Dávvet Bruun-Solbakk og Lemet Ánde Stueng

Oslobosatte Dávvet Bruun-Solbakk, opprinnelig fra Tana og narvikbosatte Lemet Ánde Stueng fra Karasjok.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Oppdrag «aktivisme med respekt»

De er skeive og samiske. Den siste helgen i august må de klare den nesten umulige oppgaven; å forene provokasjon med inkludering. – Vi er forberedt på reaksjoner, sier Dávvet Bruun-Solbakk. – Jeg går om så i kirka ikledd homoflagget, sier Lemet Ánde Stueng.

– Det er nesten krise. «Sápmi Pride» er i august, og vi vet ikke hvor vi skal begynne en gang, innleder Lemet Ánde Stueng.

– Nei da. Krise er det ikke. Men det er enormt mye som må ordnes og fås på plass, parerer Dávvet Bruun-Solbakk.

Disse to ildsjelene og initiativtakerne har kalt inn til et av deres viktigste møter denne sommeren.

På Samisk hus en fredags ettermiddag i juni i Oslo, har en rekke ildsjeler samlet seg for å planlegge «Sápmi Pride», som skal arrangeres i slutten av august i stikk motsatt del av landet; Kautokeino.

Planleggingsmøtets tidspunkt og sted er ikke tilfeldig satt. Møtet pågår i samme by og samme helg hvor og når landets største festival for skeive arrangeres; Oslo Pride.

Ildsjel: – Jeg er egentlig dødsredd

Oslo Prides samiske lillebror, Sápmi Pride, har forankring i det skeive samiske miljøet.

Sápmi Pride-festivalen har allerede fått sin dose oppmerksomhet, lenge før arrangementet tar til – i stor grad av følgende årsak:

I mai vedtok Kautokeino menighetsråd at man ikke skal vie likekjønnede i den lokale kirken – stikk i strid med vedtaket fra Den norske kirkens øverste organ; kirkemøtet.

Sápmi Pride-arrangørenes svar var å flytte arrangementet til Kautokeino, istedenfor å arrangere det i Enare i Nord-Finland, slik opprinnelig plan var.

– Jeg er egentlig dødsredd. Det er kjempeskummelt å holde på med dette, sier narvikbosatte Lemet Ánde Stueng fra Karasjok.

I fjor var arrangementet i hans hjembygd.

Sápmi Pride-møte på Samisk hus i Oslo

Nylig møttes et titalls ildsjeler på Samisk hus i Oslo for å legge slagplanen for arrangementet Sápmi Pride i august.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Ingen fra Kautokeino

– Vi håper at dette blir et morsomt arrangement, og at lokalbefolkningen i Kautokeino tar oss imot med godt humør, sier oslobosatte Dávvet Bruun-Solbakk, opprinnelig fra Tana.

– Vi er ikke redde, men vi er selvfølgelig forberedt på at det kan komme reaksjoner. Det er ikke sikkert at alle er fornøyd med at Sápmi Pride inntar Kautokeino, tilføyer han.

– NRK konstaterer at det ikke er noen fra Kautokeino til stede her på møtet. Hva sier du til det?

– Det er ikke helt bra. Men så er jo nettopp det en av årsakene til at vi har lagt arrangementet til Kautokeino i år. Det er mange lesbiske der, og vi håper vi klarer å inkludere dem, sier Bruun-Solbakk.

– De fra Kautokeino som var invitert til møtet sa de ikke kunne komme, sier Stueng.

Sápmi Pride-møte på Samisk hus i Oslo
Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Aktivisme med respekt

– Jeg elsker det hvis vi klarer å provosere frem en debatt og fete overskrifter, sier en av møtedeltagerne.

– Men samtidig må vi unngå å havne på kant med lokalbefolkningen, tillegger han.

– Det er jo noe som heter «aktivisme med respekt». Det er det vi skal få til, tilføyer en annen.

Til stede på Sápmi Pride-møtet deltar også Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold, som i sin masteroppgave gikk i dybden om hvordan homofile og lesbiske samer nærmest har blitt usynliggjort i samiske områder.

– Og vi kommer jo til Kautokeino for å hjelpe de eventuelt «usynlige» skeive samene som er der. Da kan vi ikke kun provosere, sier Sajje Solbakk.

Hun er leder i Oslove Noereh, som er den samiske ungdomsorganisasjonen i hovedstaden. Hun er for anledningen utpekt som ordstyrer på møtet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sápmi Pride under planlegging

Sápmi Pride planlegges.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Møteavbrudd forårsaket av pengejubel

– Jeg tror det er provoserende nok at Sápmi Pride i det hele tatt arrangeres i Kautokeino, sier Runar Myrnes Balto.

Han er i det samiske samfunnet kjent som sametingsrådets politiske rådgiver, men har i dette tilfellet lagt sitt politiske verv til sides, og opptrer som privatperson på dette møtet.

– Det er konfronterende nok at Sápmi Pride er der, ja, tilføyer Ane Hedvig Heidrunsdotter Løvold.

Plutselig blir møtet avbrutt av en av møtedeltagerne. Ordstyrer Sajje Solbakks strenge møteledelse blir trosset sporenstreks.

– Nå fikk jeg beskjed om at vi har fått 20.000 kroner fra en bidragsyter til å holde workshop på Sápmi Pride, sier vedkommende som brøt inn.

Applausen og jubelen runger. Vedkommende som egentlig hadde ordet, sliter etterpå med å komme på hva det var han egentlig snakket om.

Men vedkommende som avbrøt trenger selvfølgelig ikke være redd for korreks fra ordstyrer Sajje Solbakk, nyhetens innhold tatt i betraktning.

Alice Marie Johansen, Isalill Simonsen Kolpus og Sajje Solbakk

Alice Marie Johansen, Isalill Simonsen Kolpus og Sajje Solbakk fra den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Om så med homoflagg på gudstjeneste

– Jeg er ikke redd for å provosere. Jeg går om så på gudstjeneste i kirken ikledd homoflagget. De kan jo ikke kaste meg ut, med mindre jeg går naken, sier Lemet Ánde Stueng.

Han mener Kautokeinos befolkning ikke tar skade av å se «folk som er annerledes» – som ikke akkurat er av den kategorien man finner i bibelen, slik Stueng beskriver seg og sine.

– Homoflagget er også et klesplagg.

– Men høylytte protester i form av roping og skriking i kirken – det er fullstendig uaktuelt. Sånn skal man ikke oppføre seg der, er han rask med å understreke.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sápmi Pride-delegasjonen i Oslo Pride-paraden

Sápmi Pride-delegasjonen i Oslo Pride-paraden lørdag 25. juni 2016.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Vår tids altaaksjonister?

Noen har i forkant av møtet visket NRKs utsendte i øret, at ildsjelene som denne sommerdagen er samlet på oslosamenes hus, en gang i fremtiden kommer til å bli omtalt som «denne generasjonens svar på altaaksjonistene».

– Det er i så tilfelle artig å høre. Men jeg vet ikke om jeg føler meg som en altaaksjonist, svarer Dávvet Bruun-Solbakk, før han fortsetter:

Sápmi Pride paraderer på E6 i Karasjok

Fra Sápmi Pride-paraden i Karasjok i 2015. I august vil flagget som symboliserer det samiske og det skeive, bli båret gjennom Kautokeino. Arrangørene er spent på hvordan det vil bli mottatt i bygda.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Men i likhet med oss, så opplevde jo altaaksjonistene i stor grad motstand fra storsamfunnet. Men jeg vet ikke hvor mye motstand de møtte internt i det samiske samfunnet – altså fra sine egne, sier han.

– For kampen vi kjemper er jo å bli akseptert hos våre egne i det samiske samfunnet, tilføyer han.

Ingen krav til legning

Verken program eller annet detaljinnhold er på plass for arrangementet i august.

– Men vi håper det blir et fantastisk opplegg, sier Dávvet Bruun-Solbakk.

Han vil påpeke at man trenger slett ikke å være skeiv for å besøke konsertarrangementene eller delta på de sosiale tilstelningene under Sápmi Pride.

– Alle er velkommen, sier Bruun-Solbakk.

Dávvet Bruun-Solbakk og Lemet Ánde Stueng
Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Pengeavbrudd nummer to

I sluttfasen av møtet blir møtet avbrutt – igjen, av en annen møtedeltager. Ei heller denne gangen velger ordstyrer å bruke jernhånd.

– Nå fikk jeg vite at vi har fått 35.000 kroner til å arrangere Sápmi Pride, utbryter vedkommende som trosser møteordenen.

– Okay, nå begynner jeg faktisk å virkelig få troen på dette her, kommenterer en annen møtedeltager umiddelbart.

Dagen etter møtet deltar en betydelig del av Sápmi Pride-ildsjelene på Oslo Prides parade.

Sápmi Pride arrangeres i Kautokeino fra og med den 25. til og med 28. august.

  • Se direktesendingen fra Oslo Pride her:
DIREKTE: Pride-parade i Oslo