Hopp til innhold

– Det verste som har skjedd oss

Den lille samiske kommunen Utsjok er fortsatt i sjokk etter at en 17 år gammel gutt ble knivdrept på skolen på fredag. Kommunesjefen ber folk om å vise omsorg for hverandre – spesielt for ungdommen som nå går en tøff tid i møte.

Tente lys

Lokalsamfunnet i Utsjok er i sorg etter at en 17 år gammel gutt ble knivdrept på skolen fredag.

Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Vuokko Tieva Niittyvuopio

Administrativ sjef for Utsjok kommune, Vuokko Tieva-Niittyvuopio, er preget etter drapet på en av kommunens ungdommer.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er så forferdelig at jeg nesten ikke har ord for det. Dette er det verste som noensinne har skjedd oss, sier kommunesjef Vuokko Tieva-Niittyvuopio til NRK.

Utsjok er en liten grensekommune i Nord-Finland med litt i overkant av 1300 innbyggere, der flesteparten bor i kommunesenteret. Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok.

Innbyggerne på begge sider av riksgrensa kjenner hverandre godt, og i tillegg til kriseberedskapen i Utsjok, er det også tilsvarende krisehjelp å få for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Knivstikkingen har rystet hele lokalbefolkninga.

– Det er en hendelse som vi aldri kunne forestille oss skje her i trygge lille Utsjok. Nå har det utenkelige skjedd og vi er alle i dyp sorg, sier Niittyvuopio.

Knivstukket i klasserommet

Det var på fredag at en 17 år gammel elev ved den samiske videregående skolen i Utsjok ble knivstukket på skolen .

Knivstikkingen skjedde i et klasserom hvor det foregikk undervisning. Gutten døde av skadene før redningshelikopteret rakk å frakte ham til sykehus.

En mann i begynnelsen av 30-årene som også er elev ved skolen er pågrepet av politiet, mistenkt for å stå bak knivstikkingen. Politiet har fraktet mistenkte til Rovaniemi for avhør, og politiet vil ikke uttale seg om saken før tidligst mandag.

Politiet har vært svært sparsommelig med opplysninger i saken, men har opplyst at offeret og den antatte gjerningsmannen kjente hverandre. Motivet for ugjerningen er ikke kjent.

Flagging på halvstang i Utsjok

Det flagges på halv stang i Utsjok i Nord-Finland der en 17 år gammel skoleelev døde etter en knivstikking på fredag.

Foto: Eljas Niskanen / YLE Sápmi

Skolen har beredskap klar

Kommuneledelsen, kriseteamet, helsepersonell og skolepersonell har vært samlet på et møte i Utsjok i dag for å diskutere hvordan de skal håndtere situasjonen i uka som kommer.

Mandagens ordninære skoleundervisning er avlyst, sier rektor Laura Arola.

– Elever og lærere vil komme sammen til en fellesstund først på morgenen der vi har krisepersonell tilstede hvor vi vil snakke sammen. Det vil bli konsert med Wimme Saari, noe som har vært planlagt fra skolens side i langt tid, men konserten vil være nedtonet. Etterpå vil vi samle elevene gruppevis etter alder i mindre klasserom for å være sammen og snakke, sier rektor Laura Arola.

Kommunen starter også nå arbeidet med å få inn fagpersonell innen psykiatri, som forhåpentligvis vil være på plass i neste uke.

– Vi har hatt kommunens kriseteam i beredskap siden fredag, men vi ser behovet for å få inn spesialpsykiatere som kan ta seg av et helt samfunn i sorg. Spesielt viktig er det å ta seg av barna og ungdommen som kjente offeret godt, sier kommunesjef Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

Sørgende menighet

Også kirka har åpnet dørene for alle som ønsker å komme sammen i sorgen. I går lørdag ble det arrangert en sørgestund i kirka i Utsjok der prest Arto Seppänen talte til en sørgende menighet om en livsglad og aktiv gutt som nå er borte og som også kirka vil savne.

– Ingen kunne foruse denne hendelsen som skjedde så brått og som nå har forandret så mye. Menigheten og kirkelivet hadde tanker om hans framtid. Under de samiske kirkedagene i Mo i Rana snakket han selv om sitt ønske å utdanne seg til prest, sa Seppänen.

Sjokk og sinne preger ungdommen

Gjennom hele helga har det også blitt arrangert egne ungdomsmøter i de ulike menighetene i Utsjok kommune. Tilbudet vil vare så lenge det er behov for det. I Karigasniemi, en av grendene som hører til Utsjok kommune, har et tyvetalls ungdommer vært samlet i går.

– Det er sorg, det er sjokk, det er mange spørsmål og tanker, og det er en frykt for hva fremtida vil bringe som preger ungdommen. Dette er en tragisk hendelse som rammer oss alle selvsagt, men for de yngste er dette en ekstra tøff påkjenning nå. Vi må alle være tilstede for både barn og unge nå, ha tid til å snakke sammen og svare på spørsmål så godt vi kan.

Det sier prest Erva Niityvuopio, som også er sekretær for samiske saker i Uleåborg bispedømme. Hun er nå i Karigasniemi hvor hun møter barn og unge. Imorgen mandag vil hun være tilstede på skolen i Karigasniemi for samtaler med elever, ansatte og andre i skolemiljøet.

– Ingen skal trenge å være alene med tankene sine nå. Vi er her, sier hun.

Samisk salmebok

Kirka har åpne dører for alle som behøver å komme sammen for å snakke om hendelsen. Tilbudet vil vare så lenge det er behov for det.

Foto: Eljas Niskanen / YLE

– Snakk med barna

Kommunelege Heidi Eriksen i Utsjok ber foreldre om å være åpne og ærlige med barna om hendelsen, men også om å skjerme de aller minste.

– Barn er veldig sensitive for omgivelsene, de plukker opp signalene fra voksne veldig fort. Mitt råd er å snakke med barna på en ærlig måte, men uten å gå inn i detaljer om saken. Barn kan også bli veldig redde, så sørg for at barna forstår at de er trygge i samfunnet selv om en så forferdelig ting har skjedd.

– Tror du at dette er en hendelse som vil prege samfunnet i lang tid?

– Ja, det tror jeg. Dette vil ta lang tid å bearbeide, men vi har allerede iverksatt hjelpetiltak og flere vil komme. Vi må nå fokusere på å hjelpe samfunnet om å se fremover, sier kommunelege Heidi Eriksen.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK