Hopp til innhold

Sinne og frustrasjon preger Utsjok

Lokalbefolkningen i Utsjok i Nord-Finland stiller nå spørsmålet om hvorfor en voksen mann med en grov kriminell fortid fikk gå på skole blant barn og unge.

Tente lys
Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Det skriver Yle Sápmi .

En 17 år gammel skoleelev ble knivstukket til døde i et klasserom mens undervisningen foregikk . Skolen ligger i det lille tettstedet Utsjok i Tanadalen, tett ved norskegrensa. Både barnehagen, grunnskolen og den videregående skolen er lokalisert på samme sted.

Politiet har vært tilbakeholdne med informasjon om drapsetterforskningen, men de har fortalt at den siktede 31-åringen er kjent for politiet fra tidligere forhold. Mannen skal under avhør ha tilstått ugjerningen .

Tidligere straffedømt

De siktede mannen skal ifølge Yle Sápmi ha blitt straffedømt mange ganger tidligere blant annet for mishandling, bruk av rusmidler, trusler, nasking og et grovt tilfelle av brudd på privatlivets fred. Før han flyttet til Utsjok bodde han i Tammerfors.

Lokalbefolkningen i Utsjok stiller nå spørsmålet hvorfor den 31-årige mannen fikk gå på skole blant barn og unge. Kommunen kan ikke kommentere saken annet enn på generelt grunnlag. Rektor sier at de ikke har mulighet til å sjekke bakgrunnen til søkere.

– Jeg kan ikke kommentere akkurat denne saken. Generelt kan jeg si at alle har mulighet til å bli elev ved skolen. Systemet er også slik at skolen ikke har mulighet til å få opplysninger om søkere. Vi får bare vite det søkeren selv forteller, sier rektor Laura Arola i Utsjok kommune.

Minister på hemmelig besøk

Utdannings- og informasjonsminister i Finland Krista Kiuru var i all stillhet en tur i Utsjoki på mandag. Der møtte hun blant annet lærere.

Kiuru sa til TV-kanalen MTV mandag kveld at hun er bekymret over sikkerheten i områder hvor det er lange avstander og man må vente på politiet i flere timer.

Til Yle Sápmi sier Kiurus sekretær at i tillegg til samtaler med lærere var det også snakk om hatytringer på internett mot samer, noe som bekymrer ministeren.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK