NRK Meny
Normal

Sinne og frustrasjon preger Utsjok

Lokalbefolkningen i Utsjok i Nord-Finland stiller nå spørsmålet om hvorfor en voksen mann med en grov kriminell fortid fikk gå på skole blant barn og unge.

Tente lys
Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Det skriver Yle Sápmi .

En 17 år gammel skoleelev ble knivstukket til døde i et klasserom mens undervisningen foregikk . Skolen ligger i det lille tettstedet Utsjok i Tanadalen, tett ved norskegrensa. Både barnehagen, grunnskolen og den videregående skolen er lokalisert på samme sted.

Politiet har vært tilbakeholdne med informasjon om drapsetterforskningen, men de har fortalt at den siktede 31-åringen er kjent for politiet fra tidligere forhold. Mannen skal under avhør ha tilstått ugjerningen .

Tidligere straffedømt

De siktede mannen skal ifølge Yle Sápmi ha blitt straffedømt mange ganger tidligere blant annet for mishandling, bruk av rusmidler, trusler, nasking og et grovt tilfelle av brudd på privatlivets fred. Før han flyttet til Utsjok bodde han i Tammerfors.

Lokalbefolkningen i Utsjok stiller nå spørsmålet hvorfor den 31-årige mannen fikk gå på skole blant barn og unge. Kommunen kan ikke kommentere saken annet enn på generelt grunnlag. Rektor sier at de ikke har mulighet til å sjekke bakgrunnen til søkere.

– Jeg kan ikke kommentere akkurat denne saken. Generelt kan jeg si at alle har mulighet til å bli elev ved skolen. Systemet er også slik at skolen ikke har mulighet til å få opplysninger om søkere. Vi får bare vite det søkeren selv forteller, sier rektor Laura Arola i Utsjok kommune.

Minister på hemmelig besøk

Utdannings- og informasjonsminister i Finland Krista Kiuru var i all stillhet en tur i Utsjoki på mandag. Der møtte hun blant annet lærere.

Kiuru sa til TV-kanalen MTV mandag kveld at hun er bekymret over sikkerheten i områder hvor det er lange avstander og man må vente på politiet i flere timer.

Til Yle Sápmi sier Kiurus sekretær at i tillegg til samtaler med lærere var det også snakk om hatytringer på internett mot samer, noe som bekymrer ministeren.