Hopp til innhold

Forkaster finnmarkingenes stemmer

Kommunalminister Monica Mæland sier at folkets nei i Finnmark ikke kan overprøve vedtaket om sammenslåing ved tvang.

Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder.

VIL IKKE HØRE: Til tross for at 87 prosent i Finnmark sa nei til sammenslåing mellom fylkene Troms og Finnmark vil kommunalminister Monica Mæland (H) fortsette prosessen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Stortinget har vedtatt sammenslåing av Troms og Finnmark både i denne og forrige stortingsperiode. Motstanden var godt kjent for Stortinget da de behandlet regionreformen og gjorde sine vedtak, skriver kommunalminister Monica Mæland (H) til NRK.

Dermed så mener regjeringen at folkeavstemningen i Finnmark ikke har noe å si. I dag kom resultatet av folkeavstemningen: 87 prosent av dem som stemte sa nei til sammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

– Finnmark har sagt nei til tvangssammenslåing med Troms. Det er et rungende nei, sa Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) etter at resultatet var klart.

KrF støtter regjeringen

Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Torhild Bransdal viser til at sammenslåingen har blitt lovlig vedtatt allerede to ganger på Stortinget.

Torhild Bransdal i Stortingets vrimlesal

VIL HA SAMMENSLÅING: KrF er regjeringens støtteparti. Partiets stortingsrepresentant Torhild Bransdal sier at folkeavstemningen ikke vil få partiet til å gjøre om på sin mening.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Den folkeavstemningen ble holdt i etterkant av to lovlig fattede vedtak her på Stortinget.

Hun mener det er bra at finnmarkingene slåss for det de tror på, men at det ikke nytter.

– Men vedtakene om at Troms og Finnmark skal slå seg sammen er lovlige. Det er Krfs sitt standpunkt per i dag, sier Bransdal til NRK.

Hun sier at KrF vil stemme for tvangssammenslåingen igjen dersom det skulle bli en tredje omgang i Stortinget.

– Maktarroganse

Fylkesordfører Vassvik får støtte fra partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er en dårlig start på et sånt samarbeid at det skjer med tvang. Da bør de partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF nå lytte. Det er ingen skam å snu i det standpunktet, sier Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre i Stortingets vrimlesal

BER REGJERINGEN SNU: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen må vurdere å ta innover seg at nesten 90 prosent har sagt nei til fylkessammenslåingen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Også Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener det vil være helt feil å slå sammen fylkene nå.

– Det må være en maktarroganse uten sidestykke fra Høyre og Fremskrittspartiet å ikke lytte til Finnmarks innbyggere, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Håper ministeren lytter

Under stemmedagen traff NRK Ragnhild Nystad i Karasjok. Hun var på vei til stemmeurnene.

– Jeg håper at ministeren hører på resultatet av folkeavstemningen i Finnmark. Det er jo slik et demokrati skal fungere, og staten bør følge resultatet. Jeg tror det er vanskelig å sette i gang tiltak som folket er imot, sa Nystad til NRK.

Ragnhild Nystad i intervju situasjon

STEMTE: Ragnhild Nystad fra Karasjok stemte på mandag. Hun håper regjeringen lytter til resultatet.

Foto: Skjermdump / NRK

Ministeren står på sitt.

– Regjeringen må selvsagt forholde seg til Stortingets beslutning. Det må også Troms og Finnmark. Vi har ikke et politisk system der lokale folkeavstemninger overprøver stortingsvedtak, sier kommunalminister Mæland.

Stor motstand

Til tross for at motstanden har vært stor har Stortinget altså to ganger vedtatt å slå sammen Troms og Finnmark.

Finnmark fylkeskommune besluttet å gjennomføre en folkeavstemning. Det ble et klart flertall til nei til sammenslåing.

Deltakelsen til folkeavstemningen var på 58 prosent. Største nei-kommunen i Finnmark er Berlevåg der hele 96,7 prosent sa nei til sammenslåing med Troms.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse