barruk Sunna som leder, gått sammen med Lycksele sameforening og krevd at Sametingets språknemnd skal ta stilling til og forklare skrivemåten som er godkjent.

– Det er derfor vi vil at Sametinget skal se til at det blir klargjort en gang for alle, og at de setter ned foten og forteller hva som gjelder. Først da kan vi gå videre uten å bli forstyrret av spørsmålet om hva som er godkjent og ikke. Da kan man begynne med utvikling av læremidler og framfor alt at våre barn for tilgang til sitt språk, uten og behøve å argumentere for det, sier Ulla Barruk Sunna.

Ti stykker snakker språket

Det er få som snakker det umesamiske språket, kanskje så få som rundt ti stykker.

Uansett hvilke vedtak Sametingets språknemnd tar, så har umesamisk langt igjen til man når samme status som de større samiske språkene har, som nord-, lule og sørsamisk. Men Barruk Sunna ser lyst på framtiden.

– Nå venter vi på hva språknemden kommer til og si, og så får vi se hva som skjer. Men det er ikke mulig å stoppe et folk som har bestemt seg, og folket har bestemt seg for at umesamisk skal snakkes, skrives og synes, avslutter Barruk Sunna.

Korte nyheter

 • Sennalandet stengt i mange timer

  E6 over Sennalandet i Finnmark vil forbli stengt i mange timer utover kvelden, etter en dødsulykke fredag ettermiddag. Det opplyser politiet på ulykkesstedet. Omkjøring mellom Alta og Hammerfest er nå via Lakselv. Strekningen er på 356 kilometer.

  E6 Sennalandet
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • 356 nye koronasmittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  Koronavirus
  Foto: CDC
 • Munnbindkravet på OSL fjernes

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisa.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

  Kvinne med munnbind sitter på Gardermoen mens en heimevern-soldat passerer i bakgrunnen
  Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK