Hopp til innhold

– Jeg skal feire meg selv, mine venner og samfunnets mangfoldighet

Sier Dávvet Bruun-Solbakk som ser frem til Oslo Pride, og legger til at det som skjedde i Orlando viser at det er viktig å sette lys på homofile-saker.

Paraden i Oslo Pride 2015

Mange møtte opp til parade under Oslo Pride i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er utrolig at folk må kjenne en så stor frykt for å vise at man er homofil i dagens samfunn, sier Dávvet Bruun-Solbakk om skytingen i Orlando.

Han har selv gått gjennom en fase hvor han måtte kjempe med seg selv om å akseptere at han er homofil. Det var ikke enkelt.

– Det vanskeligste med å innrømme at jeg er homofil, var å innrømme at de som mobbet meg hadde rett, fortalte Bruun-Solbakk forrige høst.

> Les mer her: – Er du homofil, blir du mobbet!

Takker Oslo Pride

– Det føles ut som om han skader oss alle. Det er skremmende, sier Dávvet som selv kjenner på frykten.

Dávvet Bruun-Solbakk

Dávvet Bruun-Solbakk synes skytingen i Orlando er skremmende. Det føles ut som om han skjøt oss alle, sier han.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Nordbye / NRK

Frykten setter ikke en stopper for hverken Dávvet Bruun-Solbakk eller Oslo Pride, som begynner på fredag.

> Les også: Politiet øker beredskapen rundt Oslo Pride

> Les også: - Det er trist, vi er bare mennesker vi også

– Jeg skal feire meg selv, mine venner og samfunnets mangfoldighet. Det som skjedde i Orlando viser at det er viktig å sette lys på skeive-saker.

Selv om det skjer slike hendelser som i Orlando, synes Dávvet at samfunnet har åpnet armene mer og mer for det skeive miljøet.

– Jeg takker Oslo Pride, aktivister og andre organisasjoner for skeive. Jeg tør å være meg selv, og håper også andre kan og tør være som de selv vil. Nå er det ikke like skummelt å være annerledes, som de sier jeg er i Sápmi.

– For meg er pride frihet og glede. Jeg tror det er viktig å feire pride i år og håper at så mange som mulig kommer, forteller Bruun-Solbakk som også prøver å samle Oslo-samene slik at de kan gå sammen på paraden.

Hør hele intervjuet på samisk: