Støre til Mæland: – Ingen skam å snu

Etter klart nei fra finnmarkingene til sammenslåingen av Norges to nordligste fylker mener Arbeiderpartiet at å slå sammen Finnmark og Troms er feil.

Jonas Gahr Støre sier at Ap aldri ville inngått en avtale som setter de viktige verdiene på spill.

MENER DET VAR FEIL: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det var feil av Stortinget og regjeringen å sette i gang tvangssammenslåing.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Arbeiderpartiet oppfordrer Høyre, Frp, Venstre og KrF til å omgjøre vedtaket om å tvangssammenslå Finnmark og Troms, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre når han møter NRK.

I dag ble resultatet av folkeavstemningen om Finnmark og Troms bør slås sammen klart. I Finnmark sier 87 prosent nei.

58 prosent av dem som har rett til å stemme stemte under folkeavstemningen.

– Det er et feilgrep å slå sammen de to nordligste fylkene med tvang, særlig siden en folkeavstemning er en veldig fredelig måte å si fra på, sier Støre til NRK.

– Finnmarkingen lar seg ikke skremme

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) sa i dag fra fylkestingets talerstol at nå må statsminister Erna Solberg lytte til folkets røst.

Vassvik benyttet muligheten til å komme med noen spark til de som har sagt at folkeavstemningen ikke vil ha noe å si. Storting og regjering har allerede bestemt.

Ragnhild Vassvik fra fylkestingets talerstol

STOLT: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sa seg stolt av engasjementet fra Finnmarks befolkning.

Foto: Skjermdump

– Finnmarkingene har blitt fortalt at det her er meningsløst. At det ikke vil endre på noe. Og at avstemningen er et rent pengemisbruk. Til og med i regjeringen har folkeavstemningen, som er hjemlet i kommuneloven, blitt snakket ned, sa Vassvik.

Også flere Høyre-politikere i Finnmark har ment at folkeavstemningen er nytteløs.

– Likevel lar ikke finnmarkingene seg skremme. I kjent stil har de vist sine meningers mot. Heller ikke dagens finnmarking er redd for å tale makta midt imot når det er nødvendig fortsatte, Vassvik.

Folkeavstemningens resultat er noe statsministeren ikke kan snu seg unna, mener Vassvik.

Regjeringen: – Stortingsvedtak kan ikke overprøves

Det var Finnmark fylkeskommune som bestemte seg for å gjennomføre folkeavstemningen i Finnmark. Regjeringen og Stortinget har tidligere vedtatt å sammenslå Troms og Finnmark med tvang.

Monica Mæland

VIL FULLFØRE: Kommunalminister Monica Mæland har før folkeavstemningen gjentatte ganger sagt at sammenslåingen skal gjennomføres.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Stortinget har vedtatt sammenslåing av Troms og Finnmark både i denne og forrige stortingsperiode. Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak, sier kommunalminister Monica Mæland (H) til NRK.

Hun sier videre at regjeringen selvsagt må forholde seg til Stortingets beslutning.

– Det må også Troms og Finnmark. Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, sier Mæland.

Arbeiderparti-leder Støre mener altså at Mæland nå må tenke seg om.

– Det er en dårlig start på et sånt samarbeid at det skjer med tvang. Da bør de partiene nå lytte og det er egentlig ingen skam å snu i det standpunktet, sier Ap-lederen.

Han mener at de store avstandene i Finnmark og den spesielle beliggenheten med Norges grense mot Russland at det viktig å sikre Finnmarks posisjon og myndighet.

SP-leder: – Uten sidestykke

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at tvangssammenslåingen er en løsningen nesten ingen i Finnmark vil ha.

– Det må være en maktarroganse uten sidestykke fra Høyre og Fremskrittspartiet å ikke lytte til Finnmarks innbyggere, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Trygve Slagsvold Vedum

– MAKTARROGANSE: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det vil være maktarroganse å ikke lytte til innbyggerne i Finnmark.

Foto: Odd Helge Brugrand / NRK

Han viser til at valgdeltakelsen var enormt høy. Høyere enn ved det nasjonale kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

Det viser at det har vært et enormt engasjement, også når kommunalminister Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H) har gjort alt de kan for å umyndiggjøre folkeavstemningen hele veien, sier Vedum.