Fikk spontanapplaus i Oslos gater

Det runget av «Heia Sápmi» og «Ollu lihkku» da den samiske delegasjonen spaserte i Oslo Pride-paraden. – Jeg er overveldet av støtten, og applausene varmet, sier ildsjel.

Sápmi Pride på Oslo Pride

SE VIDEO: Gjengen fra Sápmi Pride i Oslo Pride-paraden, her anført av blant annet Sápmi Pride-ildsjel Dávvet Bruun-Solbakk ytterst til høyre. (Video: Mette Ballovara/NRK).

I overkant av 30 personer utgjorde den samiske gruppen i den årlige og sedvanlige parademarsjen gjennom hovedstadens gater, som blir arrangert i forbindelse med Oslo Pride.

De mottok gjentatte ganger spontanapplaus og støttetilrop langs hele strekningen langs både Karl Johans gate og resten av ruten, før de svingte inn til festivalens hovedsamlingssted, Pride Park.

Fra dem som stod gatelangs og som kunne et og annet ord på samisk ble det ropt støtte og hyllest à la «hui buorre» og «ollu lihkku» – «kjempebra» og «gratulerer».

Oslobosatte Davvet Bruun-Solbakk, opprinnelig fra Tana, er overveldet.

– Det er stort at så mange viser sin støtte slik. Langs hele ruta var det folk som jublet spontant da de så oss, sier han.

Sápmi Pride-delegasjonen i Oslo Pride-paraden
Foto: Mette Ballovara / NRK

Kautokeino neste

Det skeive samiske miljøet har den siste tiden fått en del oppmerksomhet, etter at Kautokeino menighetsråd vedtok at man ikke skal vie likekjønnede i den lokale kirken – stikk i strid med vedtaket fra Den norske kirkens øverste organ; kirkemøtet.

Dette førte til at arrangørene av den «samiske versjonen» av Oslo Pride, Sápmi Pride, har vedtatt å arrangere Sápmi Pride i Kautokeino.

I forkant av helgens Oslo Pride-parade, samlet et titalls unge skeive samer og støttespillere seg til et planleggingsmøte for Sápmi Pride-festivalen som arrangeres i slutten av august.

Positiv utvikling

Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold

SATTE USYNLIGGJØRING UNDER LUPEN: Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold har skrevet masteroppgave om tausheten omkring homofili i samiske samfunn. Løvold har også undersøkt hva som skjer når homofile og lesbiske samer står frem.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Om den kommende Sápmi Pride-festivalen, og denne ukens samiske deltagelse på Oslo Pride, sier Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold:

– Dette viser at det virkelig går fremover med det skeive samiske miljøet, selv om det fortsatt er et stykke å gå.

Løvold har via sin masteroppgave undersøkt hvordan det blir mottatt av omgivelsene, når homofile og lesbiske samer står åpent frem.

Silje Karine Muotka og Anne Karin Olli.

BAR FLAGG: Statssekretær Anne Karin Olli (H) og sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka (NSR).

Foto: Mette Ballovara / NRK

Glad for politikerstøtte

Også sametingsrådsmedlem Silje Karine Muotka og statssekretær Anne Karin Olli deltok på Oslo Pride-marsjen i lag med Sápmi Pride-delegasjonen.

– Det er viktig å støtte og delta på slike arrangementer. Spesielt med tanke på hendelsen i Orlando, har Muotka uttalt i forkant av arrangementet.

– Det at også Muotka og Olli gikk og bar regnbueflagget er jeg glad for, sa en strålende fornøyd Dávvet Bruun-Solbakk etter paraden.