NRK Meny
Normal

Grønland søker om AWG 2016

Hjemmestyret på Grønland skal ta stilling til om Nuuk skal søke om å være vertskap for Arctic Winter Games 2016.

Tenningen av AWG-flammen skapte stor steming i salen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Grønland og Nuuk var egentlig tildelt de arktiske vinterlekene i 2014, men måtte melde om at de likevel ikke kunne ta ansvaret for disse lekene.

Hjemmestyret har meddelt at Nuuk ikke kan bli klar for å ha Arctic Winter Games vertskapet i 2014. Nå undersøker Naalakkersuisut og Kommuneqarfik Sermersooq de heller skal stå som arrangør for lekene i 2016.

Må undersøke kostnadene

Arctic Winter Games ble arrangert i Grande Prairie i Canada 6. til 13. mars i år. Totalkostnadene på disse lekene ble på 6,8 millioner canadiske dollar eller nærmere 35 millioner norske kroner.

Kostnadene kan bli enda større ved et eventuelt mesterskap i Nuuk, da de fleste av de ni deltagende områdene i AWG kommer fra USA og Canada. Også Sápmi har deltatt som gjest i to idretter (fotball og langrenn) siden 2004.

Nå vil hjemmestyret på Grønland undersøke om verdens største øy har råd til å påta seg å være vertskap for AWG 2016, skriver Sermitsiaq AG .

– Vi skal lage en skriftlig avtale i slutten av juni eller i begynnelsen av juli, om Nuuk skal være vertskap i 2016. Men vi skal først spørrge kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq og Inatsisartut før en avtale mellom naalakkersuisut, Kommuneqarfik Sermersooq og Arctic Winter Games internasjonale komité kan underskrives. Vi kan ikke på nåværende tidspunkt si noe om hvor mye det kommer til å koste å holde Arctic Winter Games i Nuuk, sier medlem av naalakkersuisut for idrett, Mimi Karlsen.