Rypejegere fjerner bestanden

– Man burde holde opp noen år, bestanden blir borte om man ikke tar grep.

Rype fra Børgefjell

Gunneiere og fefo er ikke enig

Foto: Oddvar Moa

Grunneiere i Seiland har sett seg lei i at rypejegere kommer til plassen og skyter alle ryper. Dette vil lokalbefolkningen ha slutt på, de har rapportert om dette til myndighetene men uten å få svar.

Rype

Havner denne rypa i gryta i år?

Foto: Kenneth Pettersen

– Ser meg gru på nedslakting av ryper på Seiland i Finnmark, sier grunneier i Nordre Seiland, Åsmund Nilsen.

Nilsen har sendt mail til FEFO angående saken, men er uten svar og resultat. Han ønsker jaktestopp i 5 år for å få opp rypebestanden igjen, han mener det er uholdbart hvordan situasjonen er nå.

– Det er en person som kommer fra sør med hunder og feier ned alt som kryper og går.

Nilsen forteller at i 2011 tok de 90 % og i 2012 resten. I 2013 har han hørt/sett en rype ute på nordre Seiland. Han forteller videre at de blir oppfordret til å registrere, men har ikke blitt hørt.

– Hva er vitsen og bruke tid på registrering og rapportering når ingen bryr seg, sier Nilsen.

Ikke høstet så mye

FeFos Einar Asbjørnsen på rypekontroll

FeFos Einar Asbjørnsen på rypekontroll

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Åsmund Nilsen har sendt brev til FEFO to ganger, uten å få svar. Leder i utmarksavdeling, Einar Asbjørnsen sier at det er beklagelig og tar kritikk for at Nilsen ikke har fått svar.

Men Einar Asbjørnsen sier at det er feil at rypebestanden på Nordre Seiland er truet. Han mener også at det ikke kan være tilfelle at det for mange jegere på øya, han sier det er generelt flere jegere andre plasser i Finnmark, en på Seiland.

– Den delen av Seiland som inngår og er en del av FEFO grunn, der er det lavt til moderat jaktpress, og der ser det ikke ut for oss at det er høstet så mye som det er påstått her, avslutter Asbjørnsen.