Biskopen i sorg over knivtragedie

Biskop Samuel Salmi tar del i sorgen etter knivtragedien i Utsjok som krevde et menneskeliv. Nå ber han for det lille samiske samfunnet.

Biskop Samuel Salmi

Biskop Samuel Salmi i det nord-finske Uleåborg bispedømme sender sine dypeste kondolanser til alle som er berørt etter knivtragedien i Utsjok fredag. Biskopen har besøkt Lapplands län flere ganger, her avbildet under en gudstjenste i Karigasniemi.

Foto: Anneli Lappalainen / YLE Sápmi

– Dette er en tragedie for alle i den lille kommunen der alle kjenner hverandre godt. Dette er et traume for hele Utsjok. Jeg tar del i sorgen som nå rammer pårørende av avdøde, klassekamerater, lærere, venner, lokalbefolkninga og menigheten i Utsjok, sier biskop Samuel Salmi i Uleåborg bispedømme til YLE Sápmi.

Det var i går fredag den tragiske hendelsen fant sted ved den samiske skolen i Utsjok i Nord-Finland, et lite tettsted like ved norskegrensa.

En 17 år gammel skoleelev ble knivstukket til døde i et klasserom mens undervisningen foregikk. Den antatte gjerningsmannen, en mannlig skoleelev i begynnelsen av 30-årene, er arrestert av finsk politi.

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokken 12 fredag ettermiddag og de øvrige elevene ved skolen ble evakuert til en annen bygning ved skolen. Kort tid senere meldte politiet at de hadde situasjonen under kontroll.

Avhøres denne helga

Den antatte gjerningsmannen er fraktet til Rovaniemi for avhør, som vil finne sted denne helga. Politiet vil også avhøre vitner som var tilstede da hendelsen skjedde. Politiet har vært svært sparsomme med opplysninger i saken og vil ikke uttale seg om saken før tidligst mandag i neste uke.

I en pressemelding bekrefter politiet at offeret og den antatte gjerningsmannen kjente hverandre, og at begge bodde i Utsjok. Motivet for ugjerningen er foreløpig ikke kjent.

Finsk politibil, knivstikking i Utsjok

Politiet fikk raskt kontroll over situasjonen som fant sted her på den videregående skolen i Utsjok. Politiet etterforsker nå saken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kriseberedskap i begge land

Utsjok ligger i Tanadalen, omlag 8 mil fra Tana bru og 12 mil fra Karasjok . Langs den norsk-finske grensen har mange slekt og venner på begge sider av grensen. Det er derfor også satt opp kriseberedskap for ungdommer på norsk side av grensen etter drapet på 17-åringen i Utsjok.

Utsjok kommune har stilt kriseteamet sitt til disposisjon for elever og lærere som måtte ha behov for å snakke med helsepersonell.

– Dette er selvfølgelig et stort sjokk for oss som bor i kommunen, men vi er sammensveiset og står sammen, ingen skal behøve å sørge alene, uttalte administrativ leder i Utsjok kommune Vuokko Tieva-Niittyvuopio til NRK igår.

Kirka i Utsjok åpner i dag dørene for alle som ønsker å komme sammen i sorgen. Lørdag ettermiddag klokken 15 finsk tid vil kirka være åpen.

Biskop Samiel Salmi råder hele lokalbefolkninga om å støtte hverandre.

– Utsjok har måtte tåle mange forferdelige og tunge hendelser de siste årene, med mange ulykker og dødsfall. Denne hendelsen vil være tung for mange i samfunnet på tvers av samfunnslag, sier Salmi til YLE Sápmi.

Biskopen personlig berørt

Utsjok er den nordligste menigheten som tilhører Uleåborg bispedømme og biskopen har selv besøkt både meningheten og skolen i Utsjok der knivstikkingen fant sted ved flere anledninger. For biskopen er det dermed også en personlig tung hendelse.

– Jeg kjenner på at tragedien også berører meg på et personlig plan. Jeg har sikkert møtt avdøde og hans venner under mitt besøk. Jeg ber for at avdødes familie og venner finner styrke og trøst midt i denne store sorgen, sier Salmi.