Over alt i Chile er det spansk som dominerer og dette er en stor trussel for urfolkenes tradisjonelle språk.
Dette ble det satt fokus på under den chilenske markeringen av den internasjonale morsmålsdagen 21. februar.
– Regjeringen har gjort lite for å ta vare på urfolksspråkene i Chile. For å lykkes i dette arbeidet er det nødvendig å bruke lovverket, sier direktør Carmen Clavijo i bladet Ajayu til
Markert over hele landet
Urfolkssamfunn over hele landet holdt forskjellige markeringer på fredag til støtte for sine tradisjonelle språk under feiringen av den internasjonale morsmålsdagen.
Det ble holdt alt fra arbeidsseminar i La Serena og protestmarsj i Temuco.
Deltagerne uttrykker at å få ungdom til å snakke sitt eget språk bare er en av kampene mot språkdød i Chile.
– Vi vil at ayamara-språket kommer på pensum i skolen. Dette burde slås fast i loven. Det er få som snakker aymara. Derfor må vi redde språket, sier Clavijo til Santiago Times.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Illustrasjonsbilde av mapuche-kvinner i fargerike drakter.
Foto: HECTOR RETAMAL / AfpI tillegg til spansk er engelsk eneste obligatoriske språket i det nasjonale pensumet i Chile.
Selv om urfolksspråk ble offisielt godkjent ved lov i 1993, er spansk fortsatt det offisielle språket og det administrative språket i landet.
Urfolkssamfunn har uten å lykkes kjempet for å få urfolksspråk til å bli godkjent som administrative språk og i rettsvesenet i regioner der språkene fortsatt snakkes.
Bare fem språk eksisterer
I følge statistikker fra 2012 anser 11 prosent av de nærmere 17 millioner innbyggerne i Chile seg som urfolk. En tredel av disse bor i hovedstaden Santiago.
Av elleve språk som er anerkjent i Chiles ni urfolkssamfunn, er det bare fem språk som fortsatt er i bruk.
Språk som Chango, Atacameño, Diaguita, Selk'nam, Yagan og Chono har forsvunnet.
Rapa Nui snakkes fortsatt på Påskeøyene, mens Aymara, Quechua, Kawashkar og Mapudungun er i bruk uensartede regioner på fastlandet.
Mapudungun er det vanligste språket som er i bruk blant mapuchene, som er Chiles største urfolkssamfunn. Det anslås at mindre enn 115.000 av de rundt 1,4 millioner mapuchene i Chile snakker mapudungun flytende.
Den internasjonale morsmålsdagen
De forente nasjoners (FNs) internasjonale morsmålsdag
holdes årlig 21. februar for å feire verdens språklige mangfold.Dagen er også til minne om fire studenter som ble drept 21. februar 1952 fordi de kjempet for å få bruke sitt morsmål bengali offisielt i Bangladesh.
Bengali ble 29. februar 1956 det offisielle språket i Pakistan. Etter frigjøringskrigen i 1971 ble Bangladesh et uavhengig land med bengali som det offisielle språket.
17. november 1999 erklærte UNESCO 21. februar som den internasjonale morsmålsdagen og dagen ble første gang feiret 21. februar 2000.
Hvert år blir et spesifikt tema satt på dagsorden under feiringen av dagen. Temaet for årets internasjonale morsmålsdag er den vitale rollen som lokale språk har i avansert forskning.