Hopp til innhold

– Urfolk blir dobbelt rammet når det kommer til klima

Samerådets president, Christina Henriksen, kom med en sterk oppfordring til Arktisk råd.

Samerådets president Christina Henriksen før hun holder innlegg under Arktisk råd i Reykjavik

SKEPTISK: Samerådets president Christina Henriksen under Arktisk Råd.

Foto: Skjermdump/Arktisk råd

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Ikke la arktisk urfolk bære en uforholdsmessig belastning av påvirkningene når man ser til løsninger på klimakrisen.

Det var det tydelige budskapet til Samerådets president da hun talte til Arktisk råd torsdag. Blant tilhørerne var åtte utenriksministere fra Russland, USA, Canada, Island, Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Hun mener at urfolk i Arktiske områder blir rammet dobbelt opp når det kommer til klimakrisen.

– Urfolk blir påvirket av de store klimaendringene først. Deretter ønsker storsamfunnet å bruke de «uberørte» områdene for det som skal være løsningene, sier Henriksen til NRK.

– Det er en grunn til at de framstår som uberørte. Det er urfolk som har tatt vare på disse områdene i flere århundrer og skånet de fra inngripener, fortsetter Henriksen.

Vindturbiner på Storheia, Åfjord, Fosen

VIND VS. REIN: Her er vindturbiner på Storheia i Fosen hvor også et reinbeitedistrikt har tilhørighet.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Hun drar frem gruver og vindkraftverk som beslaglegger store områder i reinbeiteområder som eksempler. Dette mener Samerådets president er lettvinte løsninger som ikke innebærer en reell bærekraftig utvikling.

– Det må være livsgrunnlag for oss arktiske områder etter noen tiår med industri. Det kan ikke være en skattkiste for andre som er ferdig å lete etter skatter andre plasser og som vil komme Arktis og hente nye, sier Henriksen.

Unisont ønske om utvikling i nord

For politikerne har nærmest vært unisone i sitt budskap når de har vært samlet i Reykjavík: man ønsker en større grad av bosetting i nord og fortsette samfunns- og den økonomiske utviklingen.

– Ingen arktiske stater kan løse de utfordringene vi står overfor alene. Det Arktiske rådet må fortsette å jobbe for å forsikre gode levestandarder og en bærekraftig vekst for arktiske innbyggere, inkludert urbefolkningen.

Det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun hadde sitt innlegg for det Arktiske rådet.

h0G9ZIyuCS4

NABOER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Foto: Russian Foreign Ministry / Reuters

Det er første gang på flere år at ministere fra alle de åtte medlemslandene deltar.

Stormaktene Russland og USA stiller med hver sin utenriksminister i henholdsvis Sergej Lavrov og Antony Blinken.

Blinken og Lavrov i godt humør

VELSTAND: USAs utenriksminister Antony Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møttes i Reykjavík og glisene gikk nærmest rundt munnen til begge to til tider.

Foto: Saul Loeb / AP

Norges taletid delte Søreide med sametingspresident Aili Keskitalo (NSR). Hun støttet flere av bekymringene til Samerådets president.

– Våren er tiden hvor reinsimler får kalver, men klimaendringene gjør at våren kommer stadig tidligere. Hvordan vil dette påvirke de skjøre arktiske økosystemene som våre kulturer av avhengig og er laget av? Vi må fortsette å beskytte og vedlikeholde den arktiske naturen, sier Keskitalo.

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) under Arktisk råd

FORBEREDELSER: Sametingspresident Aili Keskitalo (til venstre) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide før innleggene ble holdt i Arktisk Råd torsdag.

Foto: Skjermdump/Arktisk råd

– Økonomisk vekst inn i det uendelige?

Utvikling i Arktiske områder blir Henriksen gjerne med på, men stiller samtidig spørsmålstegn ved hvordan dette skal gjøres.

– Kan alle lokalsamfunn i nord ha økonomisk vekst inn i det uendelige? Det tror ikke jeg. Vi kan ikke ha storbyer på hvert sitt nes, det tror jeg ikke er bærekraftig, sier hun.

Kart Arktisk råd

DELTAKERLAND: Disse landene er med i Arktisk Råd.

Foto: NRK

Møtet i Reykjavík markerer 25-årsjubileet for Arktisk råd, og arrangeres under strenge koronarestriksjoner.

Målet til Arktisk råd er å jobbe for å samarbeide, samordne og samhandle mellom de arktiske statene og bidra til utvikling og vern av miljøet i Arktis.

På møtet i Reykjavík skal ministrene blant annet vedta en regional tiltaksplan mot havforsøpling i Arktis. Russland tok torsdag over formannskapet for Arktisk råd og skal stå for arrangementet neste gang.

  • Se mer fra Arktisk råd:

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen