Utsjok-drapet: Har tilstått knivstikking - varetektsfengslet i dag

Den 31-årige mannen som nå er varetektsfengslet for knivstikkingen som førte til at en 17-årig gutt døde i Utsjok fredag, skal i avhør ha tilstått ugjerningen.

Utsjok i sorg

I Utsjok er flaggene på halv stang etter at en 17 år gammel gutt ble stukket til døde på skolen fredag.

Foto: Dan Robert Larsen/NRK

Det skriver Yle Sápmi .

Tingretten i Rovaniemi har hatt fengslingsmøte i dag og vedtok at mannen som fredag ble pågrepet mistenkt for å ha knivstukket en 17-årig gutt i Utsjok til døde skal varetektsfengslet. Mannen skal ikke hatt innvendinger til dette.

Tilbakeholdne med informasjon

Politiet gir ut minimalt med informasjon, men ifølge Yle Sápmi fortsetter politiet med avhør av den drapssiktede for å kartlegge hva som skjedde.

– Vi har hatt en utvikling i etterforskningen, i løpet av helga har vi avhørt både den siktede, vitner og andre berørte parter. Vi har også gjort tekniske undersøkelser på åstedet, sier Jan Fordell i politiet i Lappi til Yle Sápmi.

Politiet vil ikke si noe om mulig motiv for drapet, fordi de vil unngå spekulasjoner og ryktespredning. Den siktede mannen er kjent for politiet fra tidligere forhold.

– Mannen er en kjenning av politiet, men det er uvisst om politiet i Utsjok har fått informasjon om mannen. Det skal også etterforskningen finne ut av, sier Fordell.

Sjokk og dyp sorg

Knivstikkingen som førte til at en 17 år gammel gutt i Utsjok døde fredag har ført til sjokk og dyp sorg. I dag har det ikke vært vanlig undervisning på skolen i Utsjok.

Elever, lærere og andre skoleansatte samlet seg heller for å snakke om tragedien. Også kriseteamet står klart til å hjelpe elever som måtte trenge noen å snakke med.

Det var også konsert med Wimme Saari. Konserten har lenge vært planlagt, men i stedet for å avlyse konserten ble det heller en roligere konsert.

Tilbud om spesialpsykolog

Det var fredag den tragiske hendelsen fant sted ved den samiske skolen i Utsjok i Nord-Finland, et lite tettsted like ved norskegrensa. En 17 år gammel skoleelev ble knivstukket til døde i et klasserom mens undervisningen foregikk. Den antatte gjerningsmannen, en mannlig skoleelev i begynnelsen av 30-årene, er arrestert av finsk politi.

Kommunen har nå tilbud om spesialpsykolog.

– Vi har siden fredag hatt et kriseteam på jobb. Det er behov for spesialpsykologer. Denne hjelpen trenger spesielt de barna og ungdommene som kjente offeret, sier administrativ leder i Utsjok kommune Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

– Bry dere om hverandre!

Ungdomsarbeider Aleksi Ahlakorpi ønsker alle styrke i sorgen og råder folk til å bry seg om hverandre. Han har også disse rådene til barn og unge:

- Snakk om det som har skjedd med noen du er trygg på

- Det er lov å vise alle slags følelser og følelser skal bearbeides

- Beskytt deg selv, man trenger ikke å følge med på alt som fortelles i media

- Det er lov å sørge, og man må gi sorgen tid. Det er ikke bra å tie og å prøve å skyve unna følelser