Elle Sáve elsker å lage mat, og aller mest samisk mat.
Nå har hun komponert en samisk festmiddag. Flatbiff av reinsdyr med grillet reinsdyrhale.
Vi er hjemme på kjøkkenet til hennes foreldre i Máze i Kautokeino kommune.
Matlagingen kan starte, og potetene skal bli til potetmos. Hun tar tak i et knekt potetmos-redskap og begynner å le.
BARNDOMSHJEM: Middagen lages hjemme hos hennes foreldre i Máze i Kautokeino kommune.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRK– Det er ikke så avansert utstyr jeg bruker hjemme, det er det alle andre bruker, sier Elle Sáve.
Selv er hun utdannet kokk og har flere års erfaring fra restauranter og offshore.
De fleste vil kanskje tenke at reinsdyrhaler ikke hører hjemme på middagsfatet. Men mange samer spiser fortsatt reinhaler, akkurat som deres forfedre gjorde.
– For oss er det vanlig å spise reinhaler. Men det er mest vanlig at vi koker de sammen med ryggen, forteller Elle Sáve.
REINSDYRHALER: Reinsdyrhaler er tradisjonell samisk mat.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRKNå skal den ikke kokes, men stekes i ovnen.
Elle Sáve legger reinhalene i en ildfast form og setter de i ovnen.
Les mer samisk innhold her.
Hvor får du tak i en reinhale?
Dette måltidet krever litt forberedelse, da det kan være en utfordring å få tak i slike råvarer.
Flatbiff av rein og margbein fins i utvalgte matvarebutikker, men reinhaler fins ikke i vanlige matvarebutikker. Da har du heldigvis andre muligheter.
– Det er mange små lokale bedrifter som foredler reinkjøtt. Det finnes over alt der hvor det er reindrift, forteller Elle Sáve.
Noen av de bedriftene som selger reinkjøtt har utsalg i for eksempel Oslo. Mens andre bedrifter kan sende kjøttet til deg.
DELT I TO: Margbeinet er delt på langs for å enklere få ut beinmargen.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRKHvis du likevel ikke får tak i alle ingrediensene fins det løsninger.
Du kan bytte ut flatbiff av rein med indre- eller ytrefilet av rein. Reinmargen kan erstattes med oksemarg. Hvis du ikke finner marg i hele tatt, kan du erstatte margen med smør. Reinhalene kan kuttes ut.
Det blir et fullverdig måltid også uten reinhaler.
Reinmarg i sausen
En rødvinssaus står nå ferdig laget på platen, den mangler bare én viktig ingrediens.
Elle Sáve graver ut margen i beinet med en liten skje.



– Jeg har hentet inspirasjon fra den franske rødvinssausen «bordelaise» som inneholder oksemarg.
Margen blir hakket i små biter og puttes oppi rødvinssausen. Nå trenger den bare et lite oppkok før den er klar.
– Jeg synes det er gøy å vise frem maten jeg lager, så jeg håper folk blir inspirert, sier Elle Sáve.
REINMARG: Ferdig opphakket reinmarg klar for å blandes med rødvinssaus.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRKMat-influenser på Instagram.
Å vise frem hva hun lager, samt inspirere andre er ikke noe nytt for Elle Sáve. Hun startet en Instagram-konto som heter «Njalggat» (Godt) tidlig i 2022.
Positive tilbakemeldinger har strømmet på etter hun startet Instagram-kontoen.
Men det er også noe annet Elle Sáve har i tankene.
– Drømmen min er å ha mitt eget TV-program der jeg lager mat, forteller hun.
At Elle Sáve er mer en gjennomsnittlig interessert i mat og bærekraft kommer tydelig frem. Nå har hun akkurat servert festmiddag til noen av verdens beste kokker under den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike.
– Jeg er så stolt over rettene vi serverte. Samiske tradisjonelle retter av reinsdyr, skriver hun på sin Instagram-profil.
Noe syrlig til kjøtt
Med vante bevegelser går det fremover med festmiddagen.
Potetmosen er stappet og rødvinssausen er klar. Grønnsaker og sjampinjong er ferdig. Biffen er stekt på pannen, og varmet til perfekt temperatur i ovnen sammen med reinhalene.
Noe hentes i kjøleskapet. En liten skål med oransje biter.
GODTERI: Multebærgelé kan også spises som godteri om du ikke vil bruke det til maten.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRK– Dette er multebærgelé. Jeg liker å ha noe syrlig sammen med kjøttet.
– Tyttebærsyltetøy kan også brukes for de som liker det best, forteller Elle Sáve.
Siste fase av matlagingen har kommet. Som både kokk og mat-influenser er Elle Sáve vant til å presentere maten elegant på fatet.
Bitene med multebærgelé danderes fint rundt resten av maten. Til slutt pyntes det med noe grønt, og fotograferingen kan begynne.
FERDIG DANDERT: Flatbiff av rein, stekt reinhale, potetmos, grønnsaker og multebærgelé.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRKSe hele oppskriften nederst i artikkelen.
– Mat er mer enn å bare overleve
Elle Sáve ønsker å inspirere folk til å spise mer hjemmelaget mat. Men hvorfor er det så viktig for henne?
– Forskning viser at ultraprosessert mat ikke er sunt å spise. Det er dessuten både bærekraftig og miljøvennlig å spise mat laget fra bunnen av, forteller hun.
RABARBRA: En av de lokale råvarene Elle Sáve bruker. På sin Instagram-profil lager hun blant annet rabarbrasaft.
Foto: Berit Roald / NTB scanpixElle Sáve håper folk kan bli mer bevisst på hva de kjøper og spiser.
– Du kan få mange råvarer gratis ved å høste de selv. Det er også fint å støtte lokale virksomheter.
Nå gjenstår det bare å spise måltidet, og det er det Elle Sáves foreldre og søsken som skal få gleden av.
RESULTAT: Festmiddagen er ferdig og familien får nyte godt av Elle Sáve og hennes kokkekunnskaper.
Foto: Vanja Ulfsnes / NRK