– Det verste som har skjedd oss

Den lille samiske kommunen Utsjok er fortsatt i sjokk etter at en 17 år gammel gutt ble knivdrept på skolen på fredag. Kommunesjefen ber folk om å vise omsorg for hverandre – spesielt for ungdommen som nå går en tøff tid i møte.

Tente lys

Lokalsamfunnet i Utsjok er i sorg etter at en 17 år gammel gutt ble knivdrept på skolen fredag.

Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Vuokko Tieva Niittyvuopio

Administrativ sjef for Utsjok kommune, Vuokko Tieva-Niittyvuopio, er preget etter drapet på en av kommunens ungdommer.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er så forferdelig at jeg nesten ikke har ord for det. Dette er det verste som noensinne har skjedd oss, sier kommunesjef Vuokko Tieva-Niittyvuopio til NRK.

Utsjok er en liten grensekommune i Nord-Finland med litt i overkant av 1300 innbyggere, der flesteparten bor i kommunesenteret. Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok.

Innbyggerne på begge sider av riksgrensa kjenner hverandre godt, og i tillegg til kriseberedskapen i Utsjok, er det også tilsvarende krisehjelp å få for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Knivstikkingen har rystet hele lokalbefolkninga.

– Det er en hendelse som vi aldri kunne forestille oss skje her i trygge lille Utsjok. Nå har det utenkelige skjedd og vi er alle i dyp sorg, sier Niittyvuopio.

Knivstukket i klasserommet

Det var på fredag at en 17 år gammel elev ved den samiske videregående skolen i Utsjok ble knivstukket på skolen .

Knivstikkingen skjedde i et klasserom hvor det foregikk undervisning. Gutten døde av skadene før redningshelikopteret rakk å frakte ham til sykehus.

En mann i begynnelsen av 30-årene som også er elev ved skolen er pågrepet av politiet, mistenkt for å stå bak knivstikkingen. Politiet har fraktet mistenkte til Rovaniemi for avhør, og politiet vil ikke uttale seg om saken før tidligst mandag.

Politiet har vært svært sparsommelig med opplysninger i saken, men har opplyst at offeret og den antatte gjerningsmannen kjente hverandre. Motivet for ugjerningen er ikke kjent.

Flagging på halvstang i Utsjok

Det flagges på halv stang i Utsjok i Nord-Finland der en 17 år gammel skoleelev døde etter en knivstikking på fredag.

Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Skolen har beredskap klar

Kommuneledelsen, kriseteamet, helsepersonell og skolepersonell har vært samlet på et møte i Utsjok i dag for å diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen i uka som kommer.

Mandagens ordninære skoleundervisning er avlyst, sier rektor Laura Arola.

– Elever og lærere vil komme sammen til en fellesstund først på morgenen der vi har krisepersonell tilstede hvor vi vil snakke sammen. Det vil bli konsert med Wimme Saari, noe som har vært planlagt fra skolens side i langt tid, men konserten vil være nedtonet. Etterpå vil vi samle elevene gruppevis etter alder i mindre klasserom for å være sammen og snakke, sier rektor Laura Arola.

Kommunen starter også nå arbeidet med å få inn fagpersonell innen psykiatri, som forhåpentligvis vil være på plass i neste uke.

– Vi har hatt kommunens kriseteam i beredskap siden fredag, men vi ser behovet for å få inn spesialpsykiatere som kan ta seg av et helt samfunn i sorg. Spesielt viktig er det å ta seg av barna og ungdommen som kjente offeret godt, sier kommunesjef Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

Sørgende menighet

Også kirka har åpnet dørene for alle som ønsker å komme sammen i sorgen. I går lørdag ble det arrangert en sørgestund i kirka i Utsjok der prest Arto Seppänen talte til en sørgende menighet om en livsglad og aktiv gutt som nå er borte og som også kirka vil savne.

– Ingen kunne foruse denne hendelsen som skjedde så brått og som nå har forandret så mye. Menigheten og kirkelivet hadde tanker om hans framtid. Under de samiske kirkedagene i Mo i Rana snakket han selv om sitt ønske å utdanne seg til prest, sa Seppänen.

Sjokk og sinne preger ungdommen

Gjennom hele helga har det også blitt arrangert egne ungdomsmøter i de ulike menighetene i Utsjok kommune. Tilbudet vil vare så lenge det er behov for det. I Karigasniemi, en av grendene som hører til Utsjok kommune, har et tyvetalls ungdommer vært samlet i går.

– Det er sorg, det er sjokk, det er mange spørsmål og tanker, og det er en frykt for hva fremtida vil bringe som preger ungdommen. Dette er en tragisk hendelse som rammer oss alle selvsagt, men for de yngste er dette en ekstra tøff påkjenning nå. Vi må alle være tilstede for både barn og unge nå, ha tid til å snakke sammen og svare på spørsmål så godt vi kan.

Det sier prest Erva Niityvuopio, som også er sekretær for samiske saker i Uleåborg bispedømme. Hun er nå i Karigasniemi hvor hun møter barn og unge. Imorgen mandag vil hun være tilstede på skolen i Karigasniemi for samtaler med elever, ansatte og andre i skolemiljøet.

– Ingen skal trenge å være alene med tankene sine nå. Vi er her, sier hun.

Samisk salmebok

Kirka har åpne dører for alle som behøver å komme sammen for å snakke om hendelsen. Tilbudet vil vare så lenge det er behov for det.

Foto: Eljas Niskanen / YLE

– Snakk med barna

Kommunelege Heidi Eriksen i Utsjok ber foreldre om å være åpne og ærlige med barna om hendelsen, men også om å skjerme de aller minste.

– Barn er veldig sensitive for omgivelsene, de plukker opp signalene fra voksne veldig fort. Mitt råd er å snakke med barna på en ærlig måte, men uten å gå inn i detaljer om saken. Barn kan også bli veldig redde, så sørg for at barna forstår at de er trygge i samfunnet selv om en så forferdelig ting har skjedd.

– Tror du at dette er en hendelse som vil prege samfunnet i lang tid?

– Ja, det tror jeg. Dette vil ta lang tid å bearbeide, men vi har allerede iverksatt hjelpetiltak og flere vil komme. Vi må nå fokusere på å hjelpe samfunnet om å se fremover, sier kommunelege Heidi Eriksen.