NRK Meny
Normal

- Tromsø bør få arrangere AWG

Norskcanadier mener at Tromsø har bevist at de er villige til å arrangere store mesterskap, og dermed bør de få sjansen til å arrangere Arctic Winter Games.

Kunstløp er en av de tjueen idrettene i Arctic Winter Games.

Kunstløp er en av de tjueen idrettene i Arctic Winter Games.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Tromsø har jo vist ved å søke på de olympiske vinterlekene at de er villige til å ta på seg ansvaret for å arrangere store mesterskap. Arctic Winter Games kunne jo være en fin trening for byen frem mot et eventuelt OL, sier Lavern Sorgaard (82).

Arctic Winter Games logoen.

Han er norsk-/samiskættet med slektninger både i Bardu i Troms fylke og i Østerdalen i Sør-Norge. Under Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie i Canada har Lavern Sorgaard vært en av de rundt 2500 frivillige, som har gjort dette store idrettsarrangementet for arktisk ungdom mulig.

AWG har tjueen forskjellige idretter, deriblant kunstløp, ishockey, ski, innendørs fotball, alpint og tradisjonelle inuittidretter. Årets arrangement startet med åpningsseremoni søndag 6. og avslutningen holdes i dag, lørdag 13. mars. Mer enn totusen atleter fra ni forskjellige arktiske områder har deltatt.

Det samiske området har status som gjestedeltakere i to grener, ski og innendørs fotball.

– Bra for Tromsø

Den aktive 82-åringen sier at det har vært spennende for ham å jobbe som frivillig under årets AWG.

Lavern Sorgaard (82).

Lavern Sorgaard (82).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg elsker å prate med folk og her har jeg møtt mennesker i alle aldersgrupper. Det er også fint at jeg har fått møte mange fra Norge og andre skandinaviske land, forteller Lavern Sorgaard.

Tidligere i denne uka var Lavern Sorgaard guide for sametingspresident Egil Olli. Den prominente gjesten fra Sápmi fikk da blant annet se gården til familien Sorgaard, en indianerlandsby og lokalene til "Sons of Norway". Lavern er selv medlem av denne organisasjonen for norskcanadierne i Grande Prairie området. Yngste bror Chester Sorgaard (70) er for tiden leder i organisasjonen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lavern Sorgaard sammen med AWG 2010-maskoten Aluk.

Lavern Sorgaard sammen med AWG 2010-maskoten Aluk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– AWG er en bra anledning for Grande Prairie å vise seg frem for sine gjester. Det knytter også næringslivet her sammen. Jeg tror også at et slikt mesterskap ville vært bra for Tromsø. De har jo også masse fint å vise frem til resten av verden, sier Lavern på klingende Bardu-dialekt.

Norsk er Laverns førstespråk. Dette lærte han av sin far, Lars Sorgaard, som kom til Grande Prairie i 1913 og stiftet familie der. Lars Sorgaard og hans kjære Minnie fikk fire barn. Nå bor det fire generasjoner Sorgaard i eller i nærheten av præriebyen.

– Kanskje aktuelt en gang i fremtiden

Aslak Paltto.

Aslak Paltto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Aslak Paltto fra Inari i Finland er leder for den samiske AWG-delegasjonen. Han vil ikke helt avvise muligheten for at de arktiske vinterlekene en eller annen gang i fremtiden kan arrangeres i det samiske bosetningsområdet.

Der vil selvsagt Tromsø være en av flere alternativer.

– Et fremtidig AWG i samiske områder ble også uformelt luftet som en mulighet i etterkant av lekene i 2008, men akkurat nå er ikke dette noen aktuell mulighet. Det vil det heller ikke være i ganske mange år fremover, blant annet fordi Sápmi fortsatt bare har status som gjest i to grener, forklarer Paltto.

AWG 2010 koster årets arrangører rundt 6,8 millioner canadiske dollar (cirka 34,4 millioner norske kroner). Dette beløpet vil øke betraktelig hvis det blir aktuelt å arrangere lekene enten i Nord-Norge, Nord-Sverige eller Nord-Finland. Blant annet fordi de fleste av de ni deltagende lagene kommer fra Nord-Amerika.

Samer hygger seg på Wapiti Nordic Ski Trail i Grande Prairie under AWG 2010.

Samer hygger seg på Wapiti Nordic Ski Trail i Grande Prairie under AWG 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sápmi skal snart få avklart sin fremtidige status i AWG. En av mulighetene er at Team Sápmi fortsatt bare skal ha status som gjest i to grener. En annen mulighet er at det samiske laget får status som fullverdig medlem, med de rettighetene og pliktene det innebærer. En av pliktene et fullverdig medlem av AWG må ta på seg er å arrangere lekene i sitt område.

– Hvis vi en gang i fremtiden får et slikt arrangement i Sápmi, så er det ikke sikkert at Tromsø vil være den mest aktuelle kandidaten. Det kan like gjerne bli Rovaniemi, Kiruna eller en annen by, som peker seg ut, påpeker Aslak Paltto.