Hopp til innhold

Sametinget skuffet over reinsdyrkrangel: – De skulle hørt på oss

Statene lot konfliktene mellom Norge og Sverige tilspisse seg under arbeidet med reinbeitekonvensjonen, mener sametingsråd Mariann Wollmann Magga.

Reinsdyr i Varanger

REIN PÅ BEITE: Norge og Sverige klarer ikke å bli enige om en felles regel for når og hvor reinen kan og skal beite. Det norske Sametinget, ved Mariann Wollmann Magga, mener statene har dratt ut prosessen for lenge. (Bildet er ikke av reinsdyrene som har beite både i Norge og Sverige.)

Foto: Maret Inga Smuk

– Hvorfor tok ikke statene på alvor det samiske forslaget som lå til grunn i 2014, men lot tiden gå og konfliktene tilspisse seg? Spør Mariann Wollmann Magga (Ap) i en pressemelding.

Hun sikter til at landbruksminister Jon Georg Dale har brutt forsøket på å inngå en avtale om reinbeite mellom Norge og Sverige. Dale uttalte at svenskene kan skylde seg selv.

Ansiktsbilde av Mariann Wollmann Magga i kofte utendørs

BEKLAGELIG: Sametingsråd, og reindriftspolitisk talsperson i Sametinget, Mariann Wollmann Magga (Ap) mener det er svært beklagelig at Norge bryter samtaler om reinbeite med Norge.

Foto: Åse Pulk / Sametinget

– Utfordringen er at tallet på svensk rein på norske beiter er i vekst, samtidig som vi å norsk side må regulere reindriften på grunn av at beitegrunnlaget ikke er godt nok, sa Dale.

Magga mener tilstanden mellom reindriftssamer i Troms er en følge av at statene Norge og Sverige ikke har tatt på alvor behovet for kartlegging av rettigheter og at en konvensjon trengte å være på plass.

– Tilspisset

Norsk-svensk reinbeitekonvensjon opphørte å gjelde i 2005, og siden har det ikke vært en avtale som regulerer reinbeiteområdene mellom Norge og Sverige. Forslag til ny konvensjon forelå i 2009, men denne er ikke blitt ratifisert.

Den samiske arbeidsgruppen, som Sametinget i Norge ledet, leverte i mars 2014 sitt forslag til endringer i norsk-svensk reinbeitekonvensjon, forteller Magga.

– Siden den gang har statene dratt ut denne prosessen, til vi i dag står i en situasjon hvor det har tilspisset seg, sier Magga.

Hun sier at Sametinget har etterlyst fortgang i prosessen ved flere anledninger, og har bedt statene innarbeide Sametingets forslag til endringer i konvensjonen og arbeide videre med de utenforliggende faktorer som påvirker den grenseoverskridende reindrifta.

Forstår landbruksministeren

Leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, på sin side har uttalt til NRK at hun har forståelse for landbruksministeren.

– Det er to land som forholder seg til ulike lover. På norsk side har vi vært opptatt av å ta hensyn til økologisk bærekraft, og jeg kan derfor forstå at dette pålegget har kommet, sa Jåma.

Landbruksminister Jon Georg Dale

BRUDD: Landbruksminister Jon Georg Dale har brutt forhandlinger om reinbeite med Sverige. (På bildet er han på Sametingets talerstol ved en tidligere anledning.)

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK