NRK Meny
Normal

Stortinget vil skjerpe Oljefondets etikk

Stortinget vil at de 8000 selskapene Norge investerer i skal følge menneskerettighetene.

Det åpne dagbruddet til Marlin-gruva i Guatemala

Dersom Norges Bank følger opp Stortingets anmodning kan det føre til at selskaper som Goldcorp, som eier Marlingruva (bildet) i Guatemala, endrer måten de driver selskapene på.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Norges folkevalgte på Stortinget vil ikke lenger la Norge investere i selskaper som bryter med menneskerettigheter.

– Menneskerettigheter er Norge opptatt av, derfor mener vi det er viktig at det også reflekteres i de 8000 selskapene Oljefondet forvalter, sier Torstein Tvedt Solberg fra Stortingets finanskomité.

Investerer i uetiske selskaper

Det er dokumentert at flere av selskapene Oljefondet investerer i bryter menneske- og urfolksrettigheter. Konsekvensene av selskapenes inngrep har vært fatale for urfolkssamfunnene.

Komiteen tar videre opp om Norges Bank kan vurdere et forventningsdokument om menneskerettigheter. Det vil jeg også følge opp i dialogen med Norges Bank.

Siv Jensen

I vår var det demonstrasjoner utenfor Stortinget. Demonstrantene protesterte mot at det norske folk skal tjene penger på andres bekostning.

Torstein Tvedt Solberg

På Stortinget tilbakeviste Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra finanskomiteen kritikerne av Stortingets innblanding i Oljefondet: – Det er jo en viss ironi i at Stortinget blir kritisert for å drive med politikk; vanligvis er det motsatt.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Flere politikere engasjerte seg etterhvert i saken. På fredag var viste det seg altså at et enstemmig Storting har hørt demonstrantenes krav om et mer etisk oljefond:

«Stortinget ber regjeringen be Norges Bank vurdere om det kan igangsettes en utarbeidelse av forventningsdokument for menneskerettigheter, og hvilke områder innen menneskerettigheter det er mulig å inkludere i et slikt dokument.»

– Vi har i lang tid vært stolte over disse etiske retningslinjene, og nå mente Stortinget at man burde utvide retningslinjene til å gjelde spesielt urfolks- og arbeidstakerrettigheter, forteller Solberg.

– En kjempestor seier

En av organisasjonene som har jobbet hardt med å sette fokus på fondets investeringer er Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

– For oss så er det en kjempestor seier. SAIH har jo jobbet strategisk i over ett år nå for at Norges Bank skal utvilke et forventningsdokument for menneskerettigheter, og nå så har vi et samlet Storting bak oss, sier SAIHs politiske nestleder Emilie Larsen Ørneseidet fornøyd.

Emilie Larsen Ørneseidet viser frem kampanjen de har i en avis

SAIHs politiske nestleder Emilie Larsen Ørneseidet lover å følge med på om Norges Bank gjør som Stortinget har bedt om.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Men hun mener at arbeidet ikke stopper der.

– Det er viktig å påpeke at det her bare er et steg i riktig retning. Norges Bank vil komme tilbake til Stortinget om et år med sine vurderinger, forklarer Ørneseidet.

Hun lover at de kommer til å følge med på at Norges Bank følger opp Stortingets anmodning.

– Og da vil SAIH følge med på at Norges Bank har en god menneskerettighetsstrategi som inkluderer urfolksrettigheter og arbeidstakerrettigheter i investeringsbeslutningene.

Erfaring viser at selskapene setter pris på at man gir dem tydelige signaler. Jeg tror man raskt vil se at selskapene endrer sin adferd og måten de jobber på.

Torstein Tvedt Solberg

Siv Jensen følger opp Stortinget

Regjeringen sa i Stortinget ved finansminister Siv Jensen at de vil følge opp Stortingets anmodning:

Siv Jensen leser sakspapirer på Stortinget

Finansminister Siv Jensen lover å ta opp Oljefondets hensyn til menneskerettigheter med Norges Bank.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Komiteen tar videre opp om Norges Bank kan vurdere et forventningsdokument om menneskerettigheter. Det vil jeg også følge opp i dialogen med Norges Bank.

Tror på endringer i selskapene

Dersom Norges Bank følger de folkevalgtes anmodning kan det føre til at selskapene Norge investerer i endrer måten de driver på.

– Erfaring viser at selskapene setter pris på at man gir dem tydelige signaler. Jeg tror man raskt vil se at selskapene endrer sin adferd og måten de jobber på, tror Solberg.