Hopp til innhold

Fikk spontanapplaus i Oslos gater

Det runget av «Heia Sápmi» og «Ollu lihkku» da den samiske delegasjonen spaserte i Oslo Pride-paraden. – Jeg er overveldet av støtten, og applausene varmet, sier ildsjel.

Sápmi Pride på Oslo Pride

SE VIDEO: Gjengen fra Sápmi Pride i Oslo Pride-paraden, her anført av blant annet Sápmi Pride-ildsjel Dávvet Bruun-Solbakk ytterst til høyre. (Video: Mette Ballovara/NRK).

I overkant av 30 personer utgjorde den samiske gruppen i den årlige og sedvanlige parademarsjen gjennom hovedstadens gater, som blir arrangert i forbindelse med Oslo Pride.

De mottok gjentatte ganger spontanapplaus og støttetilrop langs hele strekningen langs både Karl Johans gate og resten av ruten, før de svingte inn til festivalens hovedsamlingssted, Pride Park.

Fra dem som stod gatelangs og som kunne et og annet ord på samisk ble det ropt støtte og hyllest à la «hui buorre» og «ollu lihkku» – «kjempebra» og «gratulerer».

Oslobosatte Davvet Bruun-Solbakk, opprinnelig fra Tana, er overveldet.

– Det er stort at så mange viser sin støtte slik. Langs hele ruta var det folk som jublet spontant da de så oss, sier han.

Sápmi Pride-delegasjonen i Oslo Pride-paraden
Foto: Mette Ballovara / NRK

Kautokeino neste

Det skeive samiske miljøet har den siste tiden fått en del oppmerksomhet, etter at Kautokeino menighetsråd vedtok at man ikke skal vie likekjønnede i den lokale kirken – stikk i strid med vedtaket fra Den norske kirkens øverste organ; kirkemøtet.

Dette førte til at arrangørene av den «samiske versjonen» av Oslo Pride, Sápmi Pride, har vedtatt å arrangere Sápmi Pride i Kautokeino.

I forkant av helgens Oslo Pride-parade, samlet et titalls unge skeive samer og støttespillere seg til et planleggingsmøte for Sápmi Pride-festivalen som arrangeres i slutten av august.

Positiv utvikling

Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold

SATTE USYNLIGGJØRING UNDER LUPEN: Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold har skrevet masteroppgave om tausheten omkring homofili i samiske samfunn. Løvold har også undersøkt hva som skjer når homofile og lesbiske samer står frem.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Om den kommende Sápmi Pride-festivalen, og denne ukens samiske deltagelse på Oslo Pride, sier Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold:

– Dette viser at det virkelig går fremover med det skeive samiske miljøet, selv om det fortsatt er et stykke å gå.

Løvold har via sin masteroppgave undersøkt hvordan det blir mottatt av omgivelsene, når homofile og lesbiske samer står åpent frem.

Silje Karine Muotka og Anne Karin Olli.

BAR FLAGG: Statssekretær Anne Karin Olli (H) og sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka (NSR).

Foto: Mette Ballovara / NRK

Glad for politikerstøtte

Også sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka og statssekretær Anne Karin Olli deltok på Oslo Pride-marsjen i lag med Sápmi Pride-delegasjonen.

– Det er viktig å støtte og delta på slike arrangementer. Spesielt med tanke på hendelsen i Orlando, har Muotka uttalt i forkant av arrangementet.

– Det at også Muotka og Olli gikk og bar regnbueflagget er jeg glad for, sa en strålende fornøyd Dávvet Bruun-Solbakk etter paraden.

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK