Hopp til innhold

Slik blir du «etnisk» for en tier

Hvis du gjerne vil feire samenes nasjonaldag, men mangler kofte. Ikke fortvil!

Designeren Anne Berit Anti viser deg hvordan du blir "etnisk".

Designeren Anne Berit Anti synes det er viktig at folk på en enkel og billig måte kan kle seg «etnisk». Nå ønsker hun dine tips. Del bilder på Instagram, Twitter og Facebook. #nrk0602

Anne Berit Anti

Anne Berit Anti viser sløyfen sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Den samiske klesdesigneren Anne Berit Anti i Karasjok synes det er flott at både samer og ikke-samer gleder seg til å feire samenes nasjonaldag, 6. februar.

Hun vet at ikke alle eier en kofte eller har mulighet til å skaffe seg noe slikt, men hun mener at det bør ikke hindre noen fra å delta.

– Noen av mine venner på Facebook spurte meg om ikke jeg kunne lage noen sløyfer i samiske farger slik at de også kan få delta i feiringen av samenes nasjonaldag. Dette gav meg ideen om at jeg kan jo lære folk hvordan de selv på en enkel måte kan lage noe slikt, forklarer Anti.

Del dine nasjonaldagsbilder eller tips med oss på Twitter, Instagram og Facebook!

#nrk0602

På Facebook kan du dele bildene dine her: NRK Sápmi, #nrk0602

– De fire samiske fargene

Det kreves faktisk ikke så mye for å bli «etnisk», hverken av tid eller penger. Uten å begynne å blafre med hundrelapper eller tusenlapper kan du hjemme i de egen stue lage både samiskinspirerte manskjetter og armbånd.

Samiskinspirert sløyfe

Det er enkelt å lage en sløyfe som hårpynt…

Foto: Anne Berit Anti / Abanti

Det er også veldig lett å lage seg et samiskinspirert belte.

Til dette formålet kan du bruke både ullklede eller rester fra koftebånd. Designeren sier at det er stort sett bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan bruke av stoffer du måtte ha tilgjengelig.

Tingene som Anne Berit Anti viser koster det alt fra en tier til toppen en femtilapp å lage.

– Det optimale er jo å bruke kofte. Hvis du ikke har det eller hvis du ikke er same, men vil være med på å hedre det samiske folk, så tenker du de fire samiske fargene. Disse er rødt, gult, blått og grønt. Det er liksom første bud. Deretter kan du jo bare finne på masse gode ideer. Det er veldig lett å lage alskens pyntegjenstander eller accessoarer, forklarer Anti.

De fire samiske fargene finner du både i forskjellige samiske kofter og i det samiske flagget. Fargene er også vanlig i mye av moderne samisk design.

Så du kan se «etnisk» ut bare ved å bruke disse fire fargene?

– Absolutt! Det er jo dette som er de samiske fargene. Hvis du i tillegg bruker en sølje, et pyntebånd eller et silketørkle så da feirer du samefolkets dag eller samenes nasjonaldag, forklarer designeren Anne Berit Anti.

Samiskinspirert sløyfe

Hva med å lage en 6. februar sløyfe på 1, 2, 3? Du trenger bare opprevne remser fra ullklede om du ikke har silkebånd. Brett av på toppen og knytt det fast.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti
Samiskinspirert belte

Har du igjen rester fra koftekanten, eller har du pyntebånd eller garn du kan sy på et stykke ullklede? Bruk det som belte. Er du først i gang med å sy et belte, kan du like gjerne sy matchende mansjetter til å ha under for eksempel dressjakka. Slik blir dere et par som står i stil, eller du kan style deg opp ytterligere.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti
Samiskinspirert pannebånd

Det enkle er ofte det beste. Bruk et vevd bånd som hårbånd. Du kan også flette et pannebånd i samiske farger. Kanskje du til og med har tid til å lage samiske.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti
Sameflagg slips

Med nål, tråd, strykehjern og strikk får du til å lage et slips av flagget. Du kan også ta frem slipset ditt og tilpasse flagget rett på det ordinære slipset.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti

Korte nyheter

 • Koordinert PST-aksjon: Norske barn hyller terrorister på nett

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fulgt med og avslørt det de mener er et nettverk av ungdommer som har kommunisert i grupper på internett, og spredd blant annet høyreekstreme ytringer og propaganda.

  Enkelte av ungdommene skal ha oppfordret til drap på homofile og terror. Noen av dem er så unge som 12 år.

  Bjørn-Willy Wold, leder for seksjon for kontraterror i PST, sier til NRK at funnene er så urovekkende og alvorlige at de valgte å slå til i en koordinert aksjon torsdag.

  Mellom 15 og 20 mindreårige i hele landet ble oppsøkt i morgentimene, i samtlige politidistrikter. Hensikten til PST var å snakke med dem og foreldrene, før de gikk på skole og jobb.

  PST unge terror

  Koordinert PST-aksjon: Norske barn hyller terrorister på nett

  Tenåringene som fikk besøk av sivile PST-ansatte torsdag morgen, skal blant annet ha oppfordret til terror og drap på homofile. – Urovekkende, sier justisministeren.

 • Nordkalottfolket gáibida guorahallama

  Les på norsk: Nordkalottfolket ber om gransking

  Sámedikki dievasčoahkkimis ovddidii Toril Bakken Kåven gáibádusa guorahallat mo Sámediggi hálddaša jienastuslogu.

  - Mii fertet oažžut čielggadit mo jienastuslogu dieđiheamit gieđahallojit, makkár bargodábit, mo lea áššemeannudeapmi, ja čilgehusa manne áššemeannudanáigi lea njeallje mánu áššiin mat berrejit meannuduvvot ja mearriduvvot dađistaga. Mihttomearrin berre leat oanehis áiggi geavahit áššemeannudeapmái ja positiivvalaččat guottuiguin meannudit sin geat háliidit čálihit iežaset jienastuslohkui, dajai Kåven sárdnestuolus go Sámediggi gieđahalai bearráigeahččanlávdegoddi jahkedieđáhusa.

  Sámedikki jienastuslogu birra lea leamaš digaštallan maŋŋel go NRK áššit čájehejde ahte leat "mahkáš sápmelaččat" jienastulogus. Dán maŋŋá áiggui Sámediggi guorahallagohtit jienastuslogu, muhto dát loahpahuvvui earret eará diggeášši maŋŋá.

  Dál Nordkalottfolket dáhttu bearráigeahččanlávdegotti guorahallat mo Sámediggi hálddaša jienastuslogu;

  - Mii leat fuolastuvvan sámi demokratiija namas. Go eahpideapmi leat jienastuslohkui ja dasa lassin go lea menddo áddjás áššmeannudanáigi čálihemiide, de addá dakkár gova ahte eai fuolašii miel-sápmelaččaid jienastuslohkui, dadjá Bakken Kåven.

  Dievasčoahkkinjođihangottis dat lea ovddasvástádus jienastuslohkui. Ja dievasčoahkkinjođiheaddji Tom Sottinen vástidii cuiggodeapmái:

  – Lea oalle muddui duohta ahte áššemeannudanáigi lea gaskkohagaid leamaš guhkki, vástidii dievasčoahkkinjođiheaddji Tom Sottinen. Son ákkastalai dainna ahte Sámediggi lea ožžon hirbmat ollu dieđihemiid jienastuslohkui, ja seammás lemaaš hástalusat bargiiddiliin.

  Sottinen deattuha ahte oktage ii leat manahan vejolašvuođa jienastit válggaid oktavuođas.

  - Go galggaš sihkkarastit dohkálaš áššemeannudeami, de ii leat soaitte oanehis áššemeannudanáigi leat rivttes vástádus dasa, logai dievasčoahkkinjođiheaddji Tom Sottinen.

  Bearráigeahččanlávdegoddi áigu árvvoštallat Nordkalottfolket gáibádusa guorahallat hálddašeami, muitalii jođiheaddji Arthur Tørfoss.

  Tom Sottinen på Sametinget.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK