Hopp til innhold
Det åpne dagbruddet til Marlin-gruva i Guatemala

Stortinget vil skjerpe Oljefondets etikk

Stortinget vil at de 8000 selskapene Norge investerer i skal følge menneskerettighetene.

En mann av urfolket i Peru med oljesøl på hendene

Urfolk: Oljefondet har blod på sine hender

«Ola Nordmann går med blod på sine hender, for grunner han selv ikke kjenner» er et av slagordene til demonstrasjonen mot Oljefondet utenfor Stortinget på fredag.

Det åpne dagbruddet til Marlin-gruva i Guatemala

Forventer at finansministeren trekker investeringen

– Vi skal ikke kunne investere i selskap som driver med grove brudd på menneskerettigheter, konstaterer stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

En nettvideo som viser utfordringene urfolket i Guatemala står overfor. Blant annet gullgruva Marlin i kommunen San Marcos.

– Vannet vårt er forurenset og områdene våre ødelagt

GUATEMALA (NRK): Norge er deleier i et gruveselskap i Guatemala som anklages for å true Mayafolkets levekår. – Vi kjenner til kritikken, sier etikkrådet.

Krigen mellom blomster og sement

40 politi er klare. De pågriper henne. Skrekkslagen må lille ni år gamle Rosa se på mens uniformerte menn fører bort hennes mor.

Mayakvinnene har laget teater om volden som har oppstått i San Juan Sacatepequez etter at gruvedriften kom i gang i området. De vil ikke lenger finne seg i at mannen skal bestemme alt.

Forsvarer seg mot volden med teater

Guatemala City (NRK): Etter at en sementgruve kom til mayaenes område har volden – spesielt mot kvinner – økt. Mayakvinnenes følelser har blitt til teater.

I en trang gate med en rød mopedbil og en liten gutt som bærer ved på ryggen

Trodde ikke det fantes urfolk som ikke sulter

GUATEMALA (NRK): Da Aura Lolita Chavez Ixcaquic besøkte Sápmi var det spesielt én ting hun lurte på – svaret hun fikk ga henne en overveldende følelse av håp.

Urbefolkningen i Guatemala går i protest tog i Guatemala by

Mayaene til valg for første gang

GUATEMALA (NRK): De føler seg oversett og trampet på av det de mener er et manglende demokrati – nå stiller de til valg.

Cerrejon

Norge investerer i uetisk gruvevirksomhet

Oljefondet har investert over 13 milliarder kroner i fire selskaper som driver gruvevirksomhet som bryter med FNs etiske retningslinjer, kommer det fram i en ny rapport fra SAIH.